Motivul pentru care lumea vrea să monteze transmisii Shimano e pentru că în gama SRAM există o mare gaură de calitate și preț între modelele ieftine SX, NX și GX a căror funcționare nu e tocmai satisfăcătoare pentru toată lumea și cele de top, X01 și XX1, care merg impecabil dar au un preț foarte mare. Noile Shimano SLX, XT și chiar și XTR vin cu o calitate a funcționării care ocupă fix acest gol, iar prețurile, de asemenea, sunt în gama în care SRAM nu oferă nimic. De exemplu XTR are o funcționare impecabilă dar prețul e fix între SRAM GX și X01!
Vestea bună a venit din lumea bricolajului ciclist – se pare că nu există nicio problemă să rulăm o pereche de manetă/schimbător Shimano cu pinioanele SRAM Eagle, astfel încât putem trece la Shimano pe o bicicletă fără să schimbăm freehub-ul XD sau chiar cel clasic și să continuăm să folosim pinioanele SRAM Eagle, cel puțin temporar până se rezolvă problema disponibilității Microspline.
Fiind fix în aceiași situație, cu o transmisie SRAM GX/NX cu o funcționare absolut necorespunzătoare așteptărilor pe bicicleta mea (schimbări de viteză extrem de lente, imprecise), am decis să încerc această variantă. Astfel, am echipat bicicleta cu un set manetă/schimbător Shimano XTR dar am păstrat pinioanele, lanțul și foaia SRAM Eagle.
Pasul dintre pinioane e în principiu același iar reglajul la Shimano e mult mai simplu decât la SRAM deoarece nu are nevoie de un distanțier ci are un semn clar pe patină ce indică distanța corectă față de pinionul mare. Diferența e însă panta pe care trebuie să funcționeze, pinioanele Shimano 10-51 fiind puțin altfel aranjate decât cele SRAM Eagle 10-50. Oficial, cele două sisteme nu sunt compatibile, dar de cele mai multe ori aceste declarații sunt doar de marketing.
Concluzia ar fi că deși, pentru cei foarte pretențioși, s-ar putea să nu se ridice la nivelul de rafinament așteptat, montarea unei perechi schimbător/manetă Shimano pe pinioane SRAM Eagle e posibilă și funcționează fără nicio problemă. Este deci o variantă de luat în calcul până la apariția unui freehub Microspline compatibil sau până la uzura casetei Eagle care e destul de scumpă și nu merită aruncată cât timp mai e utilizabilă.
Iată prețurile comparate între Shimano XTR și X01, care ar fi la o performanță comparabilă.
Preț schimbător XTR/X01: 799/1113 lei
Preț manetă XTR/X01: 450/550 lei
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…
Vezi comentarii
https://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?t=152690
Merg pe această variantă din ianuarie pentru ca nu apăruse încă pe piata caseta pentru xtr si am iesit și mai ieftin,am mers sezonul acesta cu această echipate și merge foarte bine