Noua gamă Garmin Fenix 6 – părerea noastră

De câteva zile, Garmin a lansat noua gamă de ceasuri multisport Fenix 6 într-o multitudine de variante, iar informații complete despre acestea puteți găsi foarte ușor, nu o să mai punem și noi aici totul cu copy/paste că nu își are rostul. În schimb, am fost la magazinul Trisport, le-am văzut de aproape, am povestit acolo despre ele și poate e mai interesant să vă spunem părerea noastră, care să vă ajute mai mult să vă decideți dacă are rost să cumpărați unul și dacă da, ce model să alegeți!

Gama 6 vine cu câteva îmbunătățiri serioase de hardware față de 5 și 5 Plus care măresc performanțele. Pe lângă procesor, memorie și alte amănunte ce cu siguranță au fost îmbunătățite dar ale căror date sunt destul de irelevante pentru utilizatorul normal, cele mai mari 2 îmbunătățiri ar fi:

Senzorul de GPS Sony înlocuiește vechiul senzor MediaTek și promite autonomie mult mărită în modul GPS, chestie dovedită deja pe Edge 830/530 care folosește tot noul senzor.

Senzorul de puls și oximetru este modelul nou implementat deja pe Forerunner 945, este mai precis și se pare că în sfârșit e precizat că funcționează și sub apă. Numai de bine despre asta, să sperăm că va fi utilizabil foarte bine și la sport nu doar la monitorizarea zilnică. Vom testa asta… Oximetrul are o importanță destul de redusă pentru majoritatea lumii însă e foarte bun celor ce fac sport la altitudine mare unde se poate verifica nivelul de aclimatizare.

Dimensiunile au fost ușor modificate. Ecranul efectiv a fost mărit, chiar cu 36% la varianta X, însă dimensiunea totală și grosimea ceasului sunt mai mici, la fel și greutatea.

Gama de dimensiuni a rămas aceiași, cu 3 versiuni: 6s (cea mai mică, 42 mm, recomandată pentru fete și cei cu mâna mică), 6 (47 mm, recomandat pentru toată lumea ca model echilibrat ca dimensiune) și 6X (51 mm, pentru cei ce sunt dispuși să poarte un ceas mai mare și mai greu pentru beneficiul unui ecran mai mare și a unei autonomii mărite).

Alegerea dimensiunii nu e un lucru simplu. Funcțiile de data asta sunt identice, modelul X nu are nimic în plus, atât doar că există doar în versiunea Pro, cu hărți și muzică, versiunea standard fiind prezentă doar pe 6 și 6s. Problema mai mare nu e însă dimensiunea ci diferențele mari de autonomie între modele. Astfel, autonomia în mod ceas e pentru 6s/6/6X de 9/14/21 zile, în modul GPS de 25/36/60 ore iar în modul GPS+muzică de 6/10/15 ore! Prețul pentru modelele 6s și 6 e identic în timp ce diferența de preț între 6s/6 și 6X e de doar 250 lei! Practic pentru cine vrea modelul Pro, alegerea logică ar fi modelul 6X cu excepția cazului în care anatomic nu e convenabilă dimensiunea foarte mare. Pentru mâini subțiri, 6s are o lungime mai mică decât 5s fără să afecteze ecranul, deci e mai confortabil dacă se dorește cel mai mic model.

Pe partea de software au apărut multe noutăți și îmbunătățiri dintre care cele mai utile mi se par:

  • afișarea a 6 câmpuri de date față de 4 la modelul anterior
  • vizualizarea a 3 widget-uri deodată în variantă redusă, e mult mai ușor de ajuns la widget-ul dorit
  • funcții noi de performanță și analiză – PacePro, aclimatizare, diverse elemente ce le vom studia detaliat la review
  • funcții noi de mărire a autonomiei cum ar fi Ultra-Low Battery Mode, Expedition Mode și un manager avansat al bateriei care ne informează despre autonomia exactă în orice condiții
  • noutăți la hărți ce includ acum pârtii de schi, terenuri de golf și pot fi afișate în mai multe moduri, inclusiv unul cu heatmap-ul Connect suprapus, pentru a vedea pe unde merge lumea mai des

Două ultime aprecieri despre 6X:

Pentru prima dată modelul X e disponibil fără ecran Sapphire! Asta înseamnă că s-a renunțat la caracterul premium și prețul a devenit mult mai accesibil!

Tot pentru prima dată, 6X e disponibil cu un ecran cu încărcare solară în varianta de top, variantă ce s-a epuizat extrem de repede din toate magazinele. Ideea de încărcare solară e genială la un dispozitiv de la care multă lume cere autonomie, dar nu trebuie să vă lăsați pradă denumirii și e bine să vedeți specificațiile. 6X Solar nu are autonomie nelimitată, prin expunerea la soare autonomia acestuia crește cu câteva ore. Câteva ore care pentru unii contează, pentru unii nu. Prețul e mare, decizia trebuie bine judecată.

Ce cumpărăm? Facem upgrade?

Merită să ne schimbăm ceasul cu noul Fenix 6? Încerc să vă răspund cu o părere personală, adică ce aș face eu. Aș face un upgrade la varianta PRO dacă dețin un model de la Fenix 5 în spate, deoarece noutățile sunt multe pe toate planurile. Dacă am deja un ceas din seria Fenix 5 Plus, l-aș păstra deoarece deși există noutăți, nu cred că se justifică înlocuirea. Fenix 5 Plus poate să supraviețuiască lejer până la următorul model, peste 1-2 ani.

Pro sau simplu? Aici mie răspunsul mi-e evident, Pro. Hărțile și muzica mi se par două lucruri utile, dar vin totuși la un preț. Pentru cei care nu vor să cheltuie atât de mult, modelele 6s/6 simple aduc o grămadă de facilități iar prețul nu a crescut față de 5 (nu față de prețul promoțional ci față de prețul cu care 5 a intrat pe piață).

Sapphire sau simplu? Aici e greu de zis… depinde de banii disponibili. Versiunile Sapphire au ecranul practic indestructibil, arată cu totul ceva mai bine, dacă aspectul e important și bugetul permite, da, Sapphire e calea de urmat. Sau de ce nu și modelele Titanium. Eleganța suplimentară are un preț, nu e unul mic dar fiecare își știe prioritățile!

Încă nu aveți un Fenix, vă doriți dar prețul vă oprește? Aș aștepta perioada reducerilor Black Friday, an de an Garmin ne-a făcut câte o surpriză cu un model mai vechi la un preț incredibil!

Iată ce am găsit la magazinul Trisport unde am fost să vedem modelele! Am plecat de acolo cu un Fenix 6X Pro pentru test, pe care foarte probabil îl voi cumpăra la final, din motivele enunțate mai sus – upgrade de la Fenix 5. Mergeți și voi la orice magazin importator Garmin să le vedeți, deși modelele cele mai căutate, cum e 6X Solar, au stocurile deja epuizate! Iar peste 2-3 săptămânî în care vom stoarece totul de la modelul de test vom reveni cu un review complet! (P.S. M-am îngrășat dar nu chiar în halul ăla, e de la efectul camerei GoPro 🙂 )

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

  • Salutare Horatiu! In opinia ta un Fenix 5/6 merita folosit ca unicul device la toate activitatile, chiar daca activitatea principala este ciclismul? Ma refer aici la dimensiunea ecranului, informatii care le poti vedea pe un singur ecran si utilizarea in general. Sau consideri ca daca ciclismul este sportul predominant tot un device Garmin dedicat ar fi mai indicat (530, 830 etc...).
    Multumesc.

    • Salut! Acum că pe Fenix 6 poți afișa 8 metrici deodată (față de 4 la Fenix 5) da, cred că e un device suficient. Iar la 6X ecranul e foarte mare, poți să te descurci și cu partea de hărți. Pot să spun că, cel puțin cu un 6X, nu mai e nevoie de Edge. Cu un 5 nu cred că e suficient pentru orice și oricine, poate fi, depinde de fiecare. Recomandarea mea rămâne cel din articol, 6X Pro, cea mai avantajoasă ofertă.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

4 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma