E greu să depășești frustrarea și sentimentul neputinței din momentul în care constați că ți s-a furat bicicleta. Regreți că nu ai pus-o într-un loc mai circulat sau din contră, într-un loc mai ascuns, că nu ai legat-o destul de bine, regreți până și faptul că ai luat-o în oraș în ziua aceea sau că nu ai băgat-o în casă seara și ai lăsat-o pe casa scării. Te gândești ce ai mai fi putut face ca să fi evitat această experiență neplăcută. Iată că cei de la Registrul de Biciclete s-au gândit la unele măsuri pe care le poți lua, ca un pas în plus pentru siguranța bicicletei tale.
Pe scurt, Registrul de Biciclete este un site pe care îți creezi un cont și îți înregistrezi bicicleta sau bicicletele (dacă deții mai multe), completând diferite câmpuri cum ar fi: marca și modelul bicicletei, seria cadrului, culoarea și alte detalii, atașând de asemenea mai multe poze cu aceasta, date care nu vor fi accesibile restului utilizatorilor. În acest fel, poți demonstra oricând faptul că bicicleta îți aparține dacă o vezi vreodată pe stradă la altcineva. Despre conceptul inițiativei poți citi mai multe și în interviul avut cu fondatorii.
Legat de alte facilități ale site-ului, oferta este bogată. Va exista o secțiune separată pentru magazinele de biciclete pentru a putea să-ți înregistreze întregul stoc, iar în momentul vânzării unei biciclete să transfere pe site dreptul de proprietate cumpărătorului.
În eventualitatea în care ți se fură bicicleta, te poți loga pe contul tău și selecta bicicleta în cauză, modificându-i statusul în „Furată”, menționând de asemenea detalii despre data și locația de unde ți s-a furat bicicleta, cât și date de contact în caz că o vede sau o găsește cineva. Astfel se va afișa bicicleta ta în lista bicicletelor furate de pe site, fapt ce îi va crește semnificativ șansele de recuperare deoarece dispariția ei va fi semnalată la nivel național, și nu doar în cadrul cercului tău de cunoștințe.
În cea de-a doua etapă a proiectului se dorește implementarea unor sisteme de identificare și securizare a bicicletelor sub forma unor autocolante greu de înlăturat (cod QR sau cod numeric) care vor face legătura cu statusul bicicletei din baza de date. Astfel, un cumpărător de bicicletă second hand va putea oricând să verifice bicicleta înainte de a o cumpăra. În timp, inițiatorii Registrului doresc ca prezența autocolantelor atașate pe biciclete să descurajeze potențialii hoți, demonstrând oricând apartenența bicicletei și o comunitate unită de bicicliști. Mai sunt luate în calcul și la alte sisteme de reperare și securizare cum ar fi trackerele GPS sau alte sisteme asemănătoare.
Iar invitația de la cei din spatele Registrului este clară: Vă invităm să vă înregistrați bicicletele și să vă încurajați prietenii să facă la fel, pentru a forma cât mai curând o masă critică responsabilă în acest sens.
Datele celor două concursuri de mtb-maraton marca BikeXpert au fost recent anunțate. Astfel, primul va fi Maratonul Vinului MARVIN pe…
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Vezi comentarii
Bicicletele se fură fiindcă există o piață, adică exista oameni dispuși să cumpere o bicicletă furată. Dacă-l întrebi de acte pe vânzător, iar în cazul în care nu le maiare îi ceri să facă un contract de vânzare-cumpărare de mână, nu se mai fură biciclete.
Toată lumea vrea biciclete super-echipate, mai noi de un an și la 1/3 din prețul din magazine. Aceștia sunt adevărații responsabili pentru furturi...
toate au un inceput, e foarte bine ca s-a facut acest site si ca ai sanse cu 1% in plus sa iti recuperezi bicicleta, de ce trebuie vazuta tot timpul partea goala a paharului.
sunt 0% sanse sati gasesti bicicleta furata.sa fim si noi seriosi este adevarat
Eu cred si va spun in cunostinta de cauza ca in cadru trebuiesc introduse copii de pe actele de provenienta ale bicicletei , si in cazul recunoasterii vor fi scoase la iveala ca acte de necontestat, binenetels si cu tupeul necesar....
vali .. aici e vorba de "buna credinta"
adica daca vrei sa cumperi o bicicleta pe care o gasesti pe site ca fiind furata, poti oricand sa apelezi la autoritati
Nu zic ca e rau ca exista dar poate peste sute de ani o sa existe suport si sa devina si util. Probabilitatea sa vad o bicicleta furata pe strada e aproape de 0 din mai multe motive, nimeni nu se intreaba daca o bicicleta e furata sau nu decat daca e la vreun cocalar sau ceva, apoi eu nu circul cu baza de date de biciclete furate in cap, trebuie sa ai o bicicleta super speciala ca s-o recunosc. Deci nu zic sa nu existe dar ma intreb cum recuperezi o bicicleta, un exemplu concret.
Singura solutie viabila e sa nu existe prea multe locuri in care poti vinde o bicicleta si ceva educatie pentru cumparatori, ca nu sunt castraveti s-o vinzi asa pe strada.
"poți demonstra oricând faptul că bicicleta îți aparține dacă o vezi vreodată pe stradă la altcineva."
pe bune? demonstrezi cui?
daca nu exista suport din partea autoritatilor, e totul o pierdere de timp.