Categorii: Generale

Muntele Erciyes, destinația la îndemână pentru cantonament la altitudine

La începutul lui octombrie am fost în Turcia să vizităm o locație bună pentru cantonament de ciclism sau pentru orice alt sport. Locația este specială pentru că presupune altitudine și după cum știm, antrenamentul la altitudine este mai bun decât la nivelul mării. Destinația a fost muntele Erciyes din centrul Turciei, al 2lea ca înălțime din țară, la doar 30 km de orașul Kayseri echipat cu aeroport.

Foto Municipalitatea Erciyes

Ce este antrenamentul la altitudine și care sunt beneficiile?

Antrenamentul la altitudine presupune o serie de modificări pe care organismul tău le va percepe. Pe de o parte nivelul redus de oxigen din atmosferă va stimula creșterea în masă a celulelor roșii din sânge și a hemoglobinei. Pe de altă parte metabolismul mușchilor va fi schimbat. Câtă vreme rămâi la altitudine, nu vei simți o creștere a performanței, dar odată întors la altitudine normală, organismul tău va beneficia de capacitatea suplimentară a sângelui de transport al oxigenului. Gândește-te la focul dintr-un furnal supraalimentat cu oxigen. Ceva în genul ăsta se va întâmpla și cu mușchii tăi care primesc acum oxigen suplimentar.

Foto Municipalitatea Erciyes

Pentru cine este util antrenamentul la altitudine?

Un astfel de cantonament este mai mult pentru profesioniști decât pentru amatori. Dacă amatorii se antrenează în general iarna și primăvara pentru o condiție fizică bună valabilă de-a lungul întregului sezon, pe lângă acest antrenament care formează o bază, profesioniștii se antrenează și specific, pentru un anumit concurs care poate avea loc oricând de-a lungul anului. Pentru a avea un avantaj față de concurență, acest antrenament specific se poate face la altitudine.

Foto Municipalitatea Erciyes

Unde voi fi cazat și cum ajung? De ce este la îndemână?

Cantonamentul la altitudine are loc în vecinătatea muntelui Erciyes care are o altitudine maximă de 3.916 m. Luând Sibiul ca loc de plecare, fiind cam în centrul României, ai de condus 1.696 km dacă mergi cu mașina. Cu avionul, biletul te va costa între 64 și 167 euro în funcție de linia aeriană, perioada și timpul în avans de efectuare a rezervării. Este de menționat aici că Municipalitatea Erciyes are încheiat un acord de colaborare cu Turkish Airlines și în urma acestuia, transportul bicicletei cu avionul este gratuit. Cazarea se face la Hotel Mirada de patru stele.

Foto Freerider

Care este altitudinea la care se face cantonamentul?

Studiile au arătat că mai important decât efortul fizic la altitudine este să dormi la altitudine. Avantajul major al locației Erciyes este că hotelul Mirada se află la altitudinea de 2.200 m. În același timp traseele de antrenament, fie că sunt on sau off road, se afla între 1000 și 1400 m. Însă mulțumită rețelei de drumuri din zona, traseul de antrenament poate trece zilnic, de mai multe ori chiar, prin fața hotelului. Așadar poți include urcare spre 2.200 m de mai multe ori pe zi.

Foto Municipalitatea Erciyes

De ce beneficiezi la hotel?

Sistemul de cazare pentru cei care aleg să-și facă antrenamentul la Mirada, este full board plus. Asta presupune că în prețul plătit ai inclusă cazarea, toate mesele zilei și băuturile. Hotelul este echipat cu tot ce trebuie pentru ca cicliștii să-și poată desfășura activitatea: salon interior pentru antrenament pe rulou sau trainer în cazul în care vremea e nefavorabilă sau vrei să stai mai mult la altitudine, salon securizat pentru parcarea bicicletelor, piscina 18×7 m, baie turcească, saună, masaj, spălătorie pentru haine și spălătorie pentru bicicleta, informații gps cu toate drumurile și traseele de antrenament din zonă.

Important de menționat este și că ora prânzului este flexibilă. Spre exemplu nu este nevoie să-ți schimbi ora de antrenament pentru a ajunge la timp la masă. Este suficient să anunți, iar prânzul va fi gata pentru echipa ta atunci când vrei tu.

Când e bine să merg, în ce anotimp?

Având în vedere că aici ajungi în primul rând pentru antrenament specific și nu pentru acumulare de kilometri, perioada în care mergi depinde de concursul la care urmează să participi. Însă din punct de vedere meteorologic temperatura medie optimă pentru muntele Erciyes este între aprilie și octombrie, cu valori medii între 8,3 în aprilie și 18,6 grade iulie. Pentru orașul Kayseri, care se află la o altitudine de 1000 m, perioada optimă este aceeași doar că temperaturile medii sunt mai mari, cu 10,3 în aprilie și 20,9 în iulie. Maximele sunt de 30 de grade în iulie și august.

Cât durează cantonamentul?

Pentru ca altitudinea să aibă un efect „vizibil” asupra organismului tău, ideal este să petreci trei săptămâni aici. La această perioadă mai adaugă o săptămână, timp pe care cel mai bine este să îl petreci în zona geografica unde urmează să aibă loc concursul. Efectul de altitudine este păstrat de organism încă 10-14 zile după ce ai coborât. Așadar, cu tot cu perioada de reaclimatizare la altitudinea normală, este bine să faci acest cantonament cu o lună înainte de concurs.

Cum sunt drumurile, asfaltul, traseele on și offroad?

Evident, foarte importantă pentru cicliști este calitatea drumurilor, iar pe muntele Erciyes și împrejurimi, am văzut doar asfalt de calitate. Am fost plimbați câteva sute bune de kilometri și doar foarte rar am văzut ceva gropi. În comparație cu asfaltul nostru, aici este de nota 8, 9 și 10. De asemenea și pe offroad drumurile sunt excelente. Vorbim de drumuri late cu macadam, răspândite pe tot muntele. De menționat e că terenul este destul de aspru și pietros. Așadar pentru mtb-uri este nevoie de anvelope robuste.

Pentru cursiere, traseul principal trece peste munte, prin zona hotelurilor construite la altitudinea de 2.200 m, acolo unde este și Mirada. Este un drum nou, super lat, cu doua benzi pe sens plus bandă de urgență. Traficul este foarte mic. De la hotel poți coborî în ambele direcții, pe ambele părți ale muntelui. Jos ajungi la o altitudine medie de 1000 m, unde îți poți face propriul circuit cu câți zeci sau sute de kilometri dorești. Aici, în cea mai mare parte drumul are o bandă pe sens, dar traficul nu este aglomerat.

Foto Municipalitatea Erciyes

Poate și familia și prietenii să vină?

Desigur că și familia poate veni. Totuși locația este foarte specifică pentru sport. Iarna muntele Erciyes este foarte animat și se transformă în cea mai mare stațiune de schi din Turcia. Vara însă locul e cam pustiu. Vegetația este aproape inexistentă, iar totul este pietros și deșertic. Așadar peisajul, așa cum suntem noi obișnuiți în România, nu este prea atractiv. Totuși dacă vii însoțit de familie, există opțiuni și pentru ei.

Cea mai importantă atracție a zonei este Cappadocia, aflată la aproximativ 80 km de hotel. Ai foarte multe de vizitat aici. Pentru a acoperi toată regiunea ai nevoie de mai multe zile. De asemenea poți merge la poalele muntelui, în Kayseri, un oraș foarte mare și veritabil turcesc. Ai multe de vizitat și aici. Desigur, poți urca pe munte. Vârful este la peste 3900 m. Așadar un traseu veritabil de alpinism. Nu în ultimul rând familia te poate însoți la antrenamente sau își poate face propriile ture separat de grup, ca să nu mai spunem și de celelalte facilități de la hotel de care beneficiază și ei.

Nu uita să-ți iei la tine pașaportul. În Turcia doar buletinul nu este suficient.

Cât costă toată distracția?

Pentru o zi de cazare la Hotel Mirada cu toate beneficiile incluse menționate mai sus, prețul este de 34 euro / zi / persoană în cameră dublă. Single, prețul este de 45 euro/zi, iar în triplă prețul este de 102 euro. Cel mai important este că dacă vii cu Turkish Airlines, transportul bicicletei este gratuit. Tot gratuit este și transferul de la aeroport la hotel.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma