Categorii: ArticoleMag

(P) De ce sunt gențile Ortlieb printre cele mai apreciate din lume

Cu rezistenta la apa garantata si incredibil de durabile, gentile de bicicleta, rucsacii si gentile de calatorie de la ORTLIEB se bucura de o reputatie excelenta in randul entusiastilor de calatorii cu sau fara bicicleta.

Un pic de istorie ORTLIEB

Totul a inceput in 1982 cand Hartmut Ortlieb a infiintat ORTLIEB Sportartikel GmbH in Nuremberg, Germania. In 1997 compania a fost relocata in Heilsbronn, districtul Ansbach. Primii coburi au fost creati din pura necesitate pentru genti complet rezistente la apa, lucru imposibil la acea vreme!. Primele produse au fost create la masina de cusut a mamei lui Hartmut din prelata de camion. Prototipurile au fost testate de Hartmut si prietenii sai in turele pe care le organizau cu bicicletele sau in drumetii. Ceea ce a inceput foarte simplu s-a transformat intr-o poveste de succes.

Intre timp, compania a ajuns la 185 de angajati si la peste 500 de modele. Chiar si astazi totul este sub un singur acoperis: de la dezvoltare si design pana la productie, vanzari, marketing si distributie.

Sintagma “Made in Germany” garanteaza echipamente outdoor de inalta calitate ce satisfac si cele mai mari pretentii pe orice vreme si orice teren.

Produsele ORTLIEB sunt caracterizate prin imbinari si inchideri ermetice. Numeroase caracteristice ale desing-ului sunt patentate de ORTLIEB stabilind noi standarde pe piata de profil.

Toate produsele sunt fabricate prin metoda lipirii de inalta frecventa. Asta inseamna ca, in loc sa lipeasca materialul aplicand caldura din exterior se aplica un impuls electric cu voltaj foarte mare cauzand ca moleculele diverselor materiale folosite sa vibreze si in final sa genereze caldura. Devenind moi datorita caldurii, materialele sunt apoi lipite sub presiune ridicata, cusatura devenind practic parte integranta a materialelor.

Datorita tehnologiei ultilizate, produsele Ortlieb continua sa reziste la apa chiar si cand sunt expuse la 100.000 mm coloana de apa.

Ce insemna acest lucru?

Materialele folosite au calitati extraordinare in ceea ce priveste rezistenta la apa. Cele mai utilizate, datorita proprietatilor lor, sunt poliesterul, nylon-ul si Cordura. Acestea sunt utilizate pentru a acoperi materialul textil fie pe o fata fie pe ambele. Cand sunt utilizate doar pe o parte, partea opusa va pastra apsectul materialului textil utilizat.

Ratingul de rezistenta la apa se da in urma unor teste standard care determina in ce masura un material este rezistent la apa. Uneori se intalneste si sub denumirea de test hidrostatic, procedura determinand presiunea – masurata prin inaltimea in milimetri a unei coloane de apa dintr-un tub tinut deasupra materialului – la care apa trece prin material. O bucata de material care este capabil sa reziste la la 4000 mm coloana de apa este in principiu capabila sa sustina o presiune echivalenta cu cea aflata la o adancime de 4 metri sub apa.

Celalalt factor determinant in asigurarea rezistentei la apa sau praf sunt inchiderile. Cele utilizate de ORTLIEB sunt testate in conditii reale. Cel mai utilizat indicator este protectia IP. Utilizat initial in domeniul electricitatii, IP a devenit rapid foarte comun in zona produselor recreationale de exterior.

Dispozitivul de inchidere a clapetei protejeaza interiorul gentii impotriva apei si a prafului de la unghiuri de 60° pana la 90°. Exista inclusiv posibilitatea de a alege protecția împotriva zapezii sau cu închidere suplimentara. Produsele din linia pentru oraș sunt prevazute cu magnet pentru a facilita manevrarea.

În cazul produselor al caror volum sau înălțime se poate modifica prin rularea materialului, sistemul de închidere este deosebit de eficient împotriva apei și a prafului datorită barelor subtiri de rigidizare din plastic cusute în capătul superior al materialului.

Închiderea Quick-Seal este o închidere rapidă ce va permite sa deschideți și sa închideți geanta prin simpla deplasare a unui cursor pe doua profile flexibile din plastic. Protejeaza în mod sigur interiorul împotriva prafului și a apei și este ideala pentru utilizare zilnica.

Fermoarele TIZIP împiedica în mod sigur introducerea apei sau a prafului în genți. Interiorul va rămâne uscat chiar dacă geanta este scufundata la 1 metru sub apa timp de 30 de minute.

Produsele ORTLIEB nu sunt recunoscute doar pentru protectia la apa si praf ci si pentru sistemele de prindere de portbagaj, sisteme simple dar foarte rezistente si eficiente. Desi exista doar patru cleme mici, doua cleme rigide si doua flexibile, aranjamentul si functionalitatea lor sunt ingenioase. Si pentru ca sistemul este gandit pentru prinderea directa de portbagaj, sistemele aditionale sunt inutile. Sistemul Rack-Lock permite montarea in cateva secunde. La fel si demontarea. Sistemul de prindere chiar functioneaza si ca antifurt deci nu este neaparat necesara indepartarea gentilor tot timpul atunci cand va indepartati de bicicleta. Sistemul Rack-Lock este pozitionat in partea de jos a gentilor si poate fi reglat fara efort pentru a se adapta oricarui tip de portbagaj. Cele patru cleme cu insertii anti-alunecare sunt deasemenea ajustabile pe latime si pot fi deplasate 180°. Datorită acestui sistem gentile pot fi montate pe orice portbagaj cu tevi cu diametru de la 8 pana la 16 mm și latime a acestuia cuprinsă intre 60 și 160 mm. Fiecare geanta poate fi incarcata cu o greutate maxima de 10 kg.

Și nu în ultimul rând ORTLIEB pune foarte mare accent pe siguranța ciclistului. Toate produsele sunt prevazute cu logo-uri reflectorizante existand inclusiv o linie dedicata vizibilitatii crescute. Materialul acestor genți este complet reflectorizant.

În momentul de fata ORTLIEB acoperă o gama foarte variata de genți cu o paleta de culori foarte generoasa:

Coburi pentru portbagajul spate pereche sau o singura geanta:

Coburi pentru orice portbagaj (fata sau spate):

Coburi pentru gravel:

Genti cu prindere pentru ghidon:

Genti cu prindere pentru tija de sa:

Genti de cadru:

Genti de oras, cu prindere pentru portbagaj:

Din Heilsbronn, ORTLIEB distribuie produse in peste 30 de tari. Toate produsele au 5 ani garantie pentru defectele de material si productie.

Din 2008 comapania este membra a Asociatiei Europene pentru Conservarea Mediului. Aceasta asociatie finanteaza si investeste in proiecte pentru protectia mediului. De altfel compania face eforturi permanente pentru diminuarea poluarii si a emisiilor de CO2 folosind din ce in ce mai mult materiale prietenoase cu mediul si in plus investind in energie curata: 100% din electricitatea consumata provine din energii regenerabile, din care o treime de la panouri fotovoltaice proprii, aflate pe acoperisul companiei.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma