1. Respira pe nas.
Functia nasului si a narilor este de a umezi si de a filtra aerul inspirat. La temperaturi scazute intervine insa si functie de incalzire a aerului. Ai grija sa mentii nivelul de greutate al antrenamentului la o medie care sa iti permita inspirul pe nas. Impotriva frigului intepator mai poate ajuta un fular tinut peste gura.
2. Consuma mult lichid ( apa) chiar daca nu iti este sete.
Consuma inainte si dupa pedalare o cantitate mare de lichide fierbinti. Ocoleste alcoolul care prin efectul lui asupra vascularizatiei duce la o pierdere de caldura a corpului si scade forta destinata exercitiului.
3. Ocroteste-ti pielea expusa la frig cu crema grasa si hidratanta.
Pielea are de suferit de pe urma frigului. Devine fragila, uscata , se inroseste si se irita usor. O crema grasa protejeaza pielea impotriva frigului si un strugurel hidratant mentine sanatoase.
4. …Pasi mici spre adaptare.
Obisnuieste-ti corpul cu schimbari de temperatura prin saune urmate de dusuri reci sau in general dupa o baie fierbinte. Aceste schimbari de tempetarura iti vor intari sistemul imunitar si va creste si toleranta la frig a corpului tau.
5. Imbraca-te corespunzator!
Imbraca-te dupa principiul „straturilor de ceapa” : un strat de imbracaminte peste celalalt, primul strat direct pe piele. Acest strat are datoria de a absorbi transpiratia, asa ca este de dorit sa fie cat mai strans pe corp. Urmatorul strat are functia de a mentine caldura iar ultimul strat trebuie sa fie impermeabil la vant si ploaie.
Cat de gros te imbraci depinde de vremea de afara, de cat de mult vei pedala si mai ales de tine: trebuie sa te simti confortabil. Un fular, manusi si caciula sunt de asemeni binevenite.
Acum, odata motivatia dobandita mai trebuie inlaturata frica de raceala. Un corp puternic, antrenat este mai sanatos. Caldura generata de efort este suficienta astfel incat sa nu racesti. Chiar daca transpiri in timp ce pedalezi, riscul de a raci este mult mai mic decat atunci cand te speli pe cap si grabit fiind, iesi cu parul inca umed afara.
Nu renunta la sport pentru ca a venit iarna! Imbratiseaza noile conditii si observa avantajele lor pana la venirea primaverii indepartate.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…