Schimbator de foi Shimano Altus

In oferta producatorului japonez Shimano, Altus ocupa acelasi loc cu Acera, adica penultimul. Nu este prea greu insa sa-ti dai seama ca ai de-a face cu un produs low end. Te ajuta in primul rand pretul, care este scazut iar apoi este suficient sa-l testezi. Din exeprienta, va putem spune ca gama Acera se descurca mai bine decat gama Altus, fiind sensibil mai scumpa, de aceea nu intelegem pe deplin de ce Shimano le pune pe aceeasi treapta de performante.

Sa revenim insa la Shimano Altus si sa ne sustinem afirmatiile de mai sus. Se monteaza usor, insa se regleaza mai greu, fiind destul de dificil sa faci asta de unul singur. Odata instalat pe bicicleta, acesta functioneaza bine pentru inceput, dar imediat apar micile probleme : se deregleaza frecvent, are probleme cu urcatul lantului pe foaia cea mai mare, are un mic joc, schimba zgomotos si cel mai dificil de realizat – schimbatul in sarcina.

Nu vorbim aici totusi de un schimbator Shimano XT, deci aceste mici probleme sunt inevitabile. Dar am vazut si schimbatoare de foi mai bune, plasate in gama si mai jos, cum ar fi Shimano SIS. Dealtfel, noi nici n-am reusit sa intelegem pe deplin lansarea gamei Altus, atata timp cat exista Acera si isi face treaba multumitor. Multe n-ar fi de spus despre acest schimbator, nu vi-l recomandam nici macar ca upgrade. Daca totusi il detii, ar fi bine sa te gandesti sa-l schimbi asta daca n-ai facut-o deja. Dar sa nu ne intelegi gresit. Am stat de vorba si cu rideri multumiti de acest schimbator, putini ce-i drept. Ca in orice alta gama de piese, exista cazuri in care unele componente rezista mai mult, chiar daca este vorba de acelasi produs. Aceeasi poveste ca la automobile, o Dacia poate sa functioneze fara probleme 20 de ani la unii, iar la altii sa se defecteze dupa 2 ani. La fel si cu schimbatorul Altus, il poti iubi sau il poti demonta dupa cateva zile de utilizare.

Recomandarea noastra este sa te uiti un pic mai sus in gama de piese, daca nu la Acera atunci macar la Alivio sau de ce nu, chiar Deore. Diferentele de pret nu sunt asa mari, iar daca o privesti ca pe o investitite pe termen lung, merita mai degraba un produs ceva mai calitativ decat unul low end cu recomandari slabe.

Greutate : Aproximativ 200 grame

Utilizare : All mountain / All biking

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Prima mea cursiera, prin 1994, era echipata cu Altus, si eram perfect multumit atunci de ea. Nu o scoteam din 45 de km/ ora, foloseam doar ultimele 3 viteze din cele 12 ale ei, altfel, mi se parea ca pedalez in gol, atit de usor mergea. Mai apoi aveam sa aflu ca de fapt Altus face parte din grupa entry-level al Shimano, insa eu in considerasem pina atunci, dupa cum mersese bicla, ca fiind ceva performant. E probabil cum s-a zis aici, poate sa iti faca probleme, sau poate sa iti placa. Mie mi-a placut.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma