Categorii: EvenimenteNoutati

Ziua Bicicletei – “Cu bicicleta spre Infinit”

Trix Bike s-au gândit să organizeze un eveniment dedicat bicicletei, botezat chiar Ziua Bicicletei, în data de 8 aprilie 2015. În rândurile ce urmează, ne oferă mai multe detalii despre semnificația acestei zile:

De ce ne-am gândit să dedicăm bicicletei o zi?

  • Deoarece apariția bicicletei se pierde în negura timpului și totuți ea există și o utilizăm cu success și în ziua de azi.
  • Bicicleta, e mijlocul de transport cu cea mai mare răspândire, a depășit cu mult cifra de 1 miliard de utilizatori.
  • Bicicleta iubește natura.
  • Bicicleta a influențat istoria în mod considerabil, atât în domeniul cultural, cât și în cel industrial.
  • Ne menține sănătoși și ne ajută să ne îmbunătățim performanțele.
  • Bicicleta este de trei ori mai eficientă din punct de vedere energetic decât mersul pe jos, iar viteza este de trei – patru ori mai mare.
  • Bicicleta este mai rapidă decât oricare alt mijloc de locomoție în orașele aglomerate.
  • Pe locul de parcare al unei SINGURE maşini, se pot parca ZECE biciclete.
  • Deoarece dorim să ne simțim bine și să ne distrăm.
  • Influenţează spiritul comunitar şi calitatea vieţii.

Deci, bicicleta = sănătate + economie + relaxare + distractie. De ce sa n-o sarbatorim ?!

Asociația Trix Bike propune data de 8 aprilie 2014 ca fiind ziua oficială dedicată bicicletei și ca zi de start al sezonului biciclistic Gorjean, sezon ce va purta denumirea “Cu bicicleta spre Infinit”.

De ce-am ales această zi?

Datorită faptului că acest vehicul a fost un deschizator de drumuri, o cale către evoluție și progres, ne-am gândit să  asociem acest lucru cu venirea primăverii, anotimpul care deschide porțile sosirii unui nou an.

Am ales luna aprilie pentru că vine de la cuvântul latinesc “aperio, ire” care înseamnă “a deschide” și pentru că în aprilie se deschid mugurii plantelor și natura reînvie, oferindu-ne explozii de emoții,  sunet, culoare și parfum. În România, luna aprilie, popular, se numește “Prier”.

În aprilie continuă semănăturile de primăvară, se închid țarinele pentru “pășunatul devălmaș”, se formează turmele, se tund oile înainte de a fi urcate la munte, se construiesc sau se repară țarcurile și oboarele pentru vite, etc.

Am ales cifra 8, deoarece din punct de vedere grafic cifra 8 culcată seamănă cu o bicicletă și pentru că această cifră este asociată cu simbolul infinitului și abilitatea de a merge mai departe, la nesfârșit. Pentru că cele două cercuri ale cifrei 8 amintesc de legătura dintre cer și pământ. Deoarece bicicleta face conexiunea dintre om și natură.

De ce-am ales Târgu Jiul ca loc de start pentru acest eveniment biciclistic?

Din simplul motiv ca Târgu Jiu, fiind atât orașul nostru cât și al marelui  Brâncuși – omul care a legat pământul de infinit – trebuie transformat într-un oraș funcțional, modern, ce dorește a evolua într-o direcție corectă.

Târgu Jiu, 8 aprilie 2014 – “Cu bicicleta spre Infinit” Prima ediție a acestui eveniment dă startul oficial al sezonului biciclistic și are ca punct de plecare “Parcul Coloana Infinitului” din Târgu Jiu.

De “Ziua bicicletei” efectuăm o tură ușoară, de maxim 10 km, în care ne deplasăm în coloana câte unul pe prima bandă (lângă bordură), respectând regulile de circulație și restul participanților la trafic.

Va fi o tură la care pot participa toți admiratorii acestui mijloc de deplasare și se definește ca o deplasare cu viteza redusă (max 15 km/h), la care pot participa chiar și copiii însoțiți de părinți/rude și care nu necesită antrenament specific. Deplasarea se va face preponderent pe carosabil și doar în cazurile în care aceasta nu este posibila se apelează la trotuare.

Ne dorim ca să conștientizăm șoferii că existăm, să arătăm că oricine se poate deplasa pe bicicletă în oraș lăsând mașina acasă, să forțăm autoritățile să ne ofere condiții decente de participare la trafic în condiții de siguranță și nu în ultimul rând să contribuim la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor.

Acest traseu ne ajută să cunoaștem mai bine străzile orașului și ne dă posibilitatea să admirăm din mers casele, grădinile, monumentele sau trecătorii, drept pentru care putem alege rute secundare, pe alei sau străzi lăturalnice, care uneori taie şi scurtează lungimea traseului, oferind şi alternative unei călătorii mai agreabile şi mai sigure.

Pentru participarea în siguranță la acest eveniment vă rugăm să vă asigurați că bicicleta este în stare tehnică bună și să fiți echipați corespunzător.

Recomandăm purtarea unei căști de protecție și obligatoriu să aveți însemnele reflectorizante și lumini de semnalizare (farul şi stopul). Recomandăm claxon și bidon de hidratare.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma