Categorii: EvenimenteNoutati

Up To Postăvaru – tot ce trebuie să știi despre CN de Downhill și probele de e-mtb, mtb și alergare

Competiția pe cale să devină tradiție – up To Postăvaru – va alea loc în mai puțin de două săptămâni. Şi sunt ceva informații de aflat, mai ales că acest evenimentul acesta comasează atât Campionatele Naționale de Downhill, cât și competiția de e-bike-uri sau cea de alergare. Am stat de vorbă cu Carla Tănăsescu care ne-a oferit mai multe informații despre eveniment. Să-i dăm cuvântul.

Pentru cei ce n-o cunosc: ea este Carla Tănăsescu.

1.Să le luăm pe rând și aș prefera să începem cu competiția de Downhill, căci este Campionat Național. A fost stabilit deja traseul? Dacă da, care sunt datele cheie (lungime, diferență de nivel etc)? Cum se face accesul de la gondolă la start, pe drumul forestier?

Salutare și bine te-am găsit! Da, Campionatul Național de Downhill va avea loc în cadrul evenimentului Up to Postăvaru anul acesta. Evenimentul s-a bucurat de un real succes anul trecut, iar anul acesta, adăugarea CN ca și probă va fi un plus și o nouă oportunitate pentru Poiana Brașov, de a promova traseele de bike park nou construite.

Da, traseul este stabilit deja, competiția va avea loc pe Monkey Business, traseu finanțat de către NH Bike , va avea o lungime de 2.62 km, cu o diferență de nivel de 500m și un drop spectaculos la final. Nu se va începe din vârf, întrucât traseul este foarte lung, ci se va începe din zona Lacului din poiana Ruia.

Accesul de la gondolă la start se poate face pe oricare din cele trei trasee: NHDH, Red Line , Forest Flow, care vor fi deschise în regim de bike park în weekendul competiției. La coborârea din gondolă vor exista indicatoare cu indicații către zona de start, care, de altfel, va fi vizibilă și din gondola Postăvaru Express.

2.Care sunt categoriile de la Campionatele Naționale de DH?

Categoriile de la Campionatul Național sunt următoarele :

Elite Masculin (19+) Juniori (17-18 ani) Cadeți (15-16 ani) Copii A (13-14 ani) Master 1 (30-39 ani) Master 2 (40+ ani) Feminin Amatori (peste 18 ani) Amatori (sub 18 ani).

Toți concurenții trebuie să dețină o licență validă FRC.

3.Cine a contribuit la acest traseu sau mai bine zis, cine a fost în spatele organizării?

Acest traseu nu ar fi existat, dacă nu exista finanțarea din partea NH Bike pentru proiectul de Bike Park Postăvaru. Ei au finanțat 3 trasee din Bike Park Postăvaru. Traseul a fost construit de băieții de la Elevation Trail Works, conduși de Mititean Alex.

În ceea ce privește organizarea, pentru proba de DH organizatorii suntem noi, Kronstadt Cycling, Elevation si NH Bike, sub egida Federației Române de Ciclism,  iar sub umbrela Up to Postăvaru, îi avem ca organizatori pe Specialized România, Click4Sport, cu OMV Petrom și Primăria Brașov ca și parteneri principali.

4.Care va fi programul competiției?

Programul competiției este următorul:

Vineri – 9 sept 2022


8:00-9:00 ridicare kit-uri participare
9:00 – 11:00 track walk (recunoașterea traseului pe jos)
11:00-17:00 antrenamente oficiale

Sâmbătă 10 septembrie

9:00-11:00 antrenamente oficiale
11:00-13:30 calificări
14:00-16:30 finala
18:00 premierea la FINISH Club Rossignol

PARTY LA CLUB ROSSIGNOL

5.Câte persoane vă așteptați să se înscrie? Şi cât va costa înscrierea și desigur, ce va conține pachetul de concurs?

Ne asteptăm să se inscrie 150 de oameni la downhill. Taxa de înscriere va costa 300 de lei, iar pachetul de concurs va conține un Buff personalizat Up to Postăvaru, numărul de concurs, iar în baza acestuia, concurenții vor primi produse Brunox, care este unul din sponsorii evenimentului, care, de altfel, va oferi și premii surpriză clasaților pe podium. Concurenții vor avea în permanență la dispoziție apă, cu ajutorul Carpatina, un alt sponsor al evenimentului, vitamine pentru un boost de energie cu sprijinul Vitamin Aqua, un sponsor “veteran” al competițiilor de DH din România.

6.Spune-ne acum câte ceva și despre concursul de e-bike (cât de tehnic/complicat este). Este doar pe urcare, ca în anii anteriori? Locurile vor fi limitate?

Traseul de e-bike este diferit față de cel de anul trecut. Duce către un hard enduro. Asta înseamnă că, tehnic vorbind, va fi o provocare pentru concurenți. Automat și nivelul se va ridica și vom avea spectacol din ce în ce mai mare și în anii care vor urma. Am văzut că ebike-urile au luat amploare în ultimii ani și tot mai multă lume a început să se dea, nivelul a crescut simțitor, așadar ne-am gândit că traseul acesta e numai bun pentru testarea limitelor și ieșirea din zona de confort!

Traseul se va parcurge la prima vedere, doritorii ne-a sugerat să nu anunțăm traseul, dar ca indiciu, vorbim de home trails-urile din Postăvaru, plus câte ceva din noile poteci din bike park. Dificultatea va fi dată de felul în care vor fi parcurse potecile 😉

Locurile sunt limitate deocamdată la un număr de 100 de participanți.

Taxa de înscriere la EMTB este de 200 de lei.

Iar fondul de premiere este:

Open Masculin 

Locul I 2000 RON
Locul II 1500 RON
Locul III 1000 RON

Open Feminin

Locul I 1500 RON
Locul II 1000 RON
Locul III 500 RON

7.Care va fi diferența de nivel și lungimea acestuia?

Lungimea traseului de EMTB este de 24km și diferența de nivel este de 1420m pozitivă.

8.Din câte am înțeles va există o probă similară dar pe biciclete non-electrice. Traseul este același ca pentru e-bike-uri? Şi costul de înscriere similar?

Concursul are în total 4 probe: Alergare , MTB , EBIKE si Campionatul Național de Downhill.

Traseul pentru MTB și alergare este același și anume: pornește din zona telecabinei Kanzel , continuă pe pârtia Drumul Roșu, până ce acesta se intersectează cu traseul de bike park Blue Line. De aici , se coboară pe Blue Line până în zona de variantă a pârtiei Lupului Inferior,  se ajunge în zona Telegondolei Postăvaru Express, și se începe urcarea către pârtia Bradu. De aici , se urcă pe varianta pârtiei Bradu, către intersecția cu Drumul Roșu, se continuă pe acesta până la Yager Chalet, unde avem finish-ul! E puțin schimbat față de anul trecut, mai dificil și mai tehnic, provocarea este mai mare dar și premiul este pe măsură! Avem câte 100 de locuri disponibile pentru fiecare disciplină.

Taxa de înscriere este de 150 de lei pentru aceste discipline. Pentru MTB și Alergare fondul de premiere este următorul:

MTB Elite Masculin  

Locul I 2000 RON
Locul II 1500 RON
Locul III 1000 RON
Locul IV 750 RON
Locul V 500 RON

MTB 18-29 ani

Locul I 1500 RON
Locul II 1000 RON
Locul III 500 RON

MTB 30-39 ani

Locul I 1500 RON
Locul II 1000 RON
Locul III 500 RON

MTB 40-49 ani

Locul I 1500 RON
Locul II 1000 RON
Locul III 500 RON

MTB peste 50 ani

Locul I 1500 RON
Locul II 1000 RON
Locul III 500 RON

MTB Feminin 18-35 ani

Locul I 1500
Locul II 1000 RON
Locul III 500 RON

MTB Feminin peste 35 ani

Locul I 1500
Locul II 1000 RON
Locul III 500 RON

Iar pentru alergare avem astfel:

Masculin     18-29 ani

Locul I 1000 RON
Locul II 750 RON
Locul III 500 RON

Masculin     30-39 ani

Locul I 1000 RON
Locul II 750 RON
Locul III 500 RON

Masculin     40-49 ani

Locul I 1000 RON
Locul II 750 RON
Locul III 500 RON

Masculin  peste  50 ani

Locul I 1000 RON
Locul II 750 RON
Locul III 500 RON

Feminin  peste  35 ani

Locul I 1000 RON
Locul II 750 RON
Locul III 500 RON

Feminin     18-35 ani

Locul I 1000 RON
Locul II 750 RON
Locul III 500 RON

Nu am fi reușit să avem așa un fond de premiere fără ajutorul sponsorilor și partenerilor. Le mulțumim pentru încrederea acordată, mulțumim comunității sportive din Brașov pentru mobilizare, cât și echipei de organizare, sunt niște oameni fantastici, capabili și facem o echipă foarte eficientă.

În încheiere, aș vrea să spun cât de tare mă bucur că lumea face sport afară, că Brașovul începe să prindă contur ca și destinație pentru aceste sporturi și ca suntem foarte mândri de ce am realizat, sperăm să vă placă, să vă bucurați de concurs și să ne revedem an de an, în Poiana Brașov!

Mulțumiri speciale celor de la Specialized România și Click4Sport, care fac tot ceea ce fac din pasiune și sprijină cu toată deschiderea scena de MTB și de outdoor. Sunt niște oameni cheie, cu ajutorul cărora sperăm să ducem lucrurile la un nivel cât mai înalt!

Și nu în ultimul rând, mulțumiri bunăvoinței NH Bike, care a făcut visul Postăvaru Bike Park să devină realitate, cu sprijinul Primăriei Brașov.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

o săptămână in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma