Categorii: InterviuMag

Nándi Székely are propriul său DirtPark, în curtea bunicilor

Dacă nu ai auzit încă de Nándi Székely, înseamnă că ai ratat un rider cu potențial. Mai mult, fratele său Ákos este foarte tânăr (13 ani) și promite foarte multe în segmentul riderilor de BMX. Împreună cu băieții din Miercurea Ciuc au construit câteva rampe pe care se antrenează, alături de un foampit, pentru a împinge limitele și mai departe. Am stat de vorbă cu Nándi pentru a afla mai multe despre antrenamentele și progresul său.

1.Salut Nándi! Am văzut filmele tale de pe youtube și am rămas plăcut surprins. De când activezi în această arie și cum au fost începuturile?

– Salut! Daca imi amintesc bine, povestea mea a inceput in 2004, primavara. Cred ca am avut 13 ani ca fratele meu acum, cand impreuna cu prietenii mei m-am uitat cu gura cascata pe Geza, Kelemen si pe Danika sarind jumpurile de la Sumuleu. De la ei am primit o motivatie ca sa ma dau si eu. A fost greu la inceput pentru ca n-am avut o bicicleta adecvata, dar dupa un an am primit una mai buna de la parintii mei, cu care puteam sari mult mai usor.

2.Ai participat până în prezent la vreun concurs în afara țării?

– Pana in prezent n-am participat la concursuri in afara tarii, dar in anul asta ar fi bine sa ajung macar la Balaton Bikefest sau la Osg, in Ungaria.

3.Fratele tău mai mic este foarte talentat. Cum susțin părinții această activitate a voastră?

– La inceput nu prea au sprijinit pentru ca tot am avut o rana sau entorsa dar dupa un timp au realizat ca sportul obliga si motiveaza ca sa fim mai buni si sa avem rezultate mai bune la competitii. Fratele meu se da numai de 3 ani, in cazul lui a fost mai usor ca deja „a venit in urma mea”.

4.Dar sponsorii? I-ai căutat tu pe ei sau te-au găsit ei pe tine? Cine te sponsorizează în acest moment?

– Sunt sponsorizat de Bikedistrict si de Bausch + Lomb, ei mi-au gasit pe mine. Bikedistrict ma sponsorizeaza din 2012, august. Pana in prezent am primit o bicicleta noua alcatutita din piese Leaf, Kartell, Shadow si Deity. De Bausch + Lomb ma bucur din primavara, de la ei primesc lentii de contact care usureaza mult datul cu bicicleta si nu numai!

5.Dacă nu mă înșel, rampele voastre au fost prezentate și la televizor. O inițiativă foarte bună pentru industrie. Ai încercat să aranjezi ceva cu autoritățile locale sau te-ai decis să-l construiești tu direct, pe domeniul tău?

– Da, nu te inseli, au fost prezentate si la televizor, la ProTV. N-am incercat sa aranjez nimic cu autoritatile locale ci m-am decis pur si simplu sa-l construiesc direct. Am inceput in vara anului 2009, inspiratia a venit de la filmulete de pe net si de la Eger, ca acolo m-am dat deja pe trailuri facute asa. Cum am zis si in filmuletul facut de Burn, in timpul ala au divortat parintii mei, noi ne-am mutat impreuna cu mama si fratele meu la bunici, gradina a fost telin si eu am decis ca o sa construiesc un line de trailuri. Am inceput singur si dupa ceva timp au venit si prietenii ca sa ma ajute. In anul asta, primavara am facut foampitul. Am avut foarte multe maini ajutatoare si le multumesc pentru asta! Cu gradina nici acum nu suntem gata, ca mai vrem niste line-uri noi, si tot modificam sau marim ceva.

6.Cum ți se pare scena de concursuri pentru BMX din România? Și care este cea mai puternică/mediatizată competiție din punctul tău de vedere?

– Dupa parerea mea cel mai puternic concurs din tara este concursul Dirt on Fire, nivelul e mare, vin rideri si din afara tarii, de exemplu in anul anterior au venit de la Ungaria, Polonia si Germania.

7.Ce rideri din afara țării apreciezi cel mai mult?

– Riderii care motiveaza cel mai mult sunt Anton Thelander, Anthony Messere, Paul Genovese, Matt Jones, Andreu Lacondeguy si toti trail riderii.

8.Cum se compară nivelul riderilor de BMX din țară cu cel al țărilor învecinate (Ungaria, Bulgaria etc.).

– Nivelul din tara e mult mai slab decat nivelul de exemplu din Ungaria, datorita spot-urilor noastre. Noi acum am reusit sa facem un foampit, si cei din Ungaria aveau mult mai inainte. Dar asa cum spune si zicala, ce intarzie nu trece! E timpul sa incepem sa ne dam si noi!

Mulțumim pentru timpul acordat și așteptăm să ne surprinzi cât de curând cu un nou film.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

5 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma