Categorii: ArticoleMag

Furci Fox: Evolution, Performance sau Factory?

Începând cu 2012, Fox oferă mai multe game generale de furci, care includ modelele deja cunoscute precum: Float, Talas, Van sau 831. Când vei opta pentru următoarea bicicletă echipată cu furcă/shock Fox, vei putea citi pe amortizoare inscripțiile: Evolution, Performance sau Factory. Care sunt diferențele între aceste game și de ce a optat Fox pentru categorii separate? Desigur, pentru a oferi modele mai accesibile. Astfel, furcile din gama Evolution sunt cu aproximativ 150 – 200$ mai ieftine decât cele din gama Factory.

Pentru că am avut ocazia să pedalăm pe biciclete echipate cu toate aceste modele, îți prezentăm concluziile pe scurt.

În gama Evolution ai la dispoziție doar modelul Float, pe când în gama Factory sunt disponibile mai mult de 7 modele distincte. Fox 32 Float Evolution Series este oferit în trei versiuni de cursă de amortizare: 100, 120 sau 140 de mm. Toate beneficiază de reglajul revenirii (rebound), lock-out și de valvă pentru ajustarea presiunii din cartuș. Acestea sunt modelele de bază și nu pot fi livrate cu ax QR de 15 mm sau cu steerer conic. Greutatea lui Fox 32 Float cu o cursă de 120 mm este de 1.71 kg. După o scurtă plimbare cu Float Evolution, pot spune că reprizele de amortizare nu te vor da pe spate, cel puțin nu cum o făceau modelele Float din anii anteriori (2008, 2009) sau din gamele superioare. Un review va urma în scurt timp.

În gama Performance regăsim modele mai robuste, majoritatea cu brațe groase de 36 mm, cu excepția modelului 32 Talas. Performance sunt exact furcile cu care ne-a obișnuit Fox: reprize de amortizare foarte bune sau diverse opțiuni pentru steerer și prinderea roții. În cazul unor modele, acestea pot fi chiar mai scumpe decât modelele din gama Factory.

Factory reprezintă modelele de top de la Fox. Brațe superioare Kashima Coat pentru o funcționalitate excepțională, opțiuni diverse pentru steerer și prinderea roții, comanda de Lock-Out pe ghidon și chiar opțiunea Terralogic (furca amortizează doar când treci peste un obstacol nu și când apeși pe ea sau când pedalezi).

Greutatea furcilor este de asemenea diferită. Comparând un Fox Float Evolution cu o cursă de 120 de mm (1.71 kg) cu un Fox Float Factory cu aceeași cursă (1.48 kg) rezultă o diferență de 230 de grame (ambele pentru ax de 9 mm). Modelul Factory este dotat în plus cu cartuș FIT, beneficiază de reglaj pentru revenire, lock-out cu manetă montată pe ghidon, viteză compresie și ajustarea forței de Lock-Out.

Concluzie

Era firesc ca Fox să ofere la un moment dat și modele de bază, mai cunoscute decât Fox Alps care este un produs OEM și se bazează pe un model mai vechi de Fox Talas. Până în toamnă, avem la dispoziție o furcă Fox Evolution pe care o vom testa pe diverse trasee, urmând ca la debutul verii să îți prezentăm deja primele concluzii.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma