Familia, serviciul și înscrierea la concursuri

Încasarea taxei de înscriere la fața locului (foto: ponoarele-mtb.ro)

Ciclismul e un sport practicat la orice vârstă, inclusiv la nivel de semi-performanță, astfel că la categoriile de peste 30, 40 sau chiar 50 de ani se aliniază mereu concurenți nu doar mulți ci și bine pregătiți, care în general au timpi comparabili și chiar mai buni pe traseele lungi decât tinerii.

Problema e alta: cu cât înaintezi în vârstă, viața nu îți mai permite luxul de a aloca timpul pe care l-ai dori pasiunilor și sportului. Serviciul pe de o parte e un factor important, 8 ore pe zi la care se adaugă drumul la și de la serviciu care într-un oraș mare ca Bucureștiul poate să mai dureze încă 2-3 ore ocupă oricum o mare parte din zi. Dar familia, care de cele mai multe ori include un număr de copii, necesită foarte multă atenție și e în mod evident pe primul plan pentru toată lumea.

Timpul rămas de la serviciu și după familie este cel pe care noi, cei trecuți de prima tinerețe, trebuie să îl drămuim perfect pentru a ne bucura de un pic de mișcare.

Dar nouă ne plac evenimentele, concursurile, diverse ture organizate, toate au un farmec aparte și ne-am dori să participăm. Din păcate aici intervine un alt factor cauzat în egală măsură de serviciu și de familie: elementul de neprevăzut!

Problema mea mare este că mai nou cea mai mare parte a evenimentelor necesită o înscriere cu mult timp în avans, înscriere ce implică plata taxei de participare, de multe ori fiind vorba de sume nu tocmai neglijabile. Concursurile care acceptă înscrieri în ultimul moment sau la fața locului sunt din ce în ce mai puține, aproape pe cale de dispariție.

Eu înțeleg perfect justificarea organizatorilor care își doresc să știe din timp un număr cât mai precis al concurenților și să aibă la dispoziție toată suma de bani din taxa de înscriere măcar cu 1-2 săptămâni înainte de concurs, motiv pentru care am încercat să mă conformez mereu. Problema e că imprevizibilul e mereu prezent și am ajuns să am o rată de peste 50% de concursuri la care am plătit dar nu am mai putut ajunge.

Opinia mea personală e că ar trebui ca organizatorii să ia în calcul mereu și persoanele care nu pot să își programeze lucrurile din timp. După cum spuneam, situațiile care pot duce la asta sunt foarte multe: serviciul, afacerile, familia, gospodăria… Eu mi-aș dori mult ca fiecare organizator să rezerve un număr de locuri, în funcție de dimensiunea competiției, pentru care înscrierea să se poată face la fața locului sau măcar cu 24-48 ore înainte. Sunt de acord ca pachetul de înscriere să fie mai subțire sau chiar inexistent, taxa să fie mărită, chiar dublată… un număr de concurs și un cip de cronometraj dacă e cazul e tot ce ar fi nevoie. Astfel organizatorii practic mai încasează niște bani cu cheltuieli minime. Prefer să plătesc 150 lei la o competiție unde ajung decât să plătesc 80 lei la 3 concursuri și să nu ajung la niciunul dintre ele.

Voi ce părere aveți? Vi se pare în regulă ca înscrierea să trebuiască făcută cu câteva luni înainte? V-ar fi de folos posibilitatea de înscriere în ultimul moment cu suprataxă și ”fără tricou”?

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

  • Nu sunt organizator, dar sunt avocatul diavolului: si daca, dupa introducerea acestei inlesniri, toti concurentii (sau majoritatea) constata ca nu isi pot organiza din timp ziua de concurs si vor sa se inscrie/plateasca in ultimul moment? Ce face in acest caz organizatorul care chiar are nevoie de banii din taxe ca sa organizeze propriu-zis si nu sa achite ulterior facturi?

  • Complet de acord. Oricat de organizat ai fi imprevizibilul exista. Eu consider necesara toata aceasta flexibilitate: taxe ieftine din timp cu taxe marite in ultimul moment. 24-48h inainte de cursa sunt f OK deja, daca in ziua cursei este dificil. Fiecare are stilul sau, in felul asta sunt acoperute toate perspectivele

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

4 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma