Scandalul din FRC este departe de a se fi terminat. Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism, prin vocea secretarului general Vasile Selejan, prezintă versiunea proprie asupra afirmațiilor făcute de Eduard Novak în legătură cu calitatea nestatutară a demiterii sale:
Referitor la comunicatul oficial al fostului preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism are următoarele puncte de vedere:
1. Art. 66 (şi nu 65 cum se exprimă Domnul Novak) alin 27 din Statutul Federaţiei Române de Ciclism prevede, cităm, „Consiliul de Administratie se întruneste, de regula, trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea Presedintelui” Consiliul de Administraţie s-a întrunit în baza notificărilor venite de la 12 membri afiliaţi, de la şase membrii ai Consiliului de Administraţie şi de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Toţi, aceştia, au luat poziţie faţă de incapacitatea Domnului Novak, incapacitate dictată de rea-voinţă de a convoca Consiliul de Administraţie din data de 26 Martie a.c, de aici decurgând blocarea ativităţii şi o mare serie de ilegalităţi, prezente în Raportul Comisiei de disciplină. Pe de altă parte, conform cu prevederile Art. 66, aliniatul 6, aliniatul 13, aliniatul 21, Consiliul de Administraţie are atribuţii şi prerogative care îi impun şedinţe, cel puţin trimestriale. De altfel, si Art. 65 stipulează faptul că, cităm, „…Consiliul de Administratie se întruneste trimestrial”.
2. Art. 65, alin 1 prevede, cităm, „Consiliul de Administratie este statutar constituit în prezenta a jumatate plus unu din totalul membrilor sai.”. În acest moment, Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism are opt membri, prin plecarea Antrenorului federal, Domnul Sorin Cristian Ungur. Ori, prezenţa a cinci membri din opt, reprezintă exact jumătate plus unul din totalul memrilor săi. Prin numirea unui nou antrenor federal, Consiliul de Administraţie a avut cvorum, în sensul că au fost prezenţi 6 membri din 9.
3. Convocatorul şedinţei s-a făcut, aşa după cum am zis, de şase membri ai Consiliului de Administraţie, care au notificat faptul că sunt în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin prin încrederea acordată de membri afiliaţi, deoarece, din data de 26 Martie, Domnul Novak nu a mai convocat în şedinţă acest organ de conducere al federaţiei. Convocarea celor şase membri a fost transmisă Domnului Novak şi Domnului Vicepreşedinte Zemianschi, împreună cu Ordinea de zi a şedinţei.
4. Analizând Raportul Comisiei de competiţii, legitimări, transferuri şi clasificări, document în care se propun sancţiuni pentru structurile sportive care au încălcat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, Consiliul de Administraţie a aprobat suspendarea a cinci structuri sportive afiliate, care nu au avut niciun sportiv prezent la startul campionatelor naţionale (sosea sau MTB sau ciclocros sau pistă sau trial), respectând întru-totul Art. 28, punctul 2 din regulament.
5. Domnul Novak afirmă faptul că sunt 43 de cluburi afiliate la Federaţia Română de Ciclism. Ori, la această dată, sunt afiliate cu drepturi depline la federaţie, un număr de 28 de structuri sportive.
6. Federaţia Română de Ciclism nu are, la această oră, datorii către bugetul de stat sau către bugetul asigurărilor sociale de stat. În schimb, salariile către angajaţii FR Ciclism nu s-au plătit de trei luni. În conturile federaţiei sunt sumele înaintate de către organizatorii Turului Sibiului, urmând ca în săptămâna ce urmează, premiile să fie virate către echipele participante.
7. Cei doi delegaţi din partea ministerului, au fost prezenţi la şedinţă, în virtutea Ordinului Ministrului Tineretului şi Sportului şi ca urmare a prevederilor Capitolului VIII din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 69/2000.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Draga Coa. Daca nu stii nu te baga.Intradevar Eduard a iesit pe locul 3 ,dar startul si sosirea era inpreuna U 23 si ELIT. Stii ce inseamna ? Sunt doua categorii diferite .Sipos a fost pe locul 1 la U23.Eduard la ELIT
Domnul Arbitru Principal Sipos Stefan Dumnezeul sal odihneasca ar putea spune mult.Dar din pacate saracul TACE.
Stiu ca a fost si Novak campion national la contratimp la un moment dat. Dar aceste lucruri sunt irelevante pentru a califica pe cineva ca un bun profesionist capabil sa conduca o federatie. Aproape orice ciclist de performanta din Romania -pentru ca sunt asa putini la numar- a fost macar o data campion national la o proba sau alta. Spre exemplu, despre cel care a scris acest articol, stiu cu certitudine ca are cel putin 15 titluri de campion national, deci il bate pe Novak la curul gol dar nu emite pretenii ca ar fi calificat sa conduca FRC. Ideea este ca nu poti pune pe cineva la conducerea executiva a unei federatii doar pe baza performantelor sportive pentru ca sunt necesare cu totul alte calitati fata de calitatile unui bun sportiv. Belgia il are pe Eddy Merckx, cel mai bun ciclist al tuturor timpurilor, dar nu l-au pus sef al federatiei si nici macar antrenorul sau managerul echipei nationale. Pentru asa ceva belgienii au oameni mult mai bine pregatiti, unii dintre ei nici macar nu au fost ciclisti de performanta. Ori in cazul lui Novak, acesta deabia e in stare sa lege doua propozitii simple, Hagi e profesor universitar pe langa el. Cum ar putea sa conduca FRC un semianalfabet?
@Coa, ma bucur ca mai exista si oameni intregi la minte si in cunostinta de cauza care isi dau cu parerea despre ciclism.
N-a devenit niciun campion national, a fost pe locul 3, lasa vrajelile. Campion a fost Zoltan Sipos, caruia din invidie, a refuzat sa ii faca tricou de campion national in 2013.
In anul 2012 la Capionatele Natianale de Ciclism pe sosea organizat la Izvorul Mures domnul Eduard Carol Novac a devenit Campion National la proba de Fond in categoria ELIT(160 km printre cei care sunt cei mai buni ciclisti Romani itregi la ninte sila trup)
Asta inainte sa devina Campion Paralimic.
Banuiesc ca Campionatul National nu este o pseudo-proba sportiva, Sau ma insel?
Nu am nevoie de acordul tau, Paule, pentru a-mi exprima punctul de vedere. Si nici nu o sa iti onorez rugamintea. Respectul il acord persoanelor care le consider eu demne, raportat la valorile mele. Iar pentru mine un individ cu performate la niste pseudo-probe sportive, nu merita respectul daca el este agramat, arogant, nesimtit, egocentrist, malitios si hot. Asta e un om care chiar nu are nici o calitate demna sa-l recomande pentru a conduce o federatie. E cu multe clase chiar si sub Selejean. Stiu ca va uitati acum la ce scriu ca musca-n bec, dar peste cativa ani cu Novak la conducere o sa imi dati dreptate si o sa va blestemati carierele de ciclisti amatori. Spun amatori pentru ca profesionisti nu vor exista nici atunci, cum dealtfel nu exista nici acum, la noi in tara.
Auzi mai manelistule, daca intradevar ai vreo performanta sportiva care sa devanseze titulatura acestui sportiv, atunci te rog sa mentionezi acest lucru si pe urma poti face orice fel de remarci, pana atunci acel om merita doar respect pentru acele performante.
Ba, betivule. pleaca din federatie Vasile Salajean. Ai futat destul. la toate concursurile la care am fost te-am vazut. Erai mereu rosu la fata, ceea ce inseamna ca esti un betiv batran. ua ua. pleaca si fura de la alti. Daca eram i n alta tara erai aruncat la cosul de gunoi.
HAI eDUARD NOVAK CAROL. TU ESTI VIITORUL.
JOS CU VASILE SALAJEAN SI SPITARII LUI
Nu multi isi dau seama de asta, dar competitiile de paraciclism nu au ca scop performanta sportiva, ele sunt pentru a ridica moralul persoanelor cu handicap si de a ajuta la incluziunea lor sociala.
Concurentii lui Eduard (cinci-sase la numar) nu sunt ciclistii profesionisti ca el.
Poate ti-ai dori si tu sa iti cante imnul la o "competitie" mondiala de genul ala :) . Eu unul nu consider manifestarile caritabile, pentru cei defavorizati, chiar si la nivel mondial o performanta sportiva. Ce e si mai deranjant e ca el si apropiatii lui folosesc titulatura de campion Olimpic...E o diferenta colosala intre nivelul olimpic si cel para limpic, extra limpic, ultra limpic, etc.
Dilibomba, ala cu paraciclismu' e cam singurul ciclist roman caruia i-a cantat imnul la o competitzie mondiala, daca ai dat vreodata in viatza ta vreo pedala ai putea sa ai un pic de respect.