Am făcut un tutorial video despre aerisirea unei frâne Shimano, pe care-l poți vedea mai jos.
Este necesar să ai pâlnia originală Shimano (sau echivalent aftermarket) pentru a realiza această operațiune fără prea mari bătăi de cap. Pașii pe care trebuie să-i urmezi, sunt următorii:
1.Plasăm maneta paralel cu solul, asta înseamnă că deșurubăm șurubul colierului și o repoziționăm corespuzător. Doar în felul acesta, capacul de desfacere se află în cel mai înalt punct. Pe principiul vaselor comunicante, bulele de aer vor ieși mai rapid când faci presiune în manetă și maneta este poziționată corect.
2.Desfacem capacul de la manetă cu un imbus de 2.5 – atenție, acesta are un inel din cauciuc (o garnitură), ai grijă să nu-l pierzi. Poate să rămână pe șurub sau pe manetă, trebuie să verifici.
3.Introducem pâlnia prin înfiletare – și aceasta are o garnitură pentru etanșare perfectă.
4.După introducerea pâlniei, completăm cu ulei mineral, undeva la 20% din capacitatea pâlniei. Apoi scoatem elementul de plastic care va permite pâlniei să comunice cu frâna.
5.Apăsăm maneta în repetate rânduri până ies bulele de aer. Alternativ, o putem bate ușor din când în când, pe toată lungimea ei, pentru a ajuta restul de bule de aer să iasă. Apoi apăsăm din nou maneta de frână și repetăm procedura până ce nu mai ies bule de aer.
6.Strânge șurubul de pe partea superioară a manetei, apoi șurubul colierului prin care maneta se prinde de ghidon. Pe acesta nu trebuie să-l strângi prea tare, în cazul în care lovești maneta de-un obiect (copac, piatra, la o căzătură), aceasta să se poată mișca astfel încât să nu se rupă.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
În cazul pierderii acelei garnituri de pe șurub, e posibil să se potrivească garnitura de la pâlnie. Sau cea de la bețișorul/dopul care înfundă pâlnia. Nu știu... nu am verificat. Oricum, o pâlnie costă 30 de lei, iar o manetă 500. Pe care o sacrificăm, oare?!