Cum să circuli legal pe bicicletă în România? Ce este obligatoriu, opțional, interzis și permis?
Cei care nu sunt la curent cu legislația în domeniu sau cu ultimele modificări făcute Regulamentului privind circulația pe drumurile publice, pot avea surprize sau probleme dacă circulă pe bicicletă pe drumurile publice fără a respecta legea. Fiind la început de an am considerat că este bine să trecem în revistă ce ai voie, ce nu ai voie și ce este obligatoriu să faci când ești pe bicicletă. Am sintetizat cele mai importante prevederi legale în patru categorii: chestiuni obligatorii, opționale, ce este interzis și ce este permis.
De asemenea am desenat un card de mărimea și formatul cărții de identitate, pe care îl poți printa, plastifia și avea tot timpul la tine pentru a-ți fi de folos în cazul unui argument cu un agent de circulație ce este pe cale să facă un abuz.
Ce îți recomandăm însă este ca într-o astfel de situație să ai o discuție fermă, dar politicoasă cu agentul de circulație care dă dovadă de necunoașterea legii și dorește să te amendeze pe nedrept. Însă nu este recomandat să intri în polemici nesfârșite și nici să ai un ton amenințător. Dacă agentul de circulație dorește să te amendeze, o va face. Ulterior tu ai dreptul să o contești dacă amenda nu este legală. Așa se procedează în mod civilizat, chiar dacă alții nu se poartă civilizat cu noi.
Mulțumim Asociației Adevărații Veloprieteni și Clubului de Cicloturism Napoca pentru informațiile oferite online.
OBLIGATORIU
Claxon sau clopoțel. Claxoanele pot fi și similare ca intensitate și tonalitate cu cele ale autovehiculelor;
Far și stop electric. Bicicleta trebuie să aibă far, clipici și catadioptrii doar noaptea, seara/crepuscul sau când vizibilitatea este redusă (ceață / ploaie). Pe drumurile luminate (urban/interurban), nu sunt obligatorii. „Drum luminat” înseamnă toată localitatea, nu doar locul în care se află biciclistul;
Catadioptrii sau benzi reflectorizante pe anvelope respectiv spițe. Pot fi orice culoare nu doar portocaliu. În mers trebuie să descrie un cerc.
OPȚIONAL
Cască de protecție;
Vestă reflectorizantă;
Catadioptrii la pedale.
INTERZIS
Iarna pe bicicletă pe drumurile publica dacă este zăpadă pe carosabil, indiferent dacă bicicleta este echipată cu anvelope de zăpadă, cu ținte sau lanțuri;
Copiii între 7-14 ani pe drumurile publice. Drumurile publice includ, dar nu se limitează la: piste de biciclete, alei de parc, ulițe de sat.
PERMIS
Încadrarea din timp, înainte de intersecție, pe banda corespunzătoare direcției în care biciclistul intenționează să continue. Poate fi banda 2, 3 etc.;
Pe DN este în continuare permis cu bicicleta, sau pe „acostament practicabil”. Însă formularea „acostament practicabil” este ambiguă și poate fi contestată în cazul unei amenzi;
Copiii între 0-7 ani pot fi transportați doar în scaune speciale omologate, ce au marcajul CE. Doar o persoană majoră poate transporta copii sub 7 ani pe bicicletă;
Copiii de la 14 ani în sus, pe drumurile publice au voie pe bicicletă.
Dan Mazilu
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.
Nu mai induce lumea in eroare! Cum a specificat cineva mai sus DOAR imbracamintea reflectorizanta nu e obligatorie in localitati iluminte . Luminile fata/spate si ochii de pisica sunt obligatorii tot timpul de la lasarea serii sau cand vizibilitatea e redusa indiferent de iluminatul public
Salut , azi un prieten a primit amenda pentru ca se plimba cu bicicleta si nu avea carte de identitate la el , este obligatoriu si poti sa primesti 800lei amenda pentru acest lucru sau sa facut un abuz din partea politie locale cluj napoca ?
Salut. Actul de identitate este obligatoriu sa-l ai la tine. Pe de alta parte masura luata de politist pare a fi prea drastica, iar prietenul tau poate face contestatie in care recunoaste ca nu avea buletinul la el si poate solicita inlocuirea amenzii cu avertisment, pe motiv ca severitatea pedepsei este disproportionat de mare in comparatie cu pericolul social pe care il prezenta prietenul tau care mergea cu bicicleta fara sa aiba buletinul la el.
Noaptea pe drumuri luminate este 1). obligatoriu sa ai catadioptriu pe roata de spate si benzi reflectorizante pe spite care sa descrie in mers un cerc sau 2). legislatia nu obliga biciclistul sa aiab nici un fel de elemente reflectorizante daca exista iluminat public ? Care varianta este corecta ? Multumesc.
Buna seara . Ieri 19 .10.2017 ma intorceam spre casa pe soseaua oltenitei intre parcul copiilor si big berceni mai exact statia de RATB husi cand am fost oprit de o masina de politie ,, politia rutiera ,, si luat la intrebari . Dupa ce am dat datele politistul mi-a controlat bicicleta .... bicicleta noua dotata cu far fata de culoare alba , stop rosu de culoare rosie ,sonerie , frane foarte bune , cercurile portocali pe spite ( nu stiu cum se numesc ) banda portocalie pe pedale ... nu a avut ce sa zica . Dar a venit randul meu . Vesta reflectorizanta ... nu purtam asa ceva . Asa ca am fost amendat cu 6 pt de penalizare in valoare de 870 lei :( . Pe procesul verbal scrie .... In calitate de biciclist a circulat pe drumul public si nu a purtat imbracaminte cu elemente reflectorizante . Este normal sa primesc amenda pt asa cv ? Iar suma de 870 din pt meu de vedere este mult prea mare . Sa fac contestatie dupa ce platesc suma la jumatate ? Pot scapa de amenda ? Multumesc
Salut, Legat de elementele reflectorizante de pe haine, regulamentul spune:
REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 aprobat prin HG 1391 / 2006 Art. 161 (1) Se interzice conducatorilor de biciclete: r) sa circule in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
Deci politistul a avut dreptate doar daca tu circulai noaptea (sau pe inserat sau pe vreme cu vizibilitate redusa, ceata), in localitate in care NU functiona iluminatul public.
“Drum luminat” înseamnă toată localitatea, nu doar locul în care se află biciclistul. Daca strada pe care esti nu este luminata, dar restul localitatii este, se consudera ca iluminatul public functioneaza.
Daca nu ai incalcat litera r) de la alin (1), art 161, atunci poti depune contestatia. Ideal este sa platesti jumatate din amenda, iar prin contestatie sa soliciti si returnarea platii amenzii. Nu uita sa atasezi si chitanta. Nu este nevoie sa te deplasezi la judecatorie pentru a trimite contestatia. Este suficient sa o trimiti prin posta cu confirmare de primire.
Deci daca pe o strada pe care merg e bezna si in rest pe celelalte (din localitate ) e lumina inseamna ca e ok sa merg fara elemente fluorescent-reflectorizante pe acea strada ? Ex: Daca pe Sos. Colentina e intuneric :) (nu functioneaza iluminatul public) si pe Sos. Panduri de ex. functioneaza iluminatul am voie sa merg fara elemente fluorescent-reflectorizante pe Sos. Colentina ? :)
Ai voie sa dai wheelie pe drumuri publice? Ai voie sa mergi fara sa tii mainile pe ghidon?
Intrebarea unu: nu Intrebarea doi: nu
Si nici stoppie :D . Si nici sa sari cu ea.
Catadioptiile sunt "ochii de pisica" sau placutele reflectorizante? Google nu ma prea ajuta.
Sunt ochii de pisica
Cititi aici un rezumat destul de ok facut pentru mersul cu bicicleta pe drumurile publice.
Am o intrebare: este suficienta o copie a CI-lui sau trebuie obligatoriu originalul?
Trebuie originalul. Mai ales daca esti adult.
Cred ca o parte din informatie este eronata... "Bicicleta trebuie să aibă far, clipici și catadioptrii doar noaptea, seara/crepuscul sau când vizibilitatea este redusă (ceață / ploaie). Pe drumurile luminate (urban/interurban), nu sunt obligatorii."
Din cate stiu doar imbracamintea cu elemente reflectorizante/ vesta nu e obligatorie pe drumurile luminate/ localitati
La interzis ar mai fi: a) sa circule in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa; aici se refera la biciclist si nu la bicicleta.
b) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta;
Vezi comentarii
Nu mai induce lumea in eroare! Cum a specificat cineva mai sus DOAR imbracamintea reflectorizanta nu e obligatorie in localitati iluminte . Luminile fata/spate si ochii de pisica sunt obligatorii tot timpul de la lasarea serii sau cand vizibilitatea e redusa indiferent de iluminatul public
Salut , azi un prieten a primit amenda pentru ca se plimba cu bicicleta si nu avea carte de identitate la el , este obligatoriu si poti sa primesti 800lei amenda pentru acest lucru sau sa facut un abuz din partea politie locale cluj napoca ?
Salut. Actul de identitate este obligatoriu sa-l ai la tine.
Pe de alta parte masura luata de politist pare a fi prea drastica, iar prietenul tau poate face contestatie in care recunoaste ca nu avea buletinul la el si poate solicita inlocuirea amenzii cu avertisment, pe motiv ca severitatea pedepsei este disproportionat de mare in comparatie cu pericolul social pe care il prezenta prietenul tau care mergea cu bicicleta fara sa aiba buletinul la el.
Noaptea pe drumuri luminate este
1). obligatoriu sa ai catadioptriu pe roata de spate si benzi reflectorizante pe spite care sa descrie in mers un cerc
sau
2). legislatia nu obliga biciclistul sa aiab nici un fel de elemente reflectorizante daca exista iluminat public
?
Care varianta este corecta ?
Multumesc.
Buna seara . Ieri 19 .10.2017 ma intorceam spre casa pe soseaua oltenitei intre parcul copiilor si big berceni mai exact statia de RATB husi cand am fost oprit de o masina de politie ,, politia rutiera ,, si luat la intrebari . Dupa ce am dat datele politistul mi-a controlat bicicleta .... bicicleta noua dotata cu far fata de culoare alba , stop rosu de culoare rosie ,sonerie , frane foarte bune , cercurile portocali pe spite ( nu stiu cum se numesc ) banda portocalie pe pedale ... nu a avut ce sa zica . Dar a venit randul meu . Vesta reflectorizanta ... nu purtam asa ceva . Asa ca am fost amendat cu 6 pt de penalizare in valoare de 870 lei :( . Pe procesul verbal scrie .... In calitate de biciclist a circulat pe drumul public si nu a purtat imbracaminte cu elemente reflectorizante . Este normal sa primesc amenda pt asa cv ? Iar suma de 870 din pt meu de vedere este mult prea mare . Sa fac contestatie dupa ce platesc suma la jumatate ? Pot scapa de amenda ? Multumesc
Salut,
Legat de elementele reflectorizante de pe haine, regulamentul spune:
REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 aprobat prin HG 1391 / 2006
Art. 161 (1) Se interzice conducatorilor de biciclete:
r) sa circule in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
Deci politistul a avut dreptate doar daca tu circulai noaptea (sau pe inserat sau pe vreme cu vizibilitate redusa, ceata), in localitate in care NU functiona iluminatul public.
“Drum luminat” înseamnă toată localitatea, nu doar locul în care se află biciclistul. Daca strada pe care esti nu este luminata, dar restul localitatii este, se consudera ca iluminatul public functioneaza.
Daca nu ai incalcat litera r) de la alin (1), art 161, atunci poti depune contestatia. Ideal este sa platesti jumatate din amenda, iar prin contestatie sa soliciti si returnarea platii amenzii. Nu uita sa atasezi si chitanta.
Nu este nevoie sa te deplasezi la judecatorie pentru a trimite contestatia. Este suficient sa o trimiti prin posta cu confirmare de primire.
Deci daca pe o strada pe care merg e bezna si in rest pe celelalte (din localitate ) e lumina inseamna ca e ok sa merg fara elemente fluorescent-reflectorizante pe acea strada ?
Ex: Daca pe Sos. Colentina e intuneric :) (nu functioneaza iluminatul public) si pe Sos. Panduri de ex. functioneaza iluminatul am voie sa merg fara elemente fluorescent-reflectorizante pe Sos. Colentina ? :)
Ai voie sa dai wheelie pe drumuri publice? Ai voie sa mergi fara sa tii mainile pe ghidon?
Intrebarea unu: nu
Intrebarea doi: nu
Si nici stoppie :D . Si nici sa sari cu ea.
Catadioptiile sunt "ochii de pisica" sau placutele reflectorizante? Google nu ma prea ajuta.
Sunt ochii de pisica
Cititi aici un rezumat destul de ok facut pentru mersul cu bicicleta pe drumurile publice.
http://ccncluj.blogspot.ro/2017/01/noua-legislatie-rutiera-pentru.html
Am o intrebare: este suficienta o copie a CI-lui sau trebuie obligatoriu originalul?
Trebuie originalul. Mai ales daca esti adult.
Cred ca o parte din informatie este eronata... "Bicicleta trebuie să aibă far, clipici și catadioptrii doar noaptea, seara/crepuscul sau când vizibilitatea este redusă (ceață / ploaie). Pe drumurile luminate (urban/interurban), nu sunt obligatorii."
Din cate stiu doar imbracamintea cu elemente reflectorizante/ vesta nu e obligatorie pe drumurile luminate/ localitati
La interzis ar mai fi:
a) sa circule in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa; aici se refera la biciclist si nu la bicicleta.
b) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta;
si alte cateva reguli