Categorii: ArticoleMag

Cu ce sa mă dau off-road anul viitor?

Titlul articolului este oarecum incorect pentru că anul acesta încă nu s-a încheiat şi off-road încă te mai poţi da. Însă realist vorbind, acum, în ultimele luni ale anului, planurile ni le facem pentru anul viitor. Acum, când ieşim la ture de bicicletă din ce în ce mai rar, începem să răsfoim internetul şi să visăm la plimbările şi concursurile la care vom participa la vară. Dar, trebuie ţinut cont de faptul că „off season-ul” este dedicat, de foarte mulţi biciclişti, antrenamentelor. Foarte puţine lucruri sunt mai pline de satisfacţii decât să ieşi din iarnă într-o formă fizică mai bună decât cea cu care ai încheiat vara trecută.

Ciclocros-ul şi mtb-ul sunt discipline diferite, dar în acelaşi timp asemănătoare. Ambele sunt potrivite pentru lunile de iarnă şi primăvară, după care merg la fel de bine şi vara şi toamna. Practic întreg anul poţi pedala pe bicicletele de ciclocros şi mountain bike. Ciclocros-ul este în mod special bine de luat în considerare întrucât aceste biciclete se descurcă foarte bine şi pe asfalt, asemenea cursierelor. Apoi, când ieşi de pe asfalt, în funcţie de experienţa pe care o ai nu vei simţi neajunsuri, cum ar fi lipsa suspensiilor. Vei avea performanţe aproape la fel de bune ca pe un mtb.

Felt F75X, modelul anului viitor, este un exemplu foarte bun de bicicletă produsă de o firmă de renume pe care te poţi baza în lunile reci ale anului. Cadrul bicicletei este din aluminiu 7005, iar furca din carbon UHC Advanced cu steerer din aluminiu, lucru care oferă bicicletei o greutate totală de doar 9,75 kg. Acest lucru este folositor pentru că de multe ori vei fi nevoit să cari bicicleta în spate când terenul devine prea abrupt sau alunecos. Bicicleta dispune de componente excelente cum ar fi transmisia Shimano 105, angrenajul FSA Omega BB30 şi frânele de tip cantilever de la Tektro. Bicicleta este disponibila în 6 dimensiuni de cadru, 47, 50, 53, 55, 57, 60cm, la un preţ redus de 5.000 lei.

La mtb trebuie neapărat amintită seria NINE, una din principalele serii de la Felt care conţine nu mai puţin de 11 sub-modele. Începem cu Felt NINE 80, modelul de baza al seriei, care chiar dacă este destinat începătorilor dispune de componente rezistente şi fiabile care, împreună cu cadrul solid, te vor asista cu încredere chiar dacă vei decide să participi la un concurs. Bicicleta are un preţ de doar 2.300 lei la care vei primi tehnologia de încredere de la Felt plus componente testate de la Sram, Shimano şi Suntour. Preţul bicicletei este de 2.300 lei.

Puţin mai sus avem Felt NINE 70, un 29er capabil de orice. Excursii epice de mai multe zile pe forestierele şi potecile autohtone sau din alte ţări cât şi concursuri de tip maraton şi, de ce nu, chiar cross country. Bicicleta este atât de versatilă întrucât i se poate ataşa, peste roata spate, un portbagaj pe care să-ţi instalezi coburile pentru „turul lumii”. În acelaşi timp furca dispune de blocare hidraulică a suspensiei bicicleta devenind mult mai eficientă. Randamentul tău se va simţi mult mai bine în pedale fie că urci al 2-lea pas al zilei din excursia planificată, fie că eşti pe o căţărare în competiţie. Preţul bicicletei este de 2.790 lei.

Avansăm în gamă şi ajungem la Felt NINE 60. Diferenţele la componente sunt apreciabil mai bune, iar preţul total al bicicletei nu creşte cu mult. În plus, poate cel mai important aspect este că bicicleta scade în greutate cu 1 kg. Transmisia este de data asta complet de la Shimano, iar suspensia faţă, furca, este tot SR Suntour însă varianta XCM HLO, cu o cursă de 100 mm şi blocarea acesteia printr-un buton hidraulic. Asta înseamnă deja că bicicleta este destinată celor care nu se feresc să pedaleze ridicaţi din şa şi să sprinteze. În acele momente ai nevoie ca furca să fie blocată pentru ca energia ta să nu fie amortizată de suspensie. Preţul bicicletei este de 3.235 lei.

Anul acesta sezonul parcă nu mai are de gând să se încheie. Am avut parte de o toamnă superbă cu temperaturi de 20 de grade chiar şi la munte. Acesta este motivul pentru care încă mai poţi ieşi la ture şi antrenamente cu bicicleta. Şi dacă va fi noroi nu înseamnă că s-au încheiat plimbările. Atât bicicletele de ciclocros cât şi mtb-urile vor merge foarte bine în orice condiţii.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma