Categorii: Evenimente

S-a încheiat turul Ciclaton 2015. Iată ce am obţinut

Duminica trecută s-a încheiat la Sibiu Ciclaton 2015. Ciclaton este primul eveniment ciclist de strângere de fonduri din România dedicat exclusiv susţinerii educaţiei. Fondat în 2014, proiectul susţine inițiative de educaţie non-formală şi implicarea voluntară în această direcție. Valorile Ciclaton vizează educaţia centrată pe individualitatea fiecărui copil, rolul fundamental jucat de educaţie în viaţa şi evoluţia comunităţii, voluntariatul ca formă de implicare, promovarea unui stil de viaţă sănătos, prin sport, şi ideea ca fiecăruia dintre noi îi stă în putere să dea mai departe celorlalţi lucruri bune.

Foto Adrian Crapciu

Ciclaton este eveniment ciclist, dar nu este un concurs. Din Ciclaton fac parte biciclişti cu o condiţie fizică bună însă nu sunt profesionişti ci doar temerari, amatori pasionaţi de acest sport. Asta face ca Ciclaton să fie un eveniment normal, susţinut de oameni normali, dar speciali.

Foto Adrian Crapciu

Însă ciclismul la Ciclaton este doar jumătate din ecuaţie, sau poate chiar mai puţin. Scopul principal al evenimentului sportiv este susţinerea educaţiei în România. Nu degeaba sloganul este „Pune în mişcare roţile educaţiei!” Efortul fizic depus la Ciclaton se identifică foarte bine cu cel pe care cauzele educaţionale îl fac pentru a sprijini ideile din spatele lor. La fel de greu este nu doar să pedalezi peste 100 km în fiecare zi ci şi să strângi donaţii pentru ceva în care crezi.

Anul acesta la Ciclaton am susţinut 5 cauze educaţionale, fiecare dintre cicliştii participanţi alegându-şi una pe care să o promoveze şi pentru care să strângă donaţii. La ora actuală în România se pare că este cea mai bună sau chiar singura variantă prin care poţi obţine aceste donaţii. Toţi cei implicaţi, de la ciclişti la organizatori şi voluntari, s-au străduit să obţină banii necesari cauzelor însă totul se reducea într-un final la cei apropiaţi, la prieteni şi familie. Este greu, dacă nu imposibil, să obţii fonduri de la cei care nu te cunosc. Cel care o face într-un final practic îţi donează ţie banii, pentru că te cunoaşte, pentru că are încredere în tine. Poate respectivul a citit descrierea cauzei, poate fraternizează cu ideea, însă mai mult contează că te cunoaşte.

Astfel ideea Irinei Calomir şi a lui Marcian Enache-Poti, fondatorii Ciclaton, de a promova cauzele şi filozofia Ciclaton a avut sorţi de izbândă. Asociind o cauză unui număr de oameni de încredere, care pot strânge în jurilor lor alţi oameni inimoşi, vom reuşi să atingem obiectivele propuse.

Iată care au fost cele 5 cauze educaţionale pentru care au pedalat ciclatoniştii:

  • Da-ti pasiunea mai departe – Prin proiectul „Da-ti pasiunea mai departe”, copii din centre de plasament participa săptămânal la cursuri si ateliere interactive, alături de tineri voluntari care le devin profesori, prieteni si modele.
  • De-a arhitectura – „De-a Arhitectura” îşi propune să formeze cetăţenii de mâine, pentru oraşe mai bune, printr-un curs opţional despre arhitectură şi mediu. Prin acest curs cultivăm curiozitatea copiilor faţă de mediul în care trăiesc şi înţelegerea legăturii dintre comunitate şi oraş. Proiectul sprijină formarea de cetăţeni responsabili, implicaţi în dezvoltarea oraşelor în care trăiesc, transformându-le în comunităţi din care îşi doresc să facă parte.
  • GROW – În GROW îi provocăm pe elevi să înveţe experimentând şi exersând, într-un context prietenos, intercultural. De la clasa a 9-a la a 12-a, le susţinem dezvoltarea personală şi profesională, îi instigăm la autenticitate şi îi ajutăm să-şi descopere valorile, oferindu-le susţinere în procesul de autocunoaştere.
  • IMPACT – Cele peste 130 de cluburi IMPACT ale Fundaţiei Noi Orizonturi îi ajută pe tineri să-şi răspundă la cele mai importante întrebări: Cine sunt eu? La ce sunt bun? Ce vreau să devin? Cum aş putea să ajut?
  • Zburd – Elevii pot veni cu drag la şcoală, dacă orele sunt atractive, iar relaţia cu profesorul lor este apropiată, bazată pe încredere şi respect! Profesorul este cel care le poate da aripi şi curaj tinerilor sau… nu!

Ce am obţinut la Ciclaton 2015? Pe lângă prieteniile legate, momentele speciale din fiecare zi în care pedalam şi din fiecare seara în care concluzionam şi pe lângă antrenamentul excelent condiţiei fizice, am obţinut bani, donaţii! În ultimul mesaj venit din partea Irinei Calomir eram informaţi că am strâns cu toţii nu mai puţin de 40.700 lei. Sunt destul de mulţi bani obţinuţi exclusiv datorită eforturilor făcute de organizatori, ciclişti şi donatori. Însă la ora redactării acestui material suma totală este şi mai mare.

Semnele sunt bune, oamenii au încredere în noi şi în cauzele pe care le reprezentăm, iar susţinerea vine, dar misiunea nu s-a încheiat. Ieri la Sibiu în Parcul sub Arini s-a încheiat partea fizică, vizibilă, efortul zilnic. Însa până la finalul lunii continuăm cu partea „psihologică” de convingere că ceea ce facem este bine. Din cele 5 cauze doar „Dă-ţi pasiunea mai departe” a reuşit să strângă toţi banii propuşi. Aşadar te încurajăm să alegi o cauză sau mai multe şi să faci o donaţie simbolică sau mai semnificativă. Este o investiţie în viitor ceea ce faci! Trebuie să ne detaşăm de dorinţa pe care o întâlnim foarte des în zilele noastre, de a face investiţii pe termen scurt, de a obţine „ceva” imediat sau peste un an.

Investiţia pe care o faci în Ciclaton, donaţia, va avea ecou peste 10 ani, sau mai mult! Însă rezultatele vor fi cele pe care ni le dorim azi. Practic până la urma susţii ceea ce îţi doreşti să existe azi.

Donaţii se pot face în continuare până pe data de 30 septembrie. Dacă nu ştii ce cauza să susţii îţi recomandăm programul educaţional „De-a Arhitectura” pe care colegul nostru de redacţie, Dan Mazilu, a ales să o sprijine. Poţi face o donaţie simbolică pentru acest program.

Donaţii pot fi făcute şi prin SMS la 8836 cu textul „Donaţie” – în valoare de 2 euro plus tva, sumă distribuită în mod egal între toate cauzele.

Şi reţine! Banii donaţi nu ajung la nimeni în buzunar ci se duc în contul Fundaţiei ADEPT, organizatorul evenimentului şi susţinătorul suprem al celor 5 cauze!

GO FOR IT!!

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma