Am fost pe traseul MTB Zărnești Challenge – tura lungă

MTB Zărnești Challenge este după părerea mea unul dintre cele mai tari concursuri ce intră anul acesta pentru prima dată în calendar și se anunță să fie și unul dintre cele mai tari trasee de maraton MTB din România.

Avantajați fiind de zona Zărneștiului, la poalele Pietrei Craiului, organizatorii au avut la dispoziție o mulțime de variante de trasee clasice pe care să desfășoare concursul. Asta nu a fost însă suficient pentru ei! Au încercat așadar să ofere o combinație perfectă de clasic dar și de nou. Astfel, atât pe traseul scurt cât și pe cel lung, concurenții vor regăsi bucăți și poteci noi, care nu au mai fost folosite la alte competiții de MTB, unele chiar la nicio altă competiție, nici măcar la trail running.

Am fost împreună cu organizatorii să vedem varianta finală a traseului lung și am reușit să o parcurgem aproape toată, deși vremea nu a fost chiar potrivită. Am găsit traseul în cele mai proaste condiții posibile, după câteva zile ploioase și după o furtună puternică peste noapte. Acest lucru ne-a bucurat într-un fel deoarece e clar că potecile nu vor putea să devină mai dificile decât le-am regăsit noi.

Aș începe cu niște concluzii generale, pentru a trece mai apoi de-abia la descrierea traseului. M-am bucurat să găsesc un nou traseu de MTB adevărat, cu secțiuni de urcare și coborâre dificile, cu mult single trail continuu care pe alocuri recunosc că mi-a depășit și mie capacitățile tehnice. Este însă un traseu ciclabil în proporție de 99%. Faptul că totul era excesiv de ud și de noroios a produs probleme pe bucăți scurte, mai puțin de 1-2 km în total, fiind vorba de poteci unde roțile echipate cu anvelope de uscat derapau și deplasarea punea probleme. În rest, tot traseul este tipic pentru zona Bran-Moieciu-Zărnești – cu o bază pietroasă și absolut OK de parcurs în orice condiții meteo!

Traseul pleacă din centrul Zărneștiului și merge prin oraș până la Circuitul de Motocross de la Brebina, de unde se intră în offroad, întâi pe o urcare ușoară, apoi pe una foarte tehnică ce va face diferența încă de la start. Urmează un single trail un pic cam alunecos pe ud, dar care merge parcurs cu anvelope mai cramponate, de la X-King în sus. Pe uscat nu ar trebui să pună probleme. Se iese în DN către Poiana Mărului, se traversează șoseaua, se taie o curbă pe un single trail și se intră pe una din urcările epice ale concursului, pentru mai bine de 400 m diferență de nivel în doar 3 km, ajungându-se în vârful dealului ce desparte Zărneștiul de Poiana Mărului, cu o privelșite de vis spre Piatra Craiului, oraș și cu Bucegii în zare.

Prima coborâre lungă pe single trail e și cea mai dificilă, cu câteva bucăți scurte care vor face pe 99% din concurenți să se dea jos de pe bicicletă, dar unde cei ce vor reuși să rămână în șa vor avea un mare avantaj. Se ajunge în drumul proaspăt asfaltat spre Plaiul Foii.

De aici urmează cea mai grea urcare, provocatorul drum până la mănăstirea Colții Chiliilor, care va pune în dificultate chiar și pe cei mai iscusiți MTB-iști. Cu puțin noroc în alegerea trasei, se poate urca integral pe bicicletă.

Coborârea de la Mănăstire e un lung single-trail care începe pe o potecă un pic forțată, prin iarbă, în paralel cu drumul pe care s-a urcat, după care se intră pe traseul turistic și pe una dintre cele mai frumoase coborâri din zonă! Garantat va face deliciul tuturor, atât la tura lungă cât și la tura scurtă!

Înainte de Zărnești se mai vizitează o zonă rar atinsă în ture, Hora cu Brazi, un mic deal plin de… brazi evident, pe care se ajunge pe o mică dar extremă urcare ce se va termina cu 100 m de push-bike pentru majoritatea. Din Hora cu Brazi, poteca ajunge în coborâre direct la Gura Râului, la finalul asfaltului.

De aici începe partea ”clasică” a traseului, mult mai puțin tehnică decât prima, unde se va putea merge cu viteze mari. Se urcă în Măgura pe drumul de la Botorog după care se coboară pe drumul auto spre Moieciu, dar ultimele curbe sunt șuntate pe o potecă foarte interesantă, destul de tehnică, ce va face plăcere multora.

Înapoi în Măgura se urcă pe deja clasica Vale cu Calea unde a apărut recent o variantă ce permite urcarea integral pe bicicletă pentru toată lumea, prin dreapta.

Din Măgura se coboară pe celebra Potecă a Piticilor înspre Prăpăstii, zonă ce nu are cum să lipsească dintr-un traseu ce se vrea reprezentativ pentru Zărnești. Se urcă pe drumul clasic spre Table, apoi în șaua Joaca de unde se coboară spre Casa Folea, respectiv înapoi în Măgura pe drumul de deasupra satului, o variantă excelentă, binecunoscută de toți cei ce practică MTB-ul în zonă. Se intră din nou pe Poteca Piticilor, însă de data asta pe varianta spre Botorog de unde se revine în oraș și, după câteva drumuri neasfaltate menite să ocolească zonele cu trafic, se ajunge la finish-ul care va fi organizat la Circuitul de Motocross Brebina.

În final, traseul nu e greu. E foarte greu. E genul acela de traseu care te stoarce de fiecare picătură de energie, dar îți oferă în schimb multe satisfacții. Iar aici toate vin la pachet și cu o priveliște de vis, cu care a fost binecuvântată această zonă minunată a țării! Vă recomand sincer să participați, dacă nu la proba lungă măcar la cea scurtă! Pentru cei ce nu cunosc zona va fi o experiență de neuitat iar pentru cei ce o cunosc, vor afla noi poteci interesante pe care să le includă în traseele lor în viitor!

Pentru mai multe informații și înscrieri vizitați pagina competiției.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma