Tocmai când credeai că le-ai văzut pe toate vine cineva şi-ţi pune pe masă un angrenaj Supergear de la Ziegler-Lam Cycling. La prima vedere arată la fel ca orice alt angrenaj din anii 90 fabricat de un mic producător. De aproape însă vei vedea diferenţele. Rotit înainte se comportă ca orice alt angrenaj, dar dacă îl roteşti spre înapoi foile continuă să se învârtă înainte însă la jumătate din viteză, dublând astfel numărul de viteze disponibile.
Transmisiile Retrodirect reapar din când în când de-a lungul vremii, un sistem eficient folosit înainte de a apărea schimbătoarele de viteze eficiente. Supergear este însa ceva şi mai interesant întrucât dispune de 3 foi şi un sistem planetar. Acest sistem cel mai probabil este de pe vremea casetelor cu 7 pinioane din care rezulta o bicicletă cu 42 viteze dacă o cuplai cu acest angrenaj (7×3 + 7×3). Se potriveau însă şi casete cu 11 pinioane rezultând biciclete cu 66 viteze!
Lăsând însă la o parte partea mecanică, ea în sine extrem de interesantă şi ingenioasă, nu putem să trecem peste măiestria artiştilor din vremurile apuse care nu doar fabricau piese de bicicletă ci sculptau opere de artă.
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…
Vezi comentarii