RST Gila ML (2013)

RST Gila: o furcă entry-level, în trecut cu performanțe ceva mai rafinate decât cele ale concurentului principal Suntour XCM, cu o cursă de 100 mm, cost mic de achiziționare și fără prea multe pretenții. Sau cea din urmă afirmație este eronată pentru modelul noului an? Ne-am urcat pe o bicicletă echipată cu Gila și am pornit pe traseu.

În 2013, Gila este livrat cu brațe superioare negre, din oțel, ceea ce nu influențează în mod negativ funcționalitatea acesteia. Cred că este de cuviință să precizez acest detaliu, dat fiind faptul că brațele superioare ale furcilor vin acum cu diverse soluții pentru îmbunătățirea rafinamentului.

Funcționează pe arc și elastomer și ceva vaselină pentru a menține lubrifierea. Arcul din modelul testat avea o rigiditate acceptabilă, dat fiind faptul că nu era dur, ci mai degrabă moale. Oferă astfel un confort acceptabil pentru trasee recreaționale pe care le parcurgi, dar din păcate viteza de revenire este prea mare, iar dacă abordezi trasee cu multe denivelări succesive, aceasta nu are suficient timp să fie pregătită pentru a absorbi următorul șoc. Același lucru poate fi resimțit și în virajele rapide, în special pe o contrapantă, când roata nu va rămâne lipită de sol.

Reglajul de preload este prezent pe brațul stâng al furcii și pare că întărește arcul când este acționat, iar Lock-Out-ul funcționează ferm, blocând complet furca.

Rigiditatea la frânare este de asemenea mai mică decât cea a furcilor din segment, valoarea de 210 Nm/grad fiind undeva spre partea inferioară a clasamentului.

În concluzie, RST Gila este o furcă pentru plimbările recreaționale, nicidecum pentru trasee mai dificile sau competiții, deoarece în această categorie nu oferă feedback-ul scontat. Cu o greutate de 2.145 kg nu poate fi numită grea, dar cu siguranță mai ușoară decât concurentul principal XCM (cu aceleași dotări/reglaj/cursă). Din punct de vedere al performanțelor, XCM 2013 este ceva mai bine pus la punct din punct de vedere al rafinamentului, iar brațele superioare sunt mai groase (30 mm față de 28 mm), ceea ce face ca furca să fie mai solidă, oferind totodată un sentiment de siguranță mai mare.

În încheiere, trebuie precizat că RST Gila este mai scump decât Suntour XCM.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma