Federația Română de Ciclism a anunțat public modificări ale regulamentului în ceea ce privește categoriile de vârstă de la concursuri, sub justificarea alinierii la reglementările UCI.
Pe scurt, două mari schimbări urmează să aibă loc:
1. Toate categoriile de vârstă la amatori se desființează, urmează să existe o categorie unică amatori.
2. Pentru cei ce se legitimează la categoria Masters urmează să apară mai multe categorii de vârstă, respectiv 30-39, 40-49 și 50+ ani. În schimb legitimarea ca Masters nu se va mai putea face personal ci doar prin intermediul unui club afiliat FRC.
Personal, eu văd acest lucru ca o acțiune vădit îndreptată împotriva amatorilor de ciclism, ce doresc să participe la competiții dar nu doresc să facă din asta mai mult decât un hobby.
Dacă până acum FRC susținea cu tărie utilitatea ca noi, cicliștii amatori, să ne legitimăm și să obținem o licență de amatori UCI, în acest moment eu nu înțeleg care ar mai fi motivația să cheltuiesc atâția bani și timp (analize medicale, asigurare) doar pentru ca la aproape 40 de ani să fiu nevoit să concurez în clasamente cu tinerii de 19-20 de ani. Nu mai spun de cei mai în vârstă, de peste 40 sau chiar 50 de ani.
Varianta a doua, cu legitimarea Masters, este foarte interesantă, însă nu și din perspectiva de a face asta prin intermediul unui club. Din punctul meu de vedere, a face parte dintr-un club are în mod cert avantaje dar și dezavantaje peste care eu nu pot să trec cu vederea. Eu sunt un mare iubitor de MTB adevărat și mi-am exprimat de nenumărate ori părerea despre concursurile care au lăsat jos ștacheta calității traseelor pentru a câștiga public și sponsori. Înscrierea într-un club care are sponsori vine la pachet cu obligații față de aceștia, astfel că în situația din ce în ce mai des întâlnită în care se suprapune o competiție cu un traseu deosebit de frumos peste o competiție cu un traseu ce nu oferă nicio satisfacție dar oferă vizibilitate publică, s-ar putea să fi oarecum forțat să alegi varianta a doua, adică să renunți la ceea ce îți place.
Ar mai fi o a treia variantă, să îți faci clubul tău cu regulile tale, dar pentru un om normal care merge zilnic la muncă de la 08 la 17, își duce și își ia zilnic copiii de la școală/grădiniță și vrea să petreacă timp și cu familia, cele câteva ore săptămânale disponibile pentru pasiunea sa ar vrea să și le petreacă în șa pedalând, nu făcând hârtii și plătind cotizații.
Pe mine decizia asta m-a bulversat, mai ales după ce lăudasem inițiativa de a avea Campionate Naționale de Amatori cu categorii de vârstă, unde lumea era extrem de motivată să meargă și să tragă pentru tricoul acela frumos tricolor de campion. Alte federații cum e cea de Triatlon, din câte știu eu, au chiar categorii din 5 în 5 ani la amatori! Sunt curios de justificarea deciziei acestea din partea FRC și sper ca răspunsul să nu fie un simplu: așa recomandă UCI!
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…
Vezi comentarii
Dar nu inteleg o chestie...daca un club privat organizeaza competitii numai pentru amatori, fara cotatii UCI.. ce treaba are FRC?? Din cate imi dau seama, in competitiile cotate UCI si aflate sub egida FRC,, nu vor sa mai fie amatori. OK..nu ne mai inscriem la ele. Dar n-are cum FRC sa-mi fure placerea de a ma intrece intr-un cadru organizat cu prietenii, familia sau colegii de serviciu.
Un sportiv profesionist se retrage in jurul varstei de 35 de ani, pentru ca nu mai face fata unui sportiv de 25. Cu tot cu background-ul de 20-25 de ani de ciclism. Daca la profesionisti exista aceasta situatie, cum va putea un amator de 40 sa faca fata unuia de 25? Mai mult, daca un sportiv isi doreste o oarecare performanta si alege sa concureze la o categorie Master (1,2 sau 3), este conditionat sa se inscrie intr-un club afiliat, sau sa isi creeze propriul club, pentru a participa. Daca scopul este unul financiar, de ce nu se poate achita pur si simplu contravaloarea unei licente, specifica categoriei vizate, fara a exista constrangerea de a apartine unui club? Si de ce fostele Elite au "nevoie" de categorii de varsta si amatorii nu?
Normal ca era vorba de bani!! Doar de bani..
Oare Salzkammergut va zice ceva? E unul dintre cele mai mari concursuri de MTB din Europa. Iar la el exista categorii de varsta!!!
Reglementarile astea ar trebui sa se aplice pentru categoriile elite si eventual pentru cei care detin o licenta FRC sau UCI. Acestia ar trebui sa se conformeze regulamentului UCI. Pentru amatori ar trebui sa ramana la latitudinea organizatorilor daca vor sa aiba categorii de varsta.
Altfel, parca vad ca vor ramane doar o mana de concursuri in calendarul FRC, restul concursurilor fiind in afara egidei federatiei, ceea ce nu va fi bine.
Nu stiu de ce cauta FRC sa faca reglementarea pentru amatori. Daca vor sa faca asta sa o faca pentru cei ce detin licente (FRC sau UCI), pentru ceilalti de ce vor sa se amestece? Sunt nenumarate concursuri pe afara unde sunt categorii de varsta. Oare Salzkammergut va spune ceva? E unul dintre cele mai mari concursuri si la care exista categorii de varsta!!!
Dar ce parere aveti depre obligativitatea copiilor intre 15-18 ani de face parte dintr-un club?La varsta asta nu poti fi "profesionist " daca aproximativ 8 luni dintr-un an mergi la scoala 9 ore+2 pe drum+2-3 ore teme.Asta ar insemna ca chiulesti de la scoala sau sa nu inveti pentru a avea timp de antrenamente.Nu mai exista amatori 15-18 ani,exista cadeti si juniori legitimati.Copilul meu a experimentat asta.Nu poti avea performanta scolara si performanta sportiva in acelasi timp.