Categorii: Mag

Invitație la expoziție: Memoria Timpului -Route Napoleon pe bicicletă, autor Horia Nițu

Horia Nițu, cunoscut și ca Han, este un ciclist amator cunoscut multor iubitori de pedalat din București și nu numai. Artist plastic, el se ocupă nu doar de pictură ci și de fotografie și restaurări de cadre de bicicletă, o parte din realizările sale le găsiți pe pagina sa personală. În același timp, este și un ciclist pasionat care a călătorit mult, iar Franța este o zonă care i-a rămas mereu în suflet, în zona Alpe d’Huez am fost și eu împreună cu el să descoperim cățărările montane celebre din Turul Franței și nu numai.

Cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici și împreună cu Muzeul Național George Enescu el organizează expoziția Memoria timpului: ”Route Napoléon” în corespondența lui George Enescu care va fi deschisă între 8-16 iunie la Galeria Căminul Artei – Centrul Artelor Vizuale, din București, str. Biserica Enei nr. 16, sector 1. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 8 iunie de la ora 18.

Toți iubitorii de ciclism sunt așteptați cu drag

Iată descrierea evenimentului:

Memoria Timpului -”Route Napoléon” în corespondența lui George Enescu

Un drum istoric
În 1913, în Franța, H. Foulhioux parcurgea pe bicicletă un traseu, cunoscut din secolul 19 ca ”Route Napoléon”: un drum de 325 de km din S spre N, de la Riviera franceză până în Alpi pe care l-a parcurs inițial Napoleon Bonaparte în martie 1815, întorcându-se din exilul de la Elba, la Paris. O călătorie de 100 de zile pe care aproximativ100 de ani mai târziu a reiterat-o un ciclist oarecare și despre a cărui aventură aflăm azi, după mai bine de 100 de ani, din întâmplare, grație memoriei timpului.

Între anonimat și celebritate
”Route Napoléon” a devenit, în timp, unul dintre cele mai cunoscute trasee din Franța, un drum istoric a cărui notorietate atrage ca un magnet vizitatori din întreaga lume, pe 4 sau 2 roți. Acest traseu pitoresc a fost parcurs în trecut de un ciclist, iar impresiile sale – transmise de pe drum prin intermediul câtorva cărți poștale, lui George Enescu, la Paris. Astfel, corespondența muzicianului devine un instrument care operează memoria timpului (scoțând la iveală întâmplări vechi de 110 ani) și element generator al proiectului.

Ideea proiectului
Mai mult, coincidența face, probabil, ca artistul Horia Nițu să fi parcurs la rândul său, ”Route Napoléon” pe bicicletă, asemenea expeditorului îndrăzneț din secolul trecut. Și tot datorată coincidenței, consultarea corespondenței lui George Enescu și un travaliu grafic asupra acesteia i-a scos în cale amintirile ciclistului H. Foulhioux. Documentele de arhivă fac legătura între trecut și prezent, între experiențe similare trăite de personaje aparținând unor secole diferite. Dar nu H. Foulhioux și Horia Nițu sunt personajele principale ale acestui proiect, ci memoria, locurile, bicicleta.

Exponate
Imaginile expoziției constau în reproducerea digitală a ilustrațiilor cărților poștale datate 1913 și amintirilor dezvăluite prin mesajul lor, precum și cadre fotografice – peisaje realizate de Horia Nițu în anii 2000 în Alpi. Bicicleta constituie în mod evident, un mijloc comun de parcurgere a drumului respectiv, fiind totodată regina proiectului, obiect ce trădează pasiunea artistului nu doar pentru sport, ci și pentru o cauză actuală. Mijloc ecologic de deplasare, un partener de contemplare, un antrenor fidel al corpului și spiritului, ea dezvăluie respectul artistului față de natură. Mai mult, lui îi aparține ideea inedită de a o introduce în sfera preocupărilor sale artistice. Pictura, grafica, fotografia – au, la Horia Nițu, în prim-plan, bicicleta. Ea înlocuiește hârtia tradițională – caz în care materialul din care e construită – carbon, aluminiu, oțel, formele speciale pe care le presupune – cilindri, suprafețe plate, ondulate sau mufe neregulate devin atât ”șevalet”, cât și ”pânză” pentru Horia Nițu.

Concluzie
Artistul realizează o expoziție aparte; el sondează memoria timpului prin procesarea și alăturarea unor elemente diverse, distanțate de secole, provenind din domenii de activitate precum artă, istorie, muzică, sport. Toate sunt conectate însă de un obiect particular, bicicleta, pe care H. Nițu o ridică la rang artistic, etalând rolul central pe care îl are în cariera sa.

Mulțumiri speciale Muzeului Național ”George Enescu” din București, partener al proiectului, care a pus la dispoziția artistului un fond ducumentar important.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

7 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma