Informaţii online despre avalanşe în România

Foto: Avalanşe în Carpaţi

Cred că toată lumea ştie că avalanşele sunt pericolul principal la care sunt expuşi sportivii şi turiştii pe munte iarna, indiferent că se deplasează pe jos, pe schiuri, pe fatbike-uri sau chiar şi cu snowmobilul.

Subiectul avalanşelor este foarte vast iar prevenirea accidentelor produse de acestea este o activitate destul de complexă în care intervin atât multe cunoştinţe necesare cât şi experienţa fiecăruia de pe teren. Dar orice pregătire pentru o tură iarna trebuie să înceapă cu o informare prealabilă.

În ţările cu experienţă vastă în studiul avalanşelor există servicii speciale care se ocupă de acest lucru şi care oferă buletine nivometeorologice precise în toate masivele muntoase frecventate de turişti. La noi în ţară, la iniţiativa Mariei Moţoiu, o tânără entuziastă dar care a plecată dintre noi prea repede în urma unui tragic accident auto, o echipă ANM oferă pe perioada sezonului alb un buletin nivometeorologic pentru masivele Bucegi, şi Făgăraş (versantul nordic) pe care puteţi să îl descărcaţi de aici (în dreapta, Informaţii-Meteo România/Buletin nivometeorologic).

Adrian Văleanu, un pasionat alpinist, salvamontist şi schior, a creat pagina Avalanşe în Carpaţi unde pe lângă informaţii generale utile despre subiect, putem găsi o colecţie vastă de avalanşe din munţii Carpaţi raportate de utilizatori. Oricine poate raporta o avalanşă folosind indicaţiile de pe site. Colecţia aceasta ne permite să observăm zonele mai favorabile pentru producerea acestor fenomene periculoase în diverse masive. Adrian şi colegii lui sunt mai tot timpul prezenţi în zona munţilor Făgăraş, aşa că aceasta este cea mai documentată dintre toate. Mai mult, periodic apare un buletin informativ cu starea zăpezii în masiv, un bun instrument de informare pentru doritorii de drumeţii şi ture.

Nu uitaţi că avalanşa este un inamic ce ne pândeşte iarna de pe fiecare creastă sau vâlcel, dar o informare bună, o decizie luată corect dar şi existenţa echipamentului de protecţie la avalanşă (şi a cunoştinţelor necesare pentru a-l folosi) fac ca riscul de a fi victime să scadă foarte mult. Acum că vine şi zăpada vom reveni cu un articol mai detaliat despre acest subiect.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma