O altă particularitate a acestui concurs este faptul că nu vei pleca obosit „la luptă”. Majoritatea concursurilor de mountain bike din România pornesc aproape imediat la deal. Foarte puţini organizatori sunt în măsură să organizeze un start unde concurenţilor li se permite să pedaleze mai întâi pe plat sau în urcare uşoară în aşa fel încât să poată avea o încălzire corectă. De multe ori nici geografia terenului nu lasă această posibilitate aşa că bicicliştii sunt nevoiţi să plece în concurs fără a-şi putea pregăti organismul pentru efort. La concursul din munţii Parâng bicicliştii se vor încălzi preţ de aproximativ 6 km după care va începe coborârea, prin pădurile de brazi spre Peştera Muierilor şi Baia de Fier, lungă de 10 km şi 1000 m diferenţă de nivel.
La TransAlpin Bike Marathon 2013 vei putea participa pe unul din cele 3 trasee existente. Unul lung şi mai dificil, unul scurt şi mai uşor şi unul foarte scurt gândit special pentru părinţii care vor să participe alături de copii lor. Toate cele 3 trasee pornesc din acelaşi loc, mai exact Cabana Teleski. Aici concurenţii pot mânca înainte şi după concurs sau se pot chiar caza.
Tura lungă şi tura scurtă, cu lungimi de 51 km respectiv 35 km, împart acelaşi traseu pentru aproximativ 25 km. De aici cei înscrişi la tura scurtă vor continua în urcare susţinută până la finiş în timp ce bicicliştii care s-au înscris la tura lungă vor mai avea încă în jur de 30 de kilometri până la final. Avantajul celor de la tura lungă este că ei vor urca până la cea mai mare altitudine a traseului şi vor beneficia de cele mai spectaculoase privelişti.
Coborârea, care aduce concurenţii cu 1000 m mai jos faţă de start, te apropie foarte mult de intrarea în Peştera Muierilor, trecând chiar prin faţa ei. Astfel cei care vizitau întâmplător peştera în ziua de duminică 11 august vor beneficia de un spectacol interesant întrucât concurenţii se vor apropia de această zonă în coborâre spectaculoasă pe poteci tehnice şi ocazional pe trepte.
De la despărţirea traseelor lung şi scurt cei înscrişi la tura lungă vor începe şi ei urcarea spre creasta munţilor Parâng pe care o vor atinge în jurul kilometrului 30 când se intră în gol alpin. De aici mai sunt aproximativ 10 km până se atinge recordul de altitudine al concursului, 2.171 m, iar apoi drumul de creastă va însoţi bicicliştii preţ de încă aproximativ 5 km până când aceştia se vor întâlni cu DN67C, Transalpina, cea mai înaltă şosea asfaltată din România. De aici nu mai avem decât tot la vale până la finiş!
Traseul copiilor are o lungime de aproximativ 11 km şi în jur de 280m diferenţă de nivel. Pleacă tot de la Cabana Teleski şi se desfăşoară pe un traseu de tip dus-întors. Traseul are şi urcări şi coborâri gândite în aşa fel încât copii să se poată bucura de efortul depus şi de faptul că sunt cu bicicleta la munte.
Detaliile legate de concurs şi traseu pot fi găsite pe site-ul oficial al concursului www.transalpinbike.ro unde veţi afla şi despre programul evenimentului şi taxa de înscriere.
Pentru a beneficia de un week-end perfect, ideal este ca doritorii să ajungă la Rânca cu cel puţin o zi înainte de concurs, de sâmbătă. Făcând acest lucru ei vor putea să se antreneze chiar pe traseul de concurs, fiind avantajaţi în timpul competiţiei întrucât vor cunoaşte porţiunile mai dificile, unde trebuie să fie atenţi, sau cele mai uşoare, unde vor putea să pedaleze cu putere pentru a depăşi. Şi dacă nu ai nevoie de recunoaşterea traseului poţi face sâmbătă o tură de plăcere în zonă împreună cu familia, pe bicicletă sau la picior cu rucsacul. Regiunea este cu adevărat alpină, perfectă pentru drumeţii, dar şi confortabilă mulţumită accesului auto şi nenumăratelor pensiuni şi restaurante din Rânca.
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…
Vezi comentarii
Concursul urca concurentii la cea mai mare altitudine in comparatie cu restul concursurilor din Romania, nu 2171 este cea mai mare altitudine din tara
Cum puteți să spuneți "cea mai mare altitudine din ţară, 2.171 m! "??? De când 2171m este cea mai mare altitudine la noi????