Pentru cei care nu au aflat încă, săptămâna trecută, unul dintre cei mai cunoscuți și emblematici downhill-eri din lume, Steve Peat, și-a anunțat retragerea din activitatea sportivă competițională la sfârșitul sezonului următor. Originar din Sheffield, Anglia, Steve este unul dintre cei mai longevivi donwhill-eri din istoria sportului. Precum majoritatea riderilor din acea vreme, Steve a pornit în competițiile de cross-country la începutul anilor 90, însă în scurt timp a devenit un downhill-er veritabil și a ajuns să câștige UK Downhill Series în anul 1993, pe o bicicletă cu un cadru rigid din titan. În anul 1995 a devenit profesionist și a concurat alături de un alt nume legendar, Rob Warner, la echipa Saracen unde nu a înregistrat un succes răsunător, așa că la scurt timp după, a trecut la echipa celor de la Mountain Biking UK. În acea vreme, circuitul de downhill mountain biking beneficia de sponsori mari precum Grundig care investeau sume considerabile, iar mediatizarea sportului era la cote ridicate.
Prima victorie în Cupa Mondială de downhill a venit pentru Steve în anul 1998 în Statele Unite ale Americii alături de Gt Bikes, echipă pentru care a concurat până în sezonul 2002. Primul titlu de câștigător al Cupei Mondiale de downhill l-a obținut la sfărșitul sezonului 2002, alături de Orange Bikes, combinația Peaty- Orange fiind bine întipărită în memoria pasionaților de downhill până și astăzi.
Trecerea la Santa Cruz a avut loc în anul 2006 și dacă se părea că norocul nu e niciodată de partea lui când vine vorba de campionatul mondial de downhill, planetele s-au aliniat în sfârșit pentru Steve în anul 2009 când a reușit să câștige pentru prima oară, la Canberra în Australia, titlul de campion mondial în fața colegului de echipă Greg Minaar.
Întrebat într-un interview la sfârșitul anului 2009 care ar fi cheia succesului său în downhill, Steve a spus așa: „downhill-ul e un sport greu și trebuie să fii stabil din punct de vedere mental. Odată ce ai realizat asta, poți merge mai departe să faci lucrurile necesare pentru a te menține în top. Un program de antrenament strict, cele mai bune biciclete, talent din belșug urmat de exploatarea cât mai puternică a acestui talent, capacitatea de a nu te lua prea în serios și de a nu lua lucrurile care te înconjoară prea în serios decât atunci când e strict necesar și bineînțeles, să te lași înconjurat de oameni de calitate. Totuși pentru a te menține la un nivel de top e nevoie de mult mai mult, dar e obligatoriu să te distrezi și să-ți placă ceea ce faci.”
Pe Steve îl veți putea urmări la anul, atunci când la veritabila vârsta de 42 de ani va încerca să se despartă glorios de mediul competițional profesionist.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…