Categorii: Generale

De ce le este interzis copiilor mersul cu bicicleta în parc sau pe trotuar?

Cu ocazia Zilei Universale a Drepturilor Copilului, care a avut loc pe 20 noiembrie, Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN) a publicat un material prin care reamintește motivele pentru care copiii nu au voie cu bicicleta pe drumurile publice. Pe bună dreptate, CCN numește acest lucru un „atentat la sănătatea publica a tinerei generații” întrucât nu exista nicio excepție prin care copiii ar putea pedala legal, oriunde în afară de curtea casei sau pe drumurile închise circulației publice.

Pe scurt, copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, nu au voie cu bicicleta pe drumurile publice. Însă mai important este să știi ce înseamnă „drum public”. Definiția oficiala venită din art.70 alin.(2) din OUG 195 / 2002 spune că drum public este „orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice”. Așadar este drum public chiar și trotuarul, drumul forestier, aleile din parc și da, inclusiv pistele de bicicletă! Aceasta normă legislativă interzice practic mersul cu bicicleta la școală sau în excursie.

Motivul pe care autoritățile îl invoca atunci când emană o astfel de interdicție se referă la siguranța celor mici. Pe de o parte au dreptate, având în vedere traficul haotic și nerespectarea regulilor de circulație din și interiorul și afara localităților, însă responsabilă pentru remedierea acestei probleme este aceeași autoritate. Este practic un cerc vicios din care le convine să nu iasă.

Așadar, în cazul în care vei fi oprit de poliție pe trotuar când ești la plimbare pe bicicletă cu cel mic, să nu te miri dacă vei fi amendat. Întrebarea pe care și Clubul de Cicloturism “Napoca” și-o pune este „până când?!”.

Din fericire Clubul de Cicloturism „Napoca” și alte organizații de profil, multe reunite sub egida Federației Bicicliștilor din România (FBR) afiliată la Federația Europeană a Bicicliștilor (ECF) și în Coaliția PRO VELO, își oferă constant susținerea și vin permanent cu propuneri de modificări ale Codului Rutier, pentru ca și România să se alinieze la normele europene. În acest moment doar la noi există această interdicție totală prin care copiii nu au voie să meargă pe bicicletă la școală, în parc, în excursii, pe drumuri forestiere, ulițe sau pe orice alt drum deschis circulației publice, indiferent dacă este sau nu însoțit de părinți sau adulți.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

(P) Kross: de la un mic magazin din Polonia, la unul dintre cei mai importanți producători europeni

Fiecare brand de biciclete are o poveste interesantă, unele mai fascinante ca altele și cel mai frumos este când le…

o săptămână in urma

Suport de 6 biciclete de la Thule: noul Revert

Thule a găsit o soluție de a transporta 6 biciclete pe un suport care se montează pe cârlig, un suport…

2 săptămâni in urma

Noul Pinarello Dogma XC, hardtail și full-suspension

Pinarello, cunoscut mai degreabă pentru cursierele de top pe care le fabrică, lansează în tandem noul Dogma, o bicicletă de…

2 săptămâni in urma