Categorii: Articole

Sezonul Mtb Enduro 2019 – cum vom evalua fiecare etapă?

Anul acesta are loc în România cea mai mare Cupă Naţională de Enduro de până acum. Avem cel mai mare număr de etape, mai precis 6 la care se adaugă şi un Campionat Naţional. Deci în total 7 concursuri. Prin colegul nostru de redacţie Dan Mazilu, vom participa la toate concursurile pentru a vedea cum sunt traseele, cum este organizarea şi cum a evoluat în general disciplina mtb-enduro la noi în ţară. În plus faţă de cele 7, mai avem şi Ciucaş Enduro care are loc anul acesta în afara Cupei. Vom participa şi acolo.

Metal Enduro 2017 – foto Corina Dorina

Am ales 6 atribute pe care să le „măsurăm” la fiecare etapă, în încercarea de a clasifica cumva concursurile de acest tip din România. Vrem să ajutăm cititorii noştri să ştie la ce să se aştepte dacă merg să se dea pe traseele respective, de plăcere sau în cadrul unui concurs.

  1. Tehnic
  2. Anduranta
  3. Fun & flow
  4. Pericol
  5. Tranzitii
  6. Organizare

Trebuie reţinut însă că acest „rating” nu este general valabil pentru toţi riderii şi este practic foarte subiectiv. Este în primul rând opinia personală a colegului nostru Dan şi se raportează la experienţa sa. Aşadar un rider cu mai multă sau mai puţină experienţă decât el va avea altă opinie.

Pentru a avea un punct de plecare trebuie ştiut nivelul la care se dă Dan în 2019. El vine de la mtb cross country şi maraton unde are o experienţă de peste 20 de ani timp în care a participat la peste 150 de concursuri. De asmenea condiţia sa fizică este medie. Pe de altă parte la mtb-enduro experienţa sa este la început, având la activ până acum trei concursuri şi câteva ture între prieteni. Aşadar ratingul pe care îl veţi vedea în această serie de articole se adresează „enduriştilor” începători, asemenea lui.

De reţinut este şi că acest rating va fi revizuit la final de sezon, în octombrie când va avea loc ultima etapă a Cupei, la Reşiţa. Este posibil ca notele acordate până în acel moment concursurilor să fie modificate întrucât etapele vor fi comparate între ele.

De asemenea, fiecare recenzie de etapă va include şi un sondaj de opinie unde sunteţi invitaţi să spuneţi cum vi s-a părut vouă concursul. Trebuie însă completat doar dacă aţi participat la etapa respectivă şi aţi reuşit să terminaţi cu bine toate specialele. La final de an vom publica notele obţinute de fiecare concurs şi le vom comenta împreună. Sondajul va fi deschis şi disponibil pentru completat până la final de an.

Mai jos explicăm atributele pe care am ales să le măsurăm. Descrierea se referă la un traseu uscat.

  • Tehnic – cu cât o probă specială este mai dificilă la vale, cu atât este mai tehnică. Un traseu tehnic înseamnă: multe zone cu rădăcini sau rock garden, multe viraje strânse ce nu pot fi luate la viteză mare, jump-uri si gap-uri. 1 stea pentru speciale uşoare, 5 stele pentru speciale foarte dificile;
  • Anduranţă – se referă exclusiv la cât de mult pedalezi în timpul specialei, nu pe tranziţii, pe plat sau la deal. 1 stea pentru mult pedalat în timpul specialelor, 5 stele pentru puţin pedalat;
  • Fun & flow – cu cât specialele sunt mai fluide şi mai „bine lucrate”, fie natural, fie de mâna omului, cu atât mai bine. 1 stea dacă nu se prea leagă, 5 stele pentru foarte flow and fun;
  • Pericol – cum specialele au loc în general pe munte, în zone accidentate, pericolul poate fi prezent la tot pasul. Exemple de pericole: prăpăstii neprotejate sau care nu pot fi protejate, stânci care pot fi cu greu evitate, copaci aflaţi pe traseu sau în imediata vecinătate şi care nu pot fi tăiaţi sau modificati etc. 1 stea pentru traseu periculos, 5 stele pentru traseu „safe”;
  • Tranziţii – acestea sunt drumurile dintre speciale pe care trebuie fie să pedalezi la deal fie să faci push. 1 stea pentru tranziţii lungi şi grele, cu mult push, 5 stele pentru tranziţii scurte şi mai puţin abrupte, pedalabile;
  • Organizare – se referă la atmosfera din zona startului general, de la startul specialelor şi de pe traseu, dacă rezultatele au fost afişate şi premiera s-a facut la timp, dacă oamenii au fost multumiţi în general, dacă ţi-a plăcut. 1 stea pentru atmosferă tristă, 5 stele pentru super atmosferă.
Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma