Lansat în 2013 de către Ion Trandafir, concursul de MTB de tip Gentlemans Race 60/3000+ se doreşte să fie o provocare extremă pentru toţi iubitorii de XC. Traseul, cu caracteristici de distanţă şi diferenţă de nivel comparabile cu tura de 60 km de la celebrul Sellaronda Hero, este conceput ca o succesiune de poteci şi drumuri pastorale abrupte, single-track-uri, coborâri pe iarbă şi urcări la limita posibilului. Toate acestea se desfăşoară în zona submontană din jurul Branului, la poalele Bucegilor şi Pietrei Craiului, beneficiind pe toată lungimea de o privelişte de vis. De asemenea, traseul revine de multe ori la drumurile asfaltate din zonă, astfel că niciodată concurenţii nu sunt izolaţi, fiind posibilă retragerea foarte rapidă din orice punct al traseului în caz de probleme, iar cele trei ediţii de până acum au demonstrat că aceste probleme apar destul de des la un traseu cu o astfel de dificultate.
Competiţia se desfăşoară după regulile generale ale unui Gentlemans Race. Nu are taxă de înscriere, nici premii în bani sau produse. Traseul nu este marcat decât minimal în punctele critice şi în intersecţii, concurenţii având obligaţia de a se orienta singuri după track-ul pus la dispoziţie. Nu există aproape deloc arbitrii pe traseu, parcurgerea acestuia în întregime fiind lăsată la bunul simţ al participanţilor. Singurii arbitrii sunt puşi în câteva puncte cheie mai dificile ca orientare. Nici măcar la finish, care se află pe vârful unui deal, nu există mereu cineva, sosirea fiecăruia fiind anunţată de concurentul respectiv prin SMS/telefon cu comunicarea orei.
Datorită dificultăţii mărite şi a unor secţiuni de coborâre foarte periculoase, precum şi a faptului că nu este vorba de un concurs oficial iar participarea se bazează pe încredere, înscrierea se face pe bază de invitaţie personală sau cu recomandare. Organizatorii neavând niciun câştig, dimpotrivă oferind pensiunea lor ca bază de plecare şi chiar şi o ciorbă caldă la final tuturor, nu doresc să se complice cu persoanele „etern nemulţumite” pe care le întâlnim pe la toate concursurile 😉
La ediţia 2015 au luat startul 25 de persoane şi au reuşit să termine traseul 11 dintre acestea. Deşi nu are aceiaşi relevanţă ca şi la un concurs adevărat, există şi un clasament, concursul din anul acesta fiind câştigat de Benghea Florin, cu un timp de aproximativ 5:42 ore, urmat de Robert Sasu în 5:44 ore şi de subsemnatul în 5:55 ore. Pe locul patru a terminat Vălimăreanu Daniel care a reuşit acest lucru fără GPS şi cu un bike de All Mountain cu cursă de 150 mm!!! (cu care s-a bucurat cu siguranţă la maxim de toate coborârile demenţiale 🙂 )
Traseul, care în realitate are 62 km şi 3200 m diferenţă de nivel pozitivă, îl aveţi aici în caz că doriţi să acceptaţi provocarea şi în afara concursului. Pentru cineva pregătit el este 99% ciclabil, dar în concurs porţiunile finale sunt mai dificile datorită oboselii acumulate. Personal le pot urca într-o tură normală, dar nu am reuşit niciodată să fac asta complet în concurs. Nu există probleme cu noroiul (doar 2-3 bucăţi scurte) aşa că traseul se poate face pe orice vreme. Track-ul include şi întoarcerea de la finish la start. Şi eventual puteţi lua legătura şi cu Ion Trandafir pentru ajutor, sfaturi, lămuriri şi chiar cazare la start la Pensiunea Cehov, un loc special amenajat pentru iubitorii de sport şi natură.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…