Poate iarna, cu zăpada și ninsorile, atunci când au fost, te-au descurajat să te apropii de bicicletă, însă nu ai renunțat la planul de participa cu succes la întrecerile de ciclism care sunt tot mai aproape. Fiecare are anumite așteptări de la propria persoană în materie de performanțe și, probabil, cei mai harnici și motivați s-au antrenat și în timpul sezonului rece. Cu toate acestea, nici acum nu e prea târziu să începi pregătirea pentru a pedala cât mai cu spor, fie că te întreci cu colegii de tură la o plimbare, fie că intenționezi să te cațeri pe podiumul unei curse.
Vremea încă mai joacă feste, dar sunt numeroase lucruri pe care le poți face pentru a-ți asigura un start cât mai bun în noul sezon, pentru a-l începe într-o formă cât mai bună, lucruri pe care le-am notat în cele ce urmează.
Pregătire fizică generală – În principal, pregătirea fizică generală o poți face la sala de forță, dar și acasă, dacă ai suficient spațiu și motivație să transpiri. Exercițiile care intră în această categorie sunt numeroase: genuflexiuni, flotări, tracțiuni, fandări, sărituri etc. În funcție de nivelul de formă fizică la care te afli, poți lucra cu sau fără încărcătură (cu ajutorul greutăților – gantere, bară olimpică, discuri de diferite greutăți etc.). E important de știut că trebuie lucrate toate segmentele corpului (picioare, abdomen/spate și brațe) căci toate acestea contribuie, mai mult sau mai puțin, la puterea generată pe bicicletă. La fel cum ai nevoie de o pereche puternică de picioare, ai nevoie și de un spate puternic și și de un abdomen pe măsură pentru a evita durerile din aceste zone care apar ca urmare a poziției din timpul pedalatului. Ca regulă generală, un număr de trei antrenamente săptămânale de pregătire fizică generală, desfășurate de-a lungul unei luni sau două pot aduce îmbunătățiri substanțiale ale performanțelor tale.
Antrenamente de anduranță – Ciclismul fiind un sport de anduranță se bazează mult pe capacitatea cardiacă și pulmonară, așa că alergarea sau înotul pot contribui și acestea la antrenarea respectivelor organe. De asemenea, în timpul acestor antrenamente poți introduce și intervale intense, cam cum se întâmplă și în cazul pedalatului, iar alergarea în special poate fi combinată și cu câteva elemente de pregătire fizică generală.
Pedalatul – Aici avem două situații, atunci când pedalezi staționar (spinning și antrenament pe home-trainer/rulou) și atunci când mergi cu bicicleta în aer liber. În primul caz, deși nu vei obține chiar aceleași rezultate precum în cazul antrenamentului convențional de ciclism, îți vei adăuga un plus de formă, dar vei avea și posibilitatea de a-ți corecta tehnica de mers pe bicicletă, de la poziție și până la modul de pedalare. Cât despre cealaltă opțiune, mersul efectiv cu bicicleta pe traseu, aceasta reprezintă varianta ideală, însă nu mereu se poate pune în practică din cauza condițiilor meteo. Totuși, în caz că reușești să ieși pe șosea sau în pădure, primele trei-patru săptămâni de antrenament ar trebui să fie alcătuite din rulaje la intensitate moderată pentru a-ți construi antrenamentul de bază. Pe urmă, poți trece și la sesiuni unde pui accentul pe intensitate, iar ca schiță a antrenamentului poți folosi datele privind cursele unde intenționezi să participi (număr de kilometri, diferență de nivel, viteză medie, particularități tehnice ale traseului etc.)
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…