Categorii: ArticoleMag

Bike fitting cu sistemul BiciSupport la atelierul Spokes

Redactorii freerider.ro au fost invitaţi pentru o cafea şi o sesiune de bike fitting cu sistemul BiciSupport la atelierul magazinului Spokes unde Cătălina şi Sorin ne-au întâmpinat dis-de-dimineaţă gata de lucru…

Sistemul BiciSupport este capabil să recomande dimensiunile principale recomandate ale cadrului, ghidonului şi braţelor de angrenaj ale bicicletei precum şi poziţia şeii şi tijei de şa, a pipei şi a ghidonului în funcţie de dimensiunile corporale ale ciclistului. Rezultatul poate fi generat separat pentru cursieră, mountain bike şi bicicletă de contratimp.

În cazul în care clientul nu are o bicicletă şi doreşte să îşi achiziţioneze una, există o bicicletă staţionară cu cadrul reglabil pe care se poate simula poziţia exactă de pe bicicleta dorită pentru a se face verificări şi ajustări de confort încă înainte de a fi cumpărată bicicleta.

Pentru cazul în care clientul doreşte bike fitting pe o bicicletă existentă, aceasta este măsurată amănunţit cu ajutorul unor dispozitive precise. Cu ajutorul unor prinderi suplimentare ataşate pe axul butucilor, riglele gradate ale sistemului măsoară cu precizie toate dimensiunile cadrului şi ale componentelor principale pentru a fi introduse în programul de pe calculator.

Urmează măsurătoarea exactă a principalelor dimensiuni ale ciclistului, cu ajutorul unui stand special. Se măsoară precis, complet echipat, înălţimea, greutatea, lăţimea umerilor, înălţimea picioarelor, lungimea femurului, lungimea trunchiului şi lungimea braţului. Din păcate sistemul nu include o măsurătoare a circumferinţei abdomenului, nu că ar avea vreun rol în bike-fitting dar ca să ne facă pe unii de ruşine 🙂

După cum scriam la începutul articolului, toate aceste date se introduc în programul de bike-fitting, rezultatul fiind un raport separat pentru fiecare tip de bicicletă în parte (cursieră, mountain bike şi de contratimp).

Cea mai delicată parte a procesului îi revine fitter-ului, în cazul nostru Sorin, care trebuie, tot cu ajutorul dispozitivelor de măsură montate pe bicicletă, să ajusteze poziţia în funcţie de rezultatele obţinute. Se va regla înălţimea tijei de şa, poziţia şeii pe tijă, înălţimea pipei prin distanţieri şi/sau inversare, poziţia ghidonului. Rezultatul acestei etape depinde foarte mult şi de îndemânarea mecanicului nostru. În cazul în care poziţia nu poate fi obţinută cu ajutorul pieselor de pe bicicletă, se poate recomanda o altă lungime de pipă, o tijă cu setback diferit, un alt ghidon, etc… De asemenea, cu această ocazie se pot încerca şi diverse modele de şei pentru a găsi una potrivită. La nevoie, există şi un dispozitiv pentru poziţionat corect plăcuţele pe pantofi.

Ultima parte este testul final din partea clientului, care face un drum cu bicicleta după care îşi exprimă părerea. După caz, unele aspecte pot fi modificate după dorinţa clientului, chiar dacă nu se potriveşte neapărat cu recomandarea sistemului. Până la urmă clientul decide dacă doreşte să respecte complet recomandările sau nu. Acesta este asistat cu reglaje până când găseşte poziţia de care este mulţumit.

Personal am venit la fitting cu noua mea cursieră pe disc GT Grade cu care am apucat să dau câteva ture cu geometria originală. Pot să spun fără să exagerez că, după modificările destul de radicale făcute, chiar dacă acum poziţia este mult mai sportivă, mă simt excelent poziţionat pe bicicletă, cu greutatea perfect echilibrată între şa şi ghidon. Sentimentul când m-am urcat pe ea prima dată după reglaje este că…. pedalez pe bicicleta mea care îmi vine ca o mănuşă.

Preţul pentru o sesiune completă de bike fitting la Spokes este de 300 RON şi aceasta durează 1-2 ore.

Pe cei de la Spokes îi găsiţi în Bucureşti, în Sectorul 1, pe Str. Scărlătescu nr. 61, la colţ cu Banu Manta. Mai multe informaţii despre program şi cum se ajunge la ei găsiţi pe site-ul magazinului, www.spokes.ro, sau pe pagina lor de facebook.

În Bucureşti mai puteţi beneficia de bike fitting profesional în cel puţin încă două locaţii vizitate de freerider.ro – la BiciShop, cu sistemul ultra-performant Retul la preţul de 1000 RON (sau 500 RON la achiziţionarea unei biciclete din magazin) sau la Moş Ion Roată, asistaţi de cunoscutul triatlonist Alex Diaconu, la preţuri între 100-400 RON. Articolele freerider.ro despre aceste două sisteme de bike fitting le găsiţi aici pentru BiciShop şi aici pentru cel al lui Alex Diaconu.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma