Câteva mii de spectatori au aplaudat miercuri seara în centrul istoric al Sibiului pe cei 120 de ciclişti care au concurat în spectaculosul Prolog al Turului Ciclist al Sibiului 2015.
Cel mai bun timp a fost înregistrat de brazilianul Rafael Andriato de la echipa pro-continentală italiană Southeast, participantă pentru prima oară la Turul Ciclist al Sibiului. Acesta a plecat la start printre primii, însă şi-a menţinut supremaţia de-a lungul întregii zile. Andriato a făcut traseul de 2,4 kilometri într-un timp sub trei minute şi jumătate (3’21’’09) şi va purta în etapa următoare tricoul galben Carpatica.
Spre finalul prologului a avut loc un spectaculos duel pentru supremaţia pe podium, atunci când Eduard Grosu a făcut un circuit foarte bun şi părea să ameninţe timpul lui Andriato. Grosu, care aleargă sub culorile pro-continentalei Vini Fantini Nippo, era considerat unul dintre favoriţii prologului, însă a făcut cu nouă zecimi de secundă mai mult decât Andriato (3’22”03), așa că a trebuit să îmbrace doar tricoul roșu al celui mai bun român. Pe locul 3 s-a clasat Kovač Maroš (3’22’’88) de la Kemo Dukla Trenčin, nimeni altul decât câștigătorul prologului în 2013.
Cel mai bun tânăr ciclist (sub 23 de ani) a fost italianul Davide Plebani (3’26) de la echipa Unieuro Wilier. Acesta a îmbrăcat tricoul portocaliu Continental.
Traseul a şerpuit pe străzile înguste ale centrului istoric încântând publicul şi punând destule probleme cicliştilor participanţi. De altfel această dificultate constituie atractivitatea probei, în care cicliştii sunt obligaţi să-şi dovedească nu numai viteza, ci şi îndemânarea în abordarea numeroaselor viraje. Cele 15 viraje la 90 de grade de pe traseu au creat dificultatea principală a prologului, împreună cu suprafaţa de competiţie, care a reprezentat în proporţie de 80 la sută piatră cubică.
Prologul a constituit pentru ciclişti o intrare în atmosfera Turului Ciclist al Sibiului 2015 care are programată mâine 2 iulie Etapa 1 Geiger, în lungime de 224,2 kilometri. Etapa are startul în Sibiu în Piața Mare la ora 11.20, de unde rutierii vor pedala înspre Bârghiș, Mediaș, apoi vor reveni pe DN 14 până la Slimnic, Ocna Sibiului, după care vor trece pe lângă Zona Industrială Vest și se vor îndrepta spre Miercurea Sibiului. De aici vor începe urcarea de categoria A din Dobârca la Poiana Sibiului, după care coboară spre Tilișca – Săliște, se îndreaptă spre Poplaca.
Finishul va fi o premieră pentru Turul Sibiului, deoarece se desfășoară pe o arteră cu ultima linie dreaptă de 900 metri, ceea ce permite echipelor să-și pregătească sprintul final. Etapa este considerată o etapă a sprinterilor, o etapă pe care Eduard Grosu a anunțat că speră să o câștige.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.
Vezi comentarii
Filmeaza cineva turul Sibiului?multumesc.