Categorii: EvenimenteNoutati

Bike Transalp 2017

Una dintre cele mai longevive și celebre competiții pe etape de mountain bike din lume ajunge în 2017 la a 20-a ediție. Bike Transalp, o cursă de 7 zile peste creasta principală a Alpilor adună la start în fiecare an cei mai buni maratoniști din lume. În echipe de câte două persoane, sportivii înfruntă urcările lungi și abrupte, coborârile tehnice și porțiunile de viteză în plat acolo unde tactica și forța joacă un rol crucial. Pentru ediția din 2017 organizatorii au decis, cel puțin în ceea ce privește traseul, să se întoarcă la rădăcini. Mai exact, ruta din 2017 conține câteva porțiuni deja celebre ale primelor ediții cuplate cu etape noi sau combinații ale etapelor din edițiile precedente. Dacă orașele de etapă au fost făcut publice cu câteva săptămâni în urmă iar o mare parte a sportivilor s-au înscris deja, organizatorii au publicat de scurt timp traseul complet pe site-ul evenimentului.Tr

Sursa Bike Transalp

Bike Transalp are loc între 16 și 22 iulie 2017 și va debuta în orășelul austriac Mayrhofen situat în Zillertal, o zonă cunoscută în rândul populației de la noi pentru pârtiile de schi și multiplele localuri de Apres Ski. În drumul lor spre Riva del Garda, concurenții vor traversa pasuri deja celebre precum Pfitscherjoch sau Munt da Rina, pentru ca în partea a doua a săptămânii traseul să parcurgă zone noi, aflate în premieră în ruta Transalpului. La final, plutonul compus atât din sportivi profesioniști cât și din amatori de rând vor parcurge aproximativ 540 de km și peste 18.000 m diferență de nivel. Traseul a fost scurtat în ultimii 3 ani și diferența de nivel redusă. Cu toate astea dacă privim în comparație alte curse celebre ca de exemplu Cape Epic, acolo unde sportivii parcurg 700 de km și 15,000 m diferență de nivel, raportul dintre distanță și diferență de nivel din Transalp inspiră mai mult respect. Peisajele merită cu siguranță efortul susținut chiar dacă în momentul parcurgerii zonelor incredibil de spectaculoase efortul depus va îngreuna puțin savurarea lor.

Sportograf

Parcurgerea celor mai lungi urcări necesită pentru un amator aflat într-o formă bună chiar și 2 ore de pedalat în continuu, fără porțiuni de plat. Cuplat cu numărul mic de puncte de alimentare și altitudinile care depășesc de foarte multe ori 2000-2500 de metri, traseul rămâne în continuare unul care inspiră respect chiar și celor mai antrenați sportivi care vor aborda cele 7 zile de concurs în aceeași maniera precum cursele de o zi. Sute de mountain biker s-au înscris deja la competiția a cărei etapă regină se va desfășura pe o distanță de 102km și 3200 de metri diferență de nivel chiar din prima zi. Lungimea etapelor a fost redusă, însă organizatorii s-au străduit să mențină pe cât posibil diferențele de nivel nealterate. Într-o notă pozitivă merită menționat faptul că ultima etapă nu va mai conține deja faimoasa urcare de lângă Trento spre Bocca Vaiona, urcare cu 1600 de metri diferență de nivel pe pante care în anumite zone depășesc 25% înclinație pe distanțe considerabile. O cireașă de pe tortul Transalapului, urcarea în vârful cărei simțeai deja gustul berii de la final. Cu toate astea ultima etapa se anunță interensantă și pentru ediția din 2017, cu porțiuni complet noi care nu au mai făcut parte din ruta Transalpului până în prezent.

Markus Greber

Prima ediția a avut loc în anul 1998 și poate spre surprinderea multora traseul a fost gândit inițial pentru a fi parcurs dintr-o singură bucată, idee la care organizatorii au renunțat rapid. Un reporter din Germania a încercat să parcurgă traseul inițial fără oprire, încercare pe care o puteți urmări aici:

http://biketv.dk-interactive.de/video/Henri-Lesewitz-%E2%80%93-Transalp-Nonstop/5b339c617c865abb8cbc10ddebbf2fa6

De-a lungul celor 20 de ediții competiția a suferit numeroase modificări. Până în 2014, concursul se desfășura pe durata a 8 etape, cea mai dificilă ediție, cel puțin pe urmârind datele tehnice a fost cea din 2006. Atunci participanții au avut de înfruntat 23.000 metri diferență de nivel în 663 de km. Cel mai lung traseu a fost cel de la ediția din 2005 și a măsurat 723 de km. În mod tradiționat competiția debuta în Germania și se termina la Riva del Garda în Italia, ediția din anul 2016 fiind unică deorece a debutat în Austria și s-a terminat la Arco în Italia. Cel mai înalt punct al traseului în 2016 a fost la aproape 2800 de metri în Pasul Forcola. Cursa a fost câștigată de șase ori de către Karl Platt între anii 2002 și 2008 cu diferiți parteneri, germanul fiind considerat cel mai de succes maratonist din istoria curselor pe etape.

Markus Greber

Mai sunt disponibile locuri la startul celei de-a 20-a ediții, taxa de înscriere per participant ridicându-se la 795 euro. În preț nu este inclusă cazarea, însă e inclus pasta party-ul consistent în fiecare seară, un punct de realimentare și rehidratare la final (unde se poate consuma în voie orice produs de către participant) și logistica aferentă organizării (traseul marcat, punctele de alimentare, cronometrarea, bike wash-urile, prezentările, punctele medicale, asistența medicală pe traseu, etc.). Contra cost se poate opta pentru cazare în camp (săli de sport, școli, etc.) pentru un cost suplimentar de 160 euro. Cei care doresc să-și facă viața un adevărat calvar, le recomand să opteze pentru camping în corturi, fără mașini de asistență, fără echipă de asistență și alte „standarde ridicate de confort”. Mai multe detalii puteți afla accesând site-ul competiției: www.bike-transalp.de .

Markus Greber
Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma