Suntem ceea ce mâncăm, iar această zicală se potrivește mai bine ca oriunde în sport. O dietă bine structurată și conformă cu necesitățile organismului îți îmbunătățește performanțele chiar dacă ești sportiv recreațional, dar contribuie în același timp la un stil de viață sănătos, tot mai neglijat în ziua de azi.
Ce mănâncă un ciclist când nu este pe bicicletă?
Dieta unui sportiv are 3 roluri importante: să furnizeze combustibil mușchilor, să refacă țesuturile lezate și să înlocuiască nutrienții folosiți în timpul efortului. După cum am enunțat în materialele anterioare, dieta cotidiană a unui ciclist este alcătuită într-o proporție foarte mare din carbohidrați, adică produse zaharoase și făinoase: orez, cereale, produse derivate din cereale sau fructe. Toate acestea se transformă în glicogen, autenticul combustibil al mușchilor.
Cu toate acestea, nu neglija consumul de grăsimi și proteine. Grăsimile cele mai bune sunt cele mono și polinesaturate, cel mai recomandat fiind ca organismul să și le procure din alimente precum uleiul de măsline, nucile, sâmburii sau peștii de apă rece. Proteinele trebuie consumate în cantități mai mici deoarece sunt mai greu de asimilat.
Ziua ta poate începe cu un mic dejun constituit din lapte cu muesli sau niște felii de pâine și marmeladă sau gem. Cu alte cuvinte, micul dejun trebuie să fie aproape în totalitate constituit din carbohidrați, dar trebuie să îți și placă la gust pentru ca asimilarea să fie completă. Chiar dacă nu este un lucru foarte vehiculat, este foarte important de subliniat că fiecare organism este diferit și fiecăruia i se potrivesc alte tipuri de laimente pentru a-și procura nutrienții de are are nevoie.
Masa de după antrenament sau competiție este foarte importantă întrucât atunci se asimilează cel mai bine nutrienții din alimente. Aceasta trebuie să conțină mâncărurile de cea mai bună calitate, în special carbohidrați complecși și grăsimi polinesaturate, dar și proteine mai ușor digerabile precum cele din ou, fasole sau nuci.
Ce mănâncă un ciclist în timpul antrenamentului/cursei?
Pentru că un ciclist consumă circa 300 de kilocalorii/oră în medie, în cazul unei plimbări lejere, este evident că nu va fi de ajuns să mănânci ceva doar înainte de pedalat. În cazul competițiilor, acest consum poate atinge chiar și 1.000 de kilocalorii pe oră, așa că alimentația în timpul efortului este importantă.
Ca și în cazul anterior, carbohidrații sunt cheia. Atât produsele speciale de nutriție sportivă, cât și cele mai domestice sunt bogate în glucide, asta dacă nu sunt alcătuite în totalitate din aceștia. Pentru consumul pe bicicletă, sunt recomandate batoanele energizante, gelurile, dar poți folosi pe post de combustibil și banane, clasica ciocolată, biscuiți sau chiar sendvișuri, însă efectul nu va fi atât de puternic ca în cazul primelor.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii