Nebunia fat bike a cuprins România! Peste tot pe unde te uiți acum, la munte sau pe nisipul de la mare, vezi biciclete fat în elementul lor, coborând sau urcând elegant alături de „călăreții” lor mai puțin fat. Chiar și în orașe, prin parcuri, le vezi rulând grațios pe aleile bătute de soare, semănând e drept, mai mult cu biciclete cruiser.
Ei bine nu, nu este chiar așa. Chiar așa nu este încă nici în vestul Europei sau nordul Americii unde pe la altitudine mare e zăpadă chiar și vara, pentru că știm, bicicletele fat se simt cel mai bine pe zăpadă. În România categoric nu este așa. Dar cu toate astea sunt câteva firme care au făcut pasul spre bicicletele fat.
Ce am găsit noi recent este însă mai interesant. Un fat bike pentru copii, adică o nișă și mai nișă. Trebuie admirat aici curajul importatorului UVX de a aduce așa ceva, de a ține blocați banii într-o bicicletă cu mici șanse de vânzare rapidă. Totuși am mai văzut exemple de genul ăsta, de succes chiar. Recentele biciclete electrice, un „mega hit” în vestul Europei și la fel de timide, rare și scumpe în România, s-au vândut instant când au ajuns într-un final, în stocul unui magazin din România. Deci, cine știe…
Dar să revenim la „grăsanele” noastre. Recent am testat o astfel de bicicletă fat pentru copii. Testat este, desigur mult spus pentru că „pilotul” de încercări a fost un băiețel de 8 ani. Însă nu va lăsați păcăliți de aparențe. Nu orice băiețel, ci un racer cu experiență la Prima Evadare. Alături de tatăl sau, Tudor are un istoric interesant – trei participări la Prima Evadare din care la ultima în 2015, a terminat pe locul 2.
Bicicleta despre care vorbim este un Silverback Scoop Half, o marcă pe care am încercat-o recent într-o forma mai „normală” când am testat mtb-ul Spectra Comp. Scoop Half este însă un mtb cu roți de 24 și o greutate de aproape 14 kg potrivit producătorului.
Însa din start bicicleta a impresionat prin calitate. În general bicicletele adresate copiilor nu sunt atât de bine făcute, iar motivele sunt numeroase. În primul rând copilul crește și nu ține bicicleta prea mult, apoi ei nu sunt așa interesați de performanță fiind suficient și doar să se învârtă roțile, așadar echiparea nu contează prea mult. Însă Scoop Half l-am văzut ca pe o veritabilă bicicletă pentru adulți, cu un cadru de o calitate remarcabilă și echipare bună.
Calitatea nu se oprește doar la cadru ci continuă și la echipare. Fiind adresată copiilor mai mari, transmisia 2×10 a acestui fat este de apreciat: schimbător față Sram X5, schimbător spate Shimano Deore, shiftere Shimano Deore, pinioane 11-36T Shimano, frâne hidraulice pe disc Tekro și anvelope Vee Rubber Mission Command de 24 x 4.
Tudor ne-a spus că pentru el bicicleta este destul de bună, are echilibru și este comodă. În același timp ne-a mai spus și că merge mai încet decât cele „obișnuite”, însă asta nu este o surpriză. În testele pe care le-am făcut noi cu bicicletele normale fat am observat același lucru, mai precis că necesită un efort mai mare pentru a le porni de pe loc. Însă odată pornite fat-urile dispun de o inerție mai mare comparativ cu bicicletele normale, iar acest lucru poate fi de mare ajutor pe urcări sau pe teren denivelat, întrucât nu mai este nevoie să pedalezi cu aceeași intensitate, inerția ajutând mult.
Testul nostru, cu ghilimelele de rigoare, a fost făcut în parc unde erau desigur, o mulțime de admiratori. Toți se uitau prelung la noi. Bicicleta atrage privirile, este cu adevărat deosebită. Cât ne-am învârtit noi acolo, să înțelegem mai bine bicicleta alături de Tudor, am fost întrebați de multe ori „ce e asta?”, „e de concurs?”, „cât costă?”
Cât costă? Ei bine ieftină cu siguranță nu este. Prețul recomandat este de 3.624 lei. Este o sumă destul de mare pentru că așa sunt în general noutățile, mai speciale. Însă dacă privești imaginea de ansamblu îți dai seama că nu e chiar așa. Spre exemplu bicicletele pentru adulți la un preț similar au o echipare similară sau mai slabă. Spre exemplu un Ghost Kato 4 are transmisie mai slabă și doar 9 viteze, un Cannondale Trail este echipat doar cu Altus/Alivio, Focus Whistler Pro spre exemplu are echipare Shimano non-series, iar de la Silverback, Slade 3 are echipare Acera/Deore, iar Sola 4 dispune de Acera/Alivio/Deore. Toate bicicletele astea au un preț asemănător.
Feedback-ul primit pentru Scoop Half a fost finalmente destul de relevant. Pentru început, în ziua de azi când fat-urile încă nu prea au o destinație clară, în afară de sezonul rece, poți considera această bicicletă de copii potrivită pentru plimbări în parc și mai puțin trasee lungi. Deși pare greoaie la prima vedere, evident la orice fat bike, este totuși destul de ușoară în realitate, în comparție cu alte biciclete pentru copii. Iar legat de echipare, este dotată chiar decent pentru o bicicletă adresată celor mici.
Imaginea, și mai ales calitatea cadrului, este însă deosebită, iar dacă vrei să ieși în evidență, un Silverback Scoop Half este cu siguranță soluția.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Un side stand recomanda? Încă e în cutie, dar din cate mi-au spus cei de la UVX vine fără acest accesoriu.
Te referi la cric? Exista o multime de variante si modele compatibile cam in orice magazin de biciclete. Vei gasi cu siguranta.
am luat si eu pt fiica mea un fat de la hervis cu roti de 20". are 12 kg, echipare destul de modesta (shimano turney 6 viteze care deja numai functioneaza in parametri). pana acum a participat cu ea la topoloveni summer tour si la dumbrava cu margaritar