Polar ridică antrenamentul și urmărirea prin GPS la următorul nivel prin lansarea noului ceas multisport Grit X. Acesta păstrează cea mai mare parte din caracteristicile modelului Polar Vantage, pe care l-am testat în trecut, dar adaugă și câteva noi funcții outdoor pentru cicliști și alergători, cum ar fi navigație Komoot, alerte în timp real pentru hidratare și mâncare etc.
Polar produce trackere de puls cu monitorizare la încheietura mâinii de 40 de ani însă pentru cicliștii care voiau și navigație într-un singur produs, această funcție lipsea. Acum, noul Polar Grit X adaugă această specificație, plus altele, într-un smartwatch gândit pentru atleții care doresc să treacă fără întrerupere de la un sport la altul.
Cea mai evidentă adiție pentru alergători și cicliști este probabil noua funcție de rutare, legată de aplicația Komoot. Planifici orice traseu în aplicația Komoot de pe telefon, iar Polar o va sincroniza pe ecranul ceasului. Grit X afișează pe ecran doar o simplă linie pe care trebuie s-o urmezi plus indicații “turn-by-turn”. Deci nu vei avea o hartă adevărată la încheietura mâinii, dar pentru un ecran cu diametrul de 3 cm este suficient. Ceasul dispune de asemenea și de busolă digitală.
O altă funcție este cea pentru „FuelWise”, care te ajută să nu te „cureți”, amintindu-ți să te hidratezi și să mănânci corect atunci și când trebuie pentru a nu rămâne fără combustibil în timpul concursului sau chiar la antrenament. Funcția FuelWise poate funcționa fie automat, având la bază nivelul efortului pe care îl depui, fie poți programa manual când să ți se reamintească rehidratarea.
O altă funcție este „Hill Splitter”, care te ajută să-ți dozezi mai bine energia în funcție de câte urcări ai de facut. Hill Splitter spune și cât de rapid ești pe urcări și coborâri. Împarte secțiunile de pe traseul pe care îl ai de parcurs, pe bicicletă sau în alergare, pentru a urmări și înregistra îmbunătățirea rezultatelor tale, ajutându-te și la planificarea efortului pe care urmează să-l faci.
În cele din urmă mai avem o funcție nouă, cea de prognoză meteo. Ceasul îți afișează condițiile meteo din locul în care te afli, dar și prognoza pe două zile. Asta pentru după ce terminăm cu carantina covid.
În afară de noile funcții pe care le-am descris mai sus, marea majoritatea a caracteristicilor pe care le găsim pe Vantege, le avem și la noul Polar Grit X, care este de asemenea, și mai ieftin. Partea cea mai importantă este și rămâne senzorul optic de puls extrem de precis, ghidarea GPS/Glonass, altimetrul integrat, conectivitate BLE pentru senzori externi și conextiune BT cu telefonul. În afară de aceaste specificații de bază, noul Grit X include toate specificațiile Polar Smart Coaching, așa cum le găsești și pe modelul de top Vantage V.
Din punct de vedere al antrenamentului, Training Load Pro îți arată cât de solicitați sunt mușchii tăi în funcție de antrenamentul făcut, și cum afectează asta diferitele zone ale corpului tău, FitSpark oferă sugestii pentru antrenamente zilnice gata făcute și care țin cont de ce antrenament ai făcut până în acel moment, dar și de nivelul de recuperare pe care îl ai, iar Running Power calculează cât de intense sunt cu adevărat antrenamentele de alergare, în loc să țină cont doar de timpii intermediari.
Noul Polar Grit X oferă de asemenea monitorizare continuă de la încheietura mâinii a pulsului cu funcția Polar Precision Prime, funcția Nightly Recharge urmărește cum te recuperezi după antrenament sau concurs, Sleep Plus Stages oferă informații despre cum și cât dormi și cât de eficient este somnul pe care îl ai pentru recuperare. În cele din urmă avem funcția Serene care te învață să respiri corect, ajutându-te și să-ți relaxezi mintea și corpul.
Totul este apoi conectat și sincronizat cu ajutorul aplicației Polar Flow. Cu această aplicație, disponibilă pe telefon și web, urmărești toți parametrii antrenamentelor pe care le faci, țelurile pe termen lung sau scurt și poți urmări cum se îmbunătățește condiția ta fizică de-a lungul timpului.
Noul ceas smart Grit X de la Polar este foarte robust, îndeplinind câteva condiții „militare” de calitate și rezistență, cum ar fi rezistență la temperaturi mari, umiditate și impact. Bateria este anunțată a avea o autonomie de 40 ore cu GPS pornit, și 100 ore de funcționare în mod standard, adică 7 zile în modul ceas cu puls monitorizat continuu. Ceasul se încarcă folosind conectorul special magnetic Polar.
Dimensiunile noului Polar Grit X sunt de 47 mm diametru, grosime 13 mm, greutate 64 g cu tot cu brățară, și ecran color tactil de 1,2” cu rezoluție de 240×240 pixeli. Sticla ecranului este Gorilla, laminată. Brățările disponibile sunt din silicon, matreial textil și piele.
Noul Grit X va fi disponibil în România, prin importatorul oficial LivingWell, începând din iunie 2020 la prețul de 2.053 lei (echivalentul prețului oficial de 429,90 euro). Ceasul se vinde cu brățară din silicon de culoare verde sau negru pentru mărimea M/L și albă pentru mărimea S/M. Brățări suplimentare din silicon culoarea verde, negru sau alb sunt disponibile la prețul de 29,90 euro. Brățări suplimentare din material textil culorile Green Tundra, Red Paracord și Blue Paracord sunt disponibile la prețul de 39,90 euro. Brățara din piele este disponibilă la prețul de 49,90 euro.
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…