Categorii: ArticoleMag

Circuit de 10 km de MTB pentru începători la Cheile Grădiştei-Fundata

Pe lângă traseele lungi epice, de zeci de km şi cu un grad de dificultate foarte mare, ne-am gândit să începem să prezentăm o serie de trasee mai scurte, dedicate începătorilor. Dar nu este vorba de trasee simple şi plictisitoare, traseele dorim să fie şi o provocare, astfel că acestea vor avea mici urcări sau coborâri mai dificile, dar fără să fie periculoase şi doar pe distanţe mici. Sperăm că astfel de trasee vor fi parcurse cu plăcere şi de distracţie, dar vor şi oferi o mică doză de adrenalină şi endorfină ici-colo.

Pentru început am pregătit acest traseu de 10 km cu startul de la complexul turistic Cheile Grădiştei-Fundata. Traseul are aproximativ 10 km lungime, pe teren variat de la single trail până la forestier bun şi chiar şi un pic de asfalt. Diferenţa de nivel a circuitului în urcare este de aproximativ 300 m. Traseul se pretează bicicletelor tip MTB, dar poate fi parcurs şi cu un ciclocros sau o bicicletă de trekking cu anvelope cramponate.

Cheile Grădiştei-Fundata este un complex turistic format din mai multe hoteluri, vile, un restaurant şi terenuri de sport, inclusiv o modernă arenă de biatlon unde au avut loc Jocurile Olimpice de Tineret, prima facilitate privată din istorie unde a avut loc un eveniment olimpic. Dacă nu aţi vizitat încă acest loc minunat, ar trebui să o faceţi. Mini-staţiunea privată se află pe o colină din Fundata, judeţul Braşov, de unde se deschide un peisaj de vis spre Piatra Craiului şi Bucegi-Leaota, dar în zilele senine se văd Iezerul, Făgăraşul, Postăvaru şi Piatra Mare. Accesul auto este însă din comuna Moieciu, din satul Drumul Carului, între Moieciu de Sus şi Moieciu de Jos, pe un drum privat marcat corespunzător şi imposibil de ratat, deoarece la intrarea pe acesta se află complexul Cheile Grădiştei-Moieciu al aceluiaşi proprietar. Mai multe informaţii găsiţi pe www.cheilegradistei.ro

Pentru o zi mai lungă de pedalat, puteţi urca la complex pe bicicletă cei 6.5 km de serpentine, folosind pentru întoarcere unul dintre traseele de MTB marcate pentru downhill. Puteţi intra fără probleme pe traseul cel mai din stânga, doar primii 2-300 m fiind mai abrupţi unde veţi merge pe lângă bicicletă, după care urmaţi marcajul cu punct şi săgeţi albastre. Tura ajunge astfel la aproximativ 20 km.

Traseul începe de la arena de biatlon, ieşirea din complex fiind făcută pe drumul ce pleacă de la aceasta înspre sud-est. La ieşirea abruptă din complex se ajunge la un drum pietruit pe care continuăm spre dreapta. Drumul coboară în fundul unei văi, după care începe să urce spre DN care se vede în depărtare. Noi urcăm doar vreo 3-400 m, după care intrăm pe un drum de căruţe în stânga, pe după o casă, drum care începe să urce puternic. Aici vă puteţi testa abilităţile de căţărători şi, cum traseul este scurt, dacă nu vă iese vă puteţi întoarce să mai încercaţi încă o dată. Ţineţi apoi drumul cel mai bun tot înainte până la şcoală unde ajungeţi la asfalt.

Traversaţi asfaltul tot înainte şi coborâţi în vale pe drumul de tractor din faţă. Urmează o lungă coborâre superbă pe single trail printre brazi şi prin câteva poieniţe, condimentată pe final şi cu un mic rock-garden pe care puteţi să îl abordaţi cu curaj că nu e lung. Şi aici, puteţi să vă întoarceţi şi să mai încercaţi dacă nu vă iese din prima.

După zona cu bolovani, se iese în ultima poiană, unde trebuie mers pe poteca din partea stângă pentru a ocoli o mare mlaştină până când se zăreşte în dreapta un mic podeţ de lemn. Trecem podeţul, urcăm abrupt cam 50 m până la două case (atenţie la câini, nu sunt răi dar latră). De la case, urmează o coborâre frumoasă dar scurtă până într-un drum pietruit bun. Atenţie, la intrarea în drum este un şanţ!

De aici ne întoarcem, luând drumul înspre stânga iar după o mică urcare ţinem stânga şi ajungem la asfalt. Continuăm în coborâre pe asfalt până când drumul începe să urce, după care îl părăsim la prima intersecţie la dreapta, în dreptul unei mici cruci. Urmează o altă urcare destul de tare la capătul căreia se vede complexul turistic. Putem ajunge la el continuând pe drum, dar la intrare în pădure putem vira opţional la stânga pe o mică potecă mai interesantă cu rădăcini care taie practic un viraj. Apoi după încă o mică urcare spre stânga ajungem înapoi la poarta din spate a arenei de biatlon.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

5 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma