Categorii: InterviuMag

Adi Zaharia despre Mogoșa Downhill Challenge: cred că avem cel mai greu traseu din România

Zilele acestea am stat de vorbă cu Adrian Zaharia, unul dintre organizatorii competiției de Downhill, Mogoșa Downhill Challenge. Am aflat de la el mai multe informații despre competiție.

1.Salut Adi! La a câta ediție a ajuns competiția voastră? Poți să ne povestești un pic despre istoricul competiției?

Salut Dragoș, în acest an am ajuns la cea de-a 6 ediție a concursului de downhill de la Mogoșa, și prima care este organizată de echipa Gravity Crew, echipă care s-a format la începutul acestui an(2013).

Prima ediție a avut loc în anul 2008. Totul a început din ambiție și pasiune și din dorința de a avea un traseu permanent care să fie situat în apropierea unui telescaun pentru că acest sport este dependent de un mijloc de transport. De-a lungul timpului acest concurs a fost ținut sub diferite denumiri, primii 2 ani s-a numit Ride Down Mogoșa (2008-2009), următorii 3 ani a fost Rocks`n`Roots (2010,2011,2012) și acum în 2013 se numește Mogoșa Downhill Challenge.

2.Cum va fi traseul acestei ediții? La ce se pot aștepta participanții?

De când am început să organizam concursul de downhill și până anul trecut am îmbunătățit de la an la an traseul, am adăugat elemente și linii noi. În prezent am ajuns să avem o linie suficient de bună și nu am considerat ca fiind necesar să aducem modificări majore în acest an. Ca de fiecare dată înainte de concurs, reparăm traseul, îl curățăm și îl îmbrăcăm cu bandă de marcaj pe toată lungimea lui. Participanții trebuie să se astepte la tot ce a fost și până acum, nu scoatem nimic, rockgarden-ul , zona abruptă din pădurea de sus, rădăcinile, road gap-ul, offcamber-ul din pădurea de jos, toate rămân.

3.Este traseul de la Mogoșa unul dedicat și celor mai puțin experimentați?

Din pacate nu putem sa spune asta, nu ne-am gândit la cei mai puțin experimentați chiar dacă sună puțin egoist. De când am început lucrarile știam foarte bine ce vrem să facem, un traseu de downhill greu, tehnic și solicitant, pe care să ne antrenăm și să putem organiza un concurs, fapt pentru care nu am încercat să-l simplificăm pe parcurs, din contră, am adăugat elemente mai grele care să ducă la o evoluție a nivelului de dat. Noi credem că am reușit asta. Nu-l recomandăm începătorilor, dar în acest an am venit în sprijinul lor cu un nou traseu de downhill pe Mogoșa care este mult mai accesibil și mai ușor.

4.La ce număr de participanți vă așteptați anul acesta?

În ultimii ani numărul participanților a scăzut puțin datorită selecției naturale, cum îmi place mie să spun. Fiecare traseu este diferit ca dificultate, de aici apare problema cu numărul de participanți. Spun asta datorită faptului ca mulți au renunțat să mai vină pentru că este prea greu. Este adevarat, eu cred că avem  cel mai greu traseu din România. La evenimentul nostru cei mai mulți participanți au experiența concursurilor și vin doar cei mai impătimiți și care îndrăgesc un astfel de traseu. Trecând la numarul lor, cred că o să fie undeva pe la 70-80 de concurenți. Noi ne mai confruntăm și cu o altă problemă, distanța. Suntem în capăt de tara și sunt oameni care nu vin pentru că este departe.

5.Ești de părere că un traseu mai simplu ar atrage un număr mai mare de participanți?

Evident că da, dar cred că aici suntem undeva la mijloc, dacă e prea ușor riscă să piară interesul celor mai experimentați, e discutabil.

6.Cum se va realiza cronometrajul?

Din păcate în acest an nu putem să mai aducem echipa Cronomoto cu care am colaborat 5 ani.  Cronometrarea se va face cu fotocelula de care se va ocupa Flow din Bistrița.

7.Cu cazarea cum se pot descurca cei care vor veni la competiție? La ce prețuri se pot aștepta?

Depinde de locația pe care o aleg, se găsesc în zona pensiuni, cabane și hoteluri. Prețurile variază în funcție de condiții, începând de la 35-40 de lei pe noapte.

Mulțumiri pentru  timpul acordat și mult succes cu organizarea!

Mulțumim și noi,

Vă așteptăm la Mogoșa!

Informații suplimentare, aici.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

BikeXpert anunță datele pentru concursurile din 2025, Maratonul Vinului și Alpine Challenge

Datele celor două concursuri de mtb-maraton marca BikeXpert au fost recent anunțate. Astfel, primul va fi Maratonul Vinului MARVIN pe…

23 de ore in urma

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

2 săptămâni in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma