articol de Larisa Chinceș
Cei de la Ride Hard m-au invitat pe mine și pe alți bloggeri din țări diferite într-o excursie cu bicicleta pe meleagurile ungurești. Această excursie de 6 zile a îmbinat perfect plăcerea de a pedala cu vizitarea a mai multor obiective turistice cheie și degustarea celor mai delicioase mâncăruri și băuturi celebre din locuri minunate. Evident că nu au lipsit și alte activități distractive precum mersul cu barca, zbor cu balonul cu aer cald, relaxare în băile termale și multe altele.
Echipa Ridehard a organizat acest eveniment în care să prezinte Ungaria pentru presa internațională. Tema programului a fost “Giro d’Italia Grande Partenza” acesta fiind viitorul eveniment ce va avea loc în anul 2022. Acest program a inclus vizitarea regiunilor de-a lungul traseului pentru cursa de biciclete planificată.
Traseul a fost conceput pe baza etapelor Giro. În prima zi, traseul a început de la Budapesta la regiunea muntoasă Pilis și Visegrád, urmată de un transfer de la capitala religioasă a țării, Esztergom, la Balatonfüred, situat pe malul celui mai mare lac cu apă dulce din Europa. Urmărind traseul etapei a 3 a din Giro d’Italia, s-au traversat Munții Balaton până la Zalakaros, pe marginea vestică a lacului.
In excursia această am pedalat pe bicicletele asistate electric Scott eRIDE Srtike 940 2020, care stabilesc noul standard pentru confort atunci când vine vorba de biciclete de munte electrice cu suspensie completă. Integrarea avansată, componentele calitative și noul motor Bosch vă oferă un pachet general perfect pentru fiecare tura.
Acest tip de bicicletă permite, de asemenea, riderilor cu rezistență variată să pedaleze confortabil într-un singur grup. In prima zi, vizitarea obiectivelor turistice din capitala a fost realizată datorită altor biciclete „Bubi”, oferite de Centrul de Transport din Budapesta. Un abonament anual costa 18900 forinți (250 lei), este un pret chiar rezonabil.
Program:
Ziua 1 – Budapesta
Prima zi de acomodare în Ungaria incepe cu un mic tur pe biciclete prin centrul orasului Budapesta. Am inchiriat bicicletele Bubi din oraș și am vizitat prinicipalele obiective turistice din apropiere.
Intr-un oraș asemenea de mare, infrastuctura este foarte bine gandită și pusa la punct. Aici ma refer la numeroasele piste de biciclete de care se pot folosi oamenii care aleg să facă mișcare, ori sa evite traficul și poluarea sau fie ca sunt pasionați de biciclete. Budapesta deține o mare comunitate de bicicliști de toate felurile pe care îi intalnești la orice oră oriunde vezi cu ochii, chiar și noaptea. Este o întreaga aventură să mergi pe bicicletă acolo! Mă încântă foarte mult să văd o asemenea comunitate bike friendly. Rutele mele favorite de mers cu bicicleta prin acest oraș sunt pe lângă Dunare, unde peisajul este superb și de acolo poți vizita cu ușurință atracțiile tuistice. Spre exemplu Palatul Parlamentului, Bastionul Pescarului, Cetatea Gellert și numeroase biserici, catedrale, castele, bai termale etc “….” .
După o bună perioadă de vizitat și pedalat am încheiat ziua cu o cină gustoasă la restaurantul “Ponyvaregény = Pulp Fiction” care se află într-un parc chiar pe digul Kopasz de pe Dunare! Acolo am mâncat o tocaniță delicioasă și la desert renumiții “gomboți cu gem de căpșuni” care sunt ca și varianta noastră de papanași fierți din brânză de vacă. Nu am plecat până nu am gustat o pălincă autentică și un vin spumant cu aroma de lavandă! Seara s-a încheiat cu o excursie pe barca cu motor înapoi spre centru admirând minunatul Palat al Parlamentului luminat și privelistile din jur, sărbatorind cu șampanie începutul excursiei noastre.
Ziua 2 – Visegrád
Ziua a2a a început cu transferul în satul din apropiere numit Szentendre, celebru pentru tradițiile sale artistice. După ce am vizitat frumosul sat ne-am relaxat cu o pauză bună de înghețată și cafea în așteptarea bicicletelor electrice pe care urma să le folosim toată săptămâna.
Am pornit către munți prin Pilisszentlászló, până sus până la Prédikálószék, la un punct de belvedere unde se vedea o priveliște uluitoare asupra cotului Dunării. Acest traseu a combinat cele mai pitorești trasee de biciclete asfaltate și neasfaltate din regiune.
Am coborât apoi în Visegrad si am vizitat Fellegvár, vechiul castel regal. Ca să fie in concordanță cu împrejurimile, am servit cina și am sărbatorit ca regii încheierea primei etape epice cu un festin măiestuos în Reneszánsz Étterem (Restaurantul Renașterii) care arată identic ca în vremurile renascentiste. Am mâncat ciorba de cerb, pulpe de rață și desert specific din grau, am baut vin din carafe și ne-am costumat în regine și regi distrându-ne copios.
Ziua 3 – Balatonfüred
O nouă zi, o nouă aventură începe pe bicicletă. Ne-am îndreptat prin Munții Visegrád către capitala religioasă, Esztergom de pe malul Dunării, care formează granița cu Slovacia Dupa o bună perioadă de pedalat prin potecile pădurilor am savurat prânzul în Vaskapu Étterem (Restaurantul Poarta de Fier). După prânz ne-am suit pe biciclete și am încheiat traseul la impresionanta Bazilica Esztergom care este sediul Bisericii Catolice din Ungaria. Este dedicată Sfintei Maria și Sfântului Adalbert. Este cea mai mare biserică și cea mai înaltă clădire din Ungaria.
Tupa turul ghidat al bazilicii facut de Kata, ne-am urcat în autobuz și am pornit spre Lacul Balaton ca să prindem apusul soarelui la bordul unor plăci de SUP. Aceasta a fost prima dată pentru mine cand am încercat această activitate. A fost foarte distractiv și placut să vâslim pe apele calde și calme ale Balatonului. Experiența s-a dovedit a fi la fel de specială ca și vederea Peninsulei Tihany dinspre lac.
Seara am luat masa la unul dintre cele mai cunoscute restaurante fine dining din Regiunea Balaton, Bistro Sparhelt. Experiența culinară a fost de neegalat, însoțită de un vin excellent.
Ziua 4 – Hévíz
Ziua începe iar pe bicicleta pedalând către Peninsula Tihany, unde am vizitat Centrul de Lavanda pentru Vizitatori, observând diferitele utilizări ale acestei plante particulare specifica Peninsulei. A fost foarte interesant să vedem live cum se prepara anumite produse din lavandă. Au chiar si pălincă de lavandă.
De acolo am pornit în Munții Balaton, coborând în Bazinul Káli pentru a asista la Hegyestű, celebrele turnuri de bazalt din regiune. Nu puteam lipsi să urcăm în vârful vechilor mine de bazalt pentru a arunca o privire peste Lac și peste numeroasele culture de viță de vie.
Prânzul nostru copios a fost servit în restaurantul Mi a Kő Étterem („Ce piatră”) din Köveskál, unde am încercat vinul: amestecat cu apă minerală locală sub formă de „Fröccs (spritz) maghiar” si supa de fructe rece si dulce servita ca fel întâi.
După masă am încălecat pe biciclete în scopul cuceririi câtorva dealuri în timp ce ne îndreptam spre colțul de vest al lacului. După o masă atât de copioasa, asistența electrică oferită de biciclete a fost mai mult decât folositiare. Traseul a ne-a purtat de-a lungul lanțului de dealuri de bazalt Tanúhegy (Munții Martori), în cea mai mare parte pe trasee locale neasfaltate, apoi ajunși pe malul populat al lacului din Szigliget. Am încheiat călătoria zilei cu o înghețată gustoasă din centrul orașului. În acea seară ne-am relaxat într-o excursie cu barca la apus de soare pe liniștitul Lac Balaton de-a lungul Munților Bazalt Badacsony. După o zi atât de plină de evenimente, am luat masa în Szőlőhegy Bisztro de pe malul lacului. Apoi am plecat spre cazare la hotelul nostru din Hévíz, lângă renumitul spa al lacului, care urma să fie baza noastră pentru următoarele 2 zile.
Ziua 5 – Heviz
În această zi am pedalat mai multi kilometrii de-a lungul unor trasee locale, de la Hévíz peste Dealurile Keszthely. Acestea ne-au dus de la Castelul Rezi prin Vállus până la turnul de veghe de pe Padkő. Acestea sunt obiective la care se ajunge destul de greu pe drumurile asfaltate, la fel ca celălalt punct de belvedere din Balatongyörök unde am făcut un picnic, urmat de o înghețată la Bringatanya (Ferma de biciclete) din Gyenesdiás. Ne-am întors apoi pe o nouă pistă de biciclete prin orașul Keszthely până la Hévíz. Nu am ratat ocazia de a vizita Castelul Festetics din „capitala” Balatonului de Sud.
Ne-am grăbit să ajungem la timp, deoarece ne aștepta un alt program exclusivist: o călătorie cu balonul cu aer cald peste Regiunea Keszthely și Lacul Balaton. Urmând instrucțiuni scurte despre zborul cu balonul cu aer cald am urcat rapid aproximativ 2000 de metri, unde panorama era de vis! Am văzut întregul lac, care măsoară aproape 100 km.
A fost o experienta foarte special și de neuitat. Cina a fost savurată într-unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Hévíz, Római Pince (Pestera Romana) unde am savurat mâncarea delicioasă și tradiționala pălincă.
Ziua 6 – Kis-Balaton
Ultima zi a început cu o vizită relaxantă la lacul balnear în aer liber din Hévíz, aflat în patrimoniul mondial. Apoi ne-am urcat pe biciclete și ne-am îndreptat spre Dealurile Zala, mergând de-a lungul podgoriilor pe niște drumuri liniștite și pitorești. Având bicicletele asistate electric, drumul a fost ușor de navigat, ducându-ne la Ferma Bivolilor din Kápolnapuszta. De acolo am mers la centrul mlăștinos conservat de vizitatori al regiunii Micul Balaton de pe insula Kányavár. Am aflat destul de multe despre populația bogată de păsări migratoare, care selectează această mlaștină de lângă Lacul Balaton pentru perioada lor de reproducere. Am pornit apoi spre una dintre cele mai încântătoare piste de biciclete din Ungaria care ne-a dus la podgoriile cu vedere spre Zalaszabar.
În vârful dealului l-am vizitat pe „Unchiul” Béla pentru a ne bucura de o masă de prânz cu adevărat autentică. Fiecare masă începe evident cu o gură de pălincă.
Mancarea a fost absolut delicioasă si atmosfera foarte caldă si primitoare ca la “bunica acasă”. De aici nu au lipsit placintele facute cu dragoste. După ce ne-am luat rămas bun de la această familie am plecat la drum înapoi spre Budapesta.
Pe drum, majoritatea am adormit rapid, ajutați de prânzul pe care niciun restaurant nu l-a putut egala. Ne-am trezit șocați de blocajul cauzat de vizita Papei, făcând efectiv imposibil să ajungem la destinație în capitală. Am ales să coborâm, luând linia de metrou veche de 120 de ani până la hotel. Am putea spune că aceasta a fost ultima aventură pentru noi. Cina de adio a avut loc la Bestia Étterem (Restaurantul Bestia) unde ne-am amintit toate isprăvile din ultimele 6 zile.
Aceasta experienta a fost cu adevarat speciala pentru mine. Este incredibil cum in doar 6 zile am facut atât de multe activități. Mereu îmi voi aduce aminte cu drag de această aventură. Chiar a fost o experiență cu adevarat epică în care pedalatul a fost cireașa de pe tort!
Le mulțumesc din suflet și recomand cu drag aceste excursii epice organizate de Tamas de la Ride Hard si pe minunatul ghid Kata care ne-a povestit in detaliu istoria locurilor vizitate.
Organizator: Tamás Takács, +36 70 313 4535
Ghid: Kata Hidasi, +36 30 545 6641
Ride Hard: https://ridehard.hu/landing/
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…