Categorii: Blog

Câinii ciobanilor, din spatele ghidonului bicicletei

Foto: www.reporterntv.ro

Era o dimineaţă liniştită şi ceaţa încă nu se ridicase de pe valea Prelucele, dincolo de Groşii Ţibleşului, în ţara Lăpuşului iar eu cu soţia mea plecam de la maşină pentru o plimbare pe creasta Munţilor Ţibleş. Am început să urcăm pe jos cele câteva serpentine ale drumului forestier ce duce spre refugiul Arcer, mirat fiind că încă nu aud lătrăturile câinilor de la stâna pe lângă care urma să trecem. Am zis că probabil oile sunt plecate… Ajungem şi sus de unde se vede stâna în stânga în poiană dar e tot linişte. Însă la un moment dat se aude un zgomot în spatele unor tufişuri şi, brusc şi fără vreo lătrătură, câţiva dulăi sar direct pe noi. Datorită şocului, suntem alungaţi în dreapta potecii unde ne împiedicăm şi începem să ne rostogolim pe panta abruptă, pantă care se termină cu o cădere în gol de vreo 3-4 m. După câteva secunde ne trezim undeva mai jos pe drum, plini de julituri, cu dureri puternice de mâini şi de picioare şi cel puţin eu destul de ameţit de la o lovitură primită la cap. După ce am constatat că nu avem rupt nimic, ameţiţi şi şchiopătând reuşim să facem cale întoarsă la maşină şi să ne întoarcem în Cluj. A urmat o vizită la urgenţă, verificări şi pansări de răni. Norocul face că am scăpat fără daune fizice grave, dar psihic au trecut aproape 10 ani şi soţia încă nu şi-a revenit, şi acum aude câini de câte ori mergem pe munte iar dacă apar cu adevărat unii, intră într-o stare de groază. Eu nu pot să spun că am rămas afectat, am tratat-o doar ca o experienţă, nu mi-a mărit frica de aceste animale şi încă le pot face faţă fără probleme în 95% din cazuri…

Au trecut mulţi ani şi poate zeci de alte întâlniri cu câinii ciobanilor… Unele s-au terminat mai bine decât normal, unele mai rău, multe întâlniri au fost absolut uzuale. Prin uzual sau normal înţeleg să treci pe lângă o stână sau turmă de oi, să vină câinii spre tine, să se oprească la vreo 4-5 m, să latre iar ciobanul să vină în cel mai scurt timp să îi potolească. Mai schimbi o vorbă cu baciul, îl mai întrebi de vreme, de sănătate şi mergi mai departe… În Apuseni, în Făgăraş şi nu numai am avut parte de astfel de experienţe, plăcute sau măcar nederanjante…

Din păcate, nu toate întâlnirile se desfăşoară aşa, din mai multe şi variate motive…

Tot cu soţia am decis să facem o tură clasică de Iezer, urcat cu bicicleta de la baraj la Crucea Ateneului şi coborâre pe picior pe traseul turistic la cabana Voina. Era în plin sezon de păşunat şi pot să spun că am întâlnit câteva turme de oi. Aşa ciobani jegoşi şi împuţiţi ca şi acolo nu mi-a fost dat să văd vreodată. Încă de departe, au început să strige câinilor să sară pe noi: „Sari pe ei măăă, muşcă-i”. Noroc că animalul patruped este mai inteligent ca şi cel biped. Figura s-a repetat turmă de turmă până la cruce, soţia era deja disperată. I-am promis că pe coborâre va fi în regulă, avem viteză, nu ne ajung. Pe naiba, la un moment dat drumul se termină şi traseul continuă printr-o poiană cu, evident, o stână. Nu exagerez că în momentul în care ne-am apropiat, aproximativ 20 de câini ne-au înconjurat furioşl, în condiţiile în care nici măcar nu erau oi pe acolo. Şi nu stăteau la distanţă, au venit cu colţii lângă picioarele noastre, norocul nostru fiind bicicletele cu care am făcut un mic baraj de apărare. După vreo 10 minute, după ce probabil că s-au distrat bine, au venit şi nişte „ciobani” râzând să ne spună că ăştia sunt câinii cuminţi, ăia răi sunt plecaţi cu oile. I-am zis că ne-am întâlnit cu ei cu siguranţă, am afişat o politeţe cât de cât şi am trecut. Nu am făcut scandal pe principiul că ei erau doi şi noi eram singuri… Ne-am bucurat că am scăpat…

Chiar toamna asta am dat un circuit superb şi greu de MTB prin Siriu, Ciucaş şi Grohotiş. Cine a fost în ultima vreme pe la Monumentul Eroilor de la Tabla Buţii probabil ştie că şi acolo e o stână fix în mijlocul drumului şi, evident. şi o haită serioasă de dulăi însetaţi de sânge. Am făcut şi eu cunoştinţă cu ei. Din nou, nici urmă de oi, doar ceva camionetă 4×4 şi un ATV. De data asta timpul de mobilizare al „ciobanului” a fost de vreo 5 minute… Dar nu am scăpat. Odată ajunşi în Ciucaş, traseul turistic trece foarte aproape de o stână şi… chiar prin mijlocul alteia. Nu vă mai spun ce show a fost din nou…

Zilele astea a ieşit o lege foarte controversată care limitează numărul câinilor de la o stână. Probabil toată ţara ştie că acum e voie să ai un câine la şes, doi la deal şi trei la munte. Ciobanii (sau unii care se pretindeau ciobani) au ieşit să protesteze. Comunitatea hipsterilor din mediul online a sărit să le ia apărarea. Dar în teren lucrurile stau, ca de obicei altfel.

Din spatele ghidonului vă spun că da, cu siguranţă numărul de câini de la stână trebuie limitaţi. Abuzurile sunt fantastice. Agresivitatea lor creşte de la an la an. Ciobanii nu mai sunt acele personaje arhaice din Mioriţa ci sunt în mare parte foşti criminali şi puşcăriaşi ieşiţi din închisoare şi care nu îşi găsesc altceva de lucru. Nivelul lor de responsabilitate este în continuă scădere.

Da, transhumanţa şi păstoritul sunt nişte tradiţii minunate care ne caracterizează ca popor, ca şi cultură, iar dacă acestea mor, moare şi o parte din noi. Nu cred că există mulţi în comunitatea celor care mergem pe munte care ne-am dori să traversăm Făgăraşul sau Iezerul fără să dăm de o turmă de oi… Chiar şi ierbivorii vegani tot au o pereche de ciorapi de lână pe acasă… Dar nici nu poate continua bătaia asta de joc la adresa restului de persoane care doresc să ajungă la munte.

Ciobanii şi-au însuşit munţii! Şi din păcate au făcut-o cu o mare nesimţire şi fără niciun simţ civic. Şi-au pus stâna în mijlocul potecilor, au făcut din asmuţitul câinilor pe turişti o adevărată distracţie. Evident, e la fel de stupid să spui că orice cioban este un infractor, la fel cum e stupid să consideri că orice emigrant din Orientul Mijlociu e terorist. Dar ca şi teroriştii, şi ciobanii agresivi şi câinii lor în număr exagerat există şi nu pot fi ignoraţi!

Este legea aceasta bună? Probabil că nu! Probabil că trei câini sunt suficienţi la 100 de oi dar nu sunt destui la 600 sau la 1000. Apără legea interesele animalelor sălbatice sau ale animalelor dornice să îşi îngraşe conturile bancare? Greu de spus, iar Freerider.ro nu e un site care să discute genul ăsta de subiecte. Dar cu certitudine că trebuie să existe o limitare şi o metodă de tragere la răspundere care să se aplice şi ciobanilor care nu îşi ţin în frâu patrupezii. Nu este normal să ai probabil doar trei câini la stâna, dar la fel de aberant este ca munţii şi dealurile să fie împânzite de fălci cu caninii ascuţiţi gata să se înfigă fără nicio scrupulă în pulpa primului ghinionist… Soluţia este probabil o lege scrisă împreună cu toate părţile implicate, amenzi usturătoare (câinii au obligatoriu cip de indentificare, deci se ştie proprietarul) şi mai ales reglementări care să îi împiedice să umble liberi. Stânile ar trebui îngrădite cu garduri electrice moderne. Ar trebui interzisă construirea acestora la mai puţin de 500 m de traseele turistice şi drumurile publice. Şi da, vânătorii ar trebui să îşi respecte obligaţia de a împuşca pe loc orice câine fără jujău la gât şi fără stăpân peste care dau în zonele sălbatice, pentru a proteja fauna şi pentru a proteja populaţia. Vrem să ne simţim din nou în siguranţă sus pe munte!

Gata, ajunge, mă duc să îi pun nişte oase câinelui meu din curte. Pentru că da, iubesc şi eu câinii, dar nu şi exemplarele agresive şi degenerate. Acestea trebuie stârpite, exact cum facem cu gândacii de bucătărie şi cu şobolanii. Asta e, dacă am început să civilizăm această planetă, nu trebuie să lăsăm garda jos acum, când avem atâta tehnologie care ne ajută…

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

  • am si eu trei caini baraci \corcituri intre mioritic si bucovinean/ si care ataca pe oricine care mi incalca proprietatea;...dak cineva se incumeta sa treaca chiar pe langa ferma atunci are de a face cu ei dak acea persoana ocoleste proprietatea se multumesc doar sa l latre de la distanta in cazul in care ataca pe cineva iar eu strig la ei cu scopul de ai potoli indiferent de comanda treci sau sezi sau sa i fluier ei iau aceasta ca pe un indemn si atunci sa te tii prin bat si prin foc trec sa ajunga la respectivu asa ca mai bine nu zic nimic ...sunt caini ca majoritatea cainilor ciobanesti stiu sa primeasca comanda de atac doar atat. orice gest din partea ciobanului poate fi o incurajare pt cainii lui nu stiu de retragere nu ia invatat nimeni ori na reusit sa i invete cu ai mei m am chinuit mult dar degeaba odata pornit la atac nu se mai opreste strigi la el si mai tare da la om din aceasta cauza vedeti pe munte ciobani care se uita si nu zic nimic cand sunteti atacat de cainii lor cum relata cineva mai sus ... credeti ma pe cuvant e spre binele vostru ca acel om sa nu spuna nimic....el stie ce i de capul javrelor. nu toti cainii sunt la fel altii stiu inteleg cand vrei sa i opresti altii nu ; ca si oamenii buni si nebuni...ce dresor imi vine sa rad ...
    acesti caini atat asculta de stapinul lor sunt caini traiti in salbaticie nu asculta asa de oricine nu sunt de rasa sau de expozitie.nu au nici timp au de pazit oi si vaci nu sedinte la dresor...dak nu si asculta stapanul credeti ca vor asc dresorul adica de un strain. au caracter cine are sau a avut ciobanesc stie ca nu spun prostii.nu sunt ca javrele tinute in apartamente padocuri sau casele din oras ...stau intre pradator si turma , stana e casa muntele patria lor . mare parte din ei acolo se nasc acolo isi traiesc viata o viata scurta curmata deseori de labele ursului si de coltii lupului; si voi vreti acesti caini sa fie ca pudelii sau bichonii; e de ajuns k atunci cand esti inconjurat sa stai nemiscat in picioare sau dak vezi ca nu se opresc t lasi pe glezne sau in fund vor latra putin va vor mirosi si vor pleca revenind daca faceti miscari bruste. plecati incet ignorandu i fara sa le dati atentie cand se apropie iar va puneti jos pana iesiti din zona lor..... dak aveti pretioasele dv oase nu va sfiiti sa le aruncati cateva se vor incaiera asa de tare incat vor uita de dv si veti avea timp suficient sa dispareti . cu lectia invatata ocolind pe cat posibil stanele; daca treci pe langa tarc nu ai cum sa scapi neatacat la tine acasa dak ar veni un intrus ce iai face./// cand te intalnesti cu ei instantaneu nu o rupi la fuga , te urci prin copaci SARI IN RAPE ARUNCI CU PIETRE SAU BETE IN EI-ASTA MAI TARE II INTARATA SPRAY UL CU PIPER NU ARE EFECT IN AER LIBER INCERCATIL SI VETI AVEA CURUL FLENDURI MAI TARE II ATATA;;;DOAR STAI NEMISCAT FARA SA TREMURI VORBINDULE CU BLANDETE ARUNCANDULE CEVA DE MANCARE CHIAR DE NU SE INCAIERA VA VOR CASTIGA INCREDEREA NU UITATI CA SI EI IAU MITA. UN BAT IN MANA PREZINTA UN AVANTAJ DAR NU SA DAI IN EI SAL INDREPTI CATRE EI SI VOR STA LA DISTANTA STIU SI EI CA BATAIA DOARE CUM SP CINEVA MAI SUS CEI CE NU STIU SA SE COMPORTE CU EI NU AU CE CAUTA PE MUNTE NU UITA CA TU VII LAEI NU EI ACASA LA TINE ASA CA NU I POT EXTERMINA DOAR PT FAPTUL CA SE TEME NEVASTAMEA DE EI ;;; HAI SA LASAM IN PACE ACESTE ANIMALE CARE NU SI FAC DECAT DATORIA NUI VINA LOR CA UN DITAIU OMU DE 100 CHILE TIPA SI SARE PRIN COPACI DE FRICA UNOR JAVRE AMARATE DACA VOI ATI VEDEA ASA CEVA SIGUR N ATI RADE ;; SA NU I INVINOVATIM PE CIOBANI CA RAD DE NOI CA SUNTEM FRICOSI RESPECTAND NATURA NE RESPECTAM PE NOI SI CAINII DE MUNTE FAC PARTE DIN NATURA FARA EI N AR EXISTA OIERIT SI VACARIT FARA OI SI VACI CE AR MAI MANCA LUPII SI URSII CU VANATUL SI ASA LA NOI IN TARA PE CALE DE DISPARITIE DIN CAUZA CAINILOR CU DOUA PICIOARE CARE AU PUSTI NU CEI CIOBANESTI VA SPUN TOT EU ..... TURISTI IN SPECIAL PE CEI CARE NU STIU SA SE COMPORTE IN NATURA CAT DESPRE LEGEA VANATORII NU CAINII TREBUIE REDUSI CI BRACONIERII .. DUPA CE AU UCIS TOT CE MISCA SI SA REDUS TOTAL SPECIILE DE IEPURE CAPRIOR FAZAN AU GASIT TAP[UL ISPASITOR CAINELE CIOBANULUI ASA CA BINE AR FI CA SI PARLA MENTARII SA FIE REDUSI 1 LA 10000000 DE LOCUITORI CA SUNT PREA MULTI MANANCA DEGEABA SI VOTEAZA AIUREA MAI DE FOLOS NE SUNT CAINII DECAT EI

  • Cred ca dumneata confunzi cainele cu omul sau cu porcul .. nu toate animalele simt nevoia sa se indoape.. intelegi? Cainele are instinct de vanator fiind carnivor .. evident ca va alerga dupa animale salbatice si nu numai.. asta este si unul dintre motivele pentru care cainele este folosit ca paza si nu porcul sau gaina.. Cainele alearga dupa animalele salbatice pentru ca are instinct de vanator.. sper ca ai inteles, nu de foame.. cat despre interactiunea dumneatale cu mediul rural cu pastoritul.. ofera-i unui caine hrana pana la saturare si pune-l in fata unui animal salbatic.. care crezi ca ar fi reactia? si-ar aprinde o tigara si ar aplauda nu?.. esti cam pe langa.. Cand te referi la "in zona de munte un numar de 5 caini cred ca ar fi rezonabil" la ce anume te referi mai exact? 5 caini la o turma sau 5 caini la o stana? Nu am inteles prea bine .. Daca nu stii o stana poate sa aibe 300 de oi sau 1000 sau si mai multe.. impartite in mai multe turme.. ori cand ies la pascut din aia 5 caini ar insemna ca 1,6 caini sa apere fiecare turma ( in cazul in care exista 3 turme la o stana) ori acest lucru este imposibil .. Turmele sunt mulse separat , pe rand si nu se amesteca intre ele.. deci inpotarea se face in tarcuri separate ori 5 caini sa iti apere 3 tarcuri pe timp de noapte .... ma apuca rasul domnule.. Tu ai vreo idee despre ce vorbesti? serios acum..

  • Cel mai interesant fapt este ca in varianta anterioara a legii, 407/2006 - Legea vanatorii şi a protectiei fondului cinegetic, exista deja restrictia privind cainii de stana si chiar era mai dura, fiind specificat clar ca in limita de maxim trei caini sunt inclusi si cei de paza, precizare scoasa acum. Problema era ca legea nu se aplica, iar nr. de caini nu e adevaratul motiv al nemultumirii ciobanilor (mai degraba interzicerea pasunatului pe timpul iernii). Daca tot iubiti asa de mult dulaii, de ce nu va ganditi si la bietele mioare? Pasunatul iarna dupa umila mea parere inseamna o maltratare a bietelor animale. Mai creste iarna iarba? Intrebati veterinarii de avorturi, mortalitate si nedezvoltarea normala a mieilor. Nu mai confundati ciobanii de acum 30 de ani cu asa zisi ,,ciobani" de azi lipsiti de experienta, nepasatori si ignoranti (nu vreau sa generalizez, am intalnit inca ciobani de bun simt care in cinci minute isi chiama caini, dar sunt si dintre aceea care stau si rad in timp ce caini sunt gata sa te sfasie). Legat de hranirea cainilor de la stana, sa fim seriosi...... un pic de zer (e foarte ok pentru a potoli setea) si o coaja de paine sau doua -trei oase credeti ca e de ajuns? Sunt de la tara si am umblat pe la stana asa incat cunosc cat de cat cum se petrec lucrurile. Pentru asi completa necesarul de hrana ciobanestii vaneaza, asta e realitatea ( nu o data am vazut caprioare fugarite de ciobanesti fara jujau evident). Sunt uni care spun ca de cand e lumea a existat pastorit iar mediul inconjurator nu a avut de suferit. Asa o fi doar ca uitam un lucru important, zic eu, si anume ca intre 2007 - 2013 numarul ovinelor s-a dublat iar concomitent cu acestea si numarul de dulai. Suprapasunatul, daunele fondului cinegetic, etc. exista cu adevarat si nu le putem ignora. Pastoritul in forma lui ancestrala cred ca a murit, iar acum asistam la o mare afacere (sunt in joc sume mari din subventii primite pe cap de animal). Taxe ma gandesc ca nu prea platesc. Cresterea nr. de oi a dus la pasunat excesiv (fie el izlazul comunal, privat, culturi agricole, padure, etc.) si asta cred eu ca e adevarata problema. In zona de munte un nr de 5 caini cred ca ar fi rezonabil, dar obligatoriu cu jujau si marcati, amplasarea stanelor in afara drumurilor publice si a traseelor montane si poate chiar si o reducere a nr. de ovine pe hectar de pasune.

    • Daca folosesti spray cu piper la urs esti in proportie de 90% ca si mort. Motivatia? Chiar daca unele produse de genu pot pulveriza un jet pe o distanta de 10 chiar 16 m daca ai ratat tinta esti ca si terminat . sunt multe variabile.. directia vantului tipul de teren ( deschis , impadurit, cu vedetatie etc etc) cunostintele persaoanei.. de ex daca persoana nu poate sa faca diferenta intre moment de tatonare si atac iminent plus declansarea atacului .. poate sa isi inrautateasca si mai mult situatia.. un urs enervat este de neoprit ..( aia care vaneaza stiu cel mai bine dsp ce vorbesc) Sa dam din gura este usor ....Si ca o precizare piperul este aproape inofensiv la urs... poate ai vrut sa zici capsicum (capsaicina) insa repet.. mai mult iti poti agrava situatia.. se pare ca nu ai intalnit un urs in mediul lui ..

  • Nu se poate pune un gard electric in zonele salbatice. Afecteaza intreaga fauna, nu tine doar oile si canii la distanta. Sper sa nu-i vina ideea asta la vreun politician idiot.
    Nu poti sa-ti doresti a te plimba liber si relaxant in salbaticie, atata timp cat interactionezi cu animale salbatice, adica intri in habitatul lor, iar pe de alta parte interactionezi cu o indeletnicire veche de mii de ani. Mi se pare o ipocrizie a-ti creea un drept pe care nu l-ai avut niciodata. In momentul in care ai iesit din civilizatie, din urban sau rural, iti asumi niste riscuri. Daca te-ar fugari ursul cand te-ai plimba cu bicicleta prin padure, ai fi la fel de fericit sa-ti faca dreptate vanatorul cu pusca ? Ma sperie genul acesta de gandire, fara suparare.
    Avem un areal salbatic pe care altii si l-ar dori din tot sufletul, iar aici ma refer la tarile civilizate pe care le invidiem mai tot timpul. Avem aceasta traditie, pastoritul, pe care altii au transformat-o intr-o chestie industriala, dupa ce si-au exterminat populatiile de lupi si ursi. Nu poti sa-ti doresti a avea atat traditia pastoritului, dar si paduri pline de ursi, lupi sau alte animale salbatice, fara a implica cainele. 2-3 caini la o stana montana ? Tu realizezi ce inseamna puterea unui urs sau maxilarele extrem de puternice ale unui lup ?
    Fara suparare, cand iesi in salbaticie, te gandesti la riscuri. Iti iei masuri de precautie si eviti anumite zone.
    Locuiesc in zona montana si m-am intalnit de zeci de ori cu cainii oierilor. Am avut si eu vreo 2-3 peripetii de genul acelora prin care ai trecut tu, dar niciodata n-am fost muscat de vreun caine. Incerc sa evit zonele in care se afla stane de oi. Normal, cand te afli pe bicicleta, zgomotul produs este mai mare decat atunci cand o iei la pas. Orice zgomot atrage atentia, iar aici apare diferenta intre noi si animalele salbatice. Un animal salbatic stie ca in salbaticie se traieste in liniste, dar omul se crede in continuare in ograda lui.
    Sa nu crezi ca am vreun respect deosebit pentru un om doar pentru ca face lucruri pe care putini le fac, in cazul de fata fiind vorba de ciclismul montan. Nu te poti considera in categoria celor care cunosc muntele sau padurea, doar pentru ca ti-ai facut un hobby in a le cutreiera, pe bicicleta sau pe jos, pana nu le respecti si mai ales sa le intelegi ca nefiind proprietatea ta, indiferent daca vreo lege-ti aronda acest drept.

  • Domnule Campian va citez "Eu o ştiu chiar de la ei, de la prietenii mei ciobani la care mai stăteam la stână. Ei mi-au spus că nu se mai găsesc ciobani adevăraţi aşa că sunt angajaţi tot felul de dubioşi, în general ca ajutoare de ciobani (baci) şi care fac mereu probleme atât turiştilor cât şi cu ceilalţi ciobani. Iar realitatea o cam confirmă din păcate, în general sunt tineri şi cam nesimţiţi dacă nu e şeful mai în vârstă pe acolo "

    Am o nelamurire.. sigur ati vorbit cu ciobanii "adevarati"? nu de alta dar am impresia ca ati vorbit cu cealalta categorie.. oare chiar asa de intunecat sa fie somnul....?
    Baciul este seful unei stane este ciobanul cu cel mai inalt grad ierarhic.. domnule tu colinzi muntii dar nu stii absolut nimic de traditiile de pe acolo si mai ai pretentia sa te intelegi cu natura? Serios cel mai mult urasc la un om cand minte ...te-am considerat persoana de buna credinta insa ( spre final)..... ca tot ai pomenit de nesimtire...

    • Pai hai sa va zic cum sta treaba. Eu am cam 25 de ani de cand umblu pe munte in medie cam weekend de weekend. Cu bicicleta ma dau de mai putin de 10. Am avut multe relatii de prietenie cu ciobani la care stateam la stana pe vremuri. Pot sa spun ca in general ciobanii erau extrem de prietenosi. De multe ori am fost nevoit sa refuz invitatia de a petrece o seara la stana, de multe ori am acceptat-o. Situatia insa s-a schimbat radical in ultimii 5-10 ani. Aproape ca nu exista plimbare in sezon pe jos sau cu bicicleta, sa nu am altercatii cu cainii unora ce nu se sinchisesc sa si-i cheme inapoi. Asa ceva nu mi s-a intamplat niciodata in trecut. Situatia a scapat de sub control si cam la una din zece stane sunt probleme serioase. Turismul este una dintre cele mai mari sperante de bine ale tarii iar in conditiile astea vor fi mari probleme.

      • Domnule Campian .. tin sa te contrazic.. turismul este o porcarie o mare mare porcarie.. si cred ca dumneata o stii mai bine decat mine.. Notiunea de dezvoltare durabila nu exista cu adevarat.. exista pana incep sa se faca simtite efectele poluarii .. Turismul domnule Campian este unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei .. si te rog nu ma face sa iti trimit studiile ... O economie Bazata pe turism este practic inexistenta ( vezi cazul Greciei sau Italiei ) Economia bazata pe turism este influientata de multe aspecte.. trenduri legi calamitati naturale poluare bla bla bla bla.... intelegi? Exista doar termenul de GREENWASHING ;) Din pacate ( nu sunt un mare fan si dea ceea zic) dar Agricultura este singura in masura sa sustina o natie un popor.. Si din pacate ( iar ma repet) industriile... asta este adevarul... este trist stiu ..Mi-as fi dorit ca Bucurestiul de ex sa fie o oaza de verdeata si o veritabila sursa de turism .. nu este si intrun final si muntii astia vor ajunge la fel... noi nu vom mai apuca acele vremuri dar asta se va intampla... Odata poluate aceste zone nu vor mai fi profitabile pentru turism ...vezi atatea cazuri in lume unde turismul a distrus insule intregi si dupa si-au mutat activitatea in alte zone.. plus impactul asupra populatiei locale si asupra resurselor locale... Domnule Campian dumneata stii ca pentru un turist sunt necesare aproximativ de 5 ori mai multe resurse decat pentru un localnic? un localnic se multumeste si cu putinul si cu modestia.. un turist nu.. turistului trebuie sa ii oferi conditii in momentul in care zona devine populata resursele acelei zone se termina... Iti recomand sa studiezi si teme referitoare la "deplasarea" populatiei la migratie etc .. tu vezi muntii astia asa frumosi si satele atat de pitoresti dc? pentru ca resursele respective hranesc un numar redus de locuitori.. in momentul in care iti vin 1000 de turisti intr-un sat cu 100 locuitori ghici ce se intampla? Domnule.. te rog frumos informeaza-te... turismul este bun la inceput .. dupa treburile se schimba... vrei un singur exemplu? Chamonix.. deci... nu este asa roz cum crezi dumneata... din pacate cei drept .. Turismul indiferent de forma este un consumator de resurse..naturale.. iar profitul industriei de turism este strans legat de numarul de turisti.. atragi mai multi turisti? castigi mai mult dar pui presiune pe resursele respective (locale).. odata terminate ... .... Turism responsabil? domnule tu nu poti renunta la bicicleta pe potecile de munte si vrei sa zici ca ai renunta la "a" castiga mai multi bani? :)) of of..
        Iar natura nu o mai "repari" dupa .. cu toti banii din lume..

        • Pacat ca nu avem aici buton de like pentru cuvintele astea! Sunt perfect de acord, dar cred ca putem avea si un turism altfel decat cel din Alpi, unul mai ecoresponsabil. Din pacate mai mult ca sigur setea de castig financiar l-ar deturna pe parcurs. Si eu cred in agricultura ca fiind viitorul nostru si chiar doresc sa ma indrept personal spre asta. Si va mai spun inca o data ca sunt intr-o destul de mare masura de aceiasi parere cu bicicletele pe munte, consider ca MTB-ul a adus pe munte o gramada de oameni ce nu au ce cauta acolo si fac foarte mult rau, dar numarul este totusi mult mai mic decat cei adusi de un drum asfaltat sau o telecabina.

          • Este foarte simplu.. turistii( caci aceia sunt doar turisti) fiind echipati necorespunzator vor petrece timpul in vecinatatea cabanelor..nu vor avea acces la o anumita distanta de cabane.. sunt supravegheati si li se pot inmana niste manuale de "utilizare" a muntelui... se argumenteaza prin.. pentru siguranta dv-stra.. si bla bla.. Sa nu credeti ca ii simpatizez.. totusi trebuie sa fim absolut ignoranti incat sa spunem ca doar gunoaiele afecteaza mediul ;) mediul respectiv este afectat de modul de deplasare, nesimtire ( aici intra treaba cu gunoaiele) si numar de participanti...

  • Sunteti foarte bine documentat domnule Alin si ,sincer, am mai aflat citeva lucruri noi despre care , nefiind in breasla nu le stiam . O singura precizare as vrea sa fac cind m-am referit la corcituri ma gindeam la tot felul de incrucisari intre ciini domestici pentru ca nu cred ca ciobanii au la stina doar vestitii Ciobanesti la care bineinteles nu le putem pune prezervativ cind se duce la vecina ....glumeam . Nu vad de ce i-am lasa sa se inmulteasca fara numar . Dar vorba taranului Daca Trebe Apai Trebe . Fiecare isi cunoaste mai bine curtea decit vecinul si nu cred ca un cioban ar creste un ciine in plus daca intr-adevar nu ar avea nevoie de el .

    • Denumirea de ciobanesc este relativa.. orice caine aflat la stana poate fi considerat caine ciobanesc pentru ca insasi denumirea "stiintifica" de Ciobanesc provine de la caine care pazeste oile ... deci.. ai inteles ideea..
      Din cate imi amintesc eu .. oile sunt ale mai multor proprietari, unu poate sa aibe 5 altu 19 sau 100.. toate sunt insemnate.. prin diferite semne conventionale sau prin vopsitul pe lana ca omul sa isi recunoasca oaia cand se "rupe" sau "destrama" stana .. undeva prin octombrie pe la sfarsit.. deci acele oi in general sunt ale mai multor persoane care locuiesc in satele din apropierea pasunilor... acesti caini in general sunt ai acelor oameni deci cum zici dumneata domestici.... sunt caini care iarna stau la curte si pazesc grajdul sateanului ..( regula nu este generala.. dar se aplica in 60 70% dintre cazuri) deci iarna in general sunt caini tinuti in lant sau "pe sarma" o sarma legata de la un capat la celalalt al curtii iar cainele este legat cu lantul printr-o veriga la acea sarma astfel poate sa acopere o suprafata mai mare din curte... Exista si varianta de transhumanta adica vara stau la munte si dupa luna octombrie se duc in zone mai blande pe la campie.. dar cei mai multi tarani isi tin oile acasa... Deci sa nu intelegeti gresit, acele oi nu sunt ale unei singure persoane ci sunt oile satenilor iar in majoritatea cazurilor aceia sunt cani care iarna pazesc curtea taranului...Exista si "mari proprietari de oi" dar nu cunosc o statistica in acest sens ...aceia daca au oi multe probabil peste 500 sau 300 atunci isi fac o stana proprie.. totusi nu e asa simplu.. is multe chichite si hartii aprobari si alte cele.. Mai exista o varianta.. tomnatul... tomnatul se refera la ... dupa ce oaia nu mai da lapte( cand se rupe stana si coboara oile in sat) in schimbul unei sume de bani ciobanul isi strange un mic card de oi pe care le paste pana la venirea zapezii.. insa "punctul de comanda" nu mai este stana unde a varat ( a stat vara) ci un loc mai apropiat de sat iar umblarile sunt lungi ( de dimineata pana seara, cand se intoarce langa sat) pentru ca acele oi nu mai sunt mulse ( vara sunt mulse pe la 11 pe la 7 seara si pe la 5 dimineata) in general am observat ca in toate zonele din carpati ..plecarea "pe traseu" este la 7 dimineata intoarcerea la 11 dimineata apoi plecarea la 15 si intoarcerea la 7 seara.. oile fiind mulse cam de 3 ori pe zi .. Ei bine dupa luna octombrie oaia nu mai da lapte si atunci se revine la sat insa apare o problema si anume taranii trebuie sa isi tina oile cu fanul facut sau cumparat chiar daca pana da zapada mai exista iarba pe pasuni... si atunci se organizeaza acest "tomnat" cand o parte din oi sunt plimbate de dimineata pana seara si mananca ce mai este pana la venirea zapezii.. dupa care fiecare taran isi ia oaia acasa si o trece pe hrana uscata fan si ce le mai da.. astfel limiteaza consumul de nutret si il economiseste pentru iarna... stiu ca povestea cineva odata ca o fost iarna lunga si a ramas fara fan ( este un adevarat dezastru) si avea nevoie de cateva carute sau cum se numesc.. si plecase la cateva sute de km ca sa cumpere... altfel ii mureau animalele .. ehh multi nu stiu cat de greu este .. pacat ca multi dintre voi nu va interesati atunci cand interactionati cu oamenii de la tara si anumite aspecte legate de munca si mersul obiceiurilor pe acolo .. Acele pasuni apartin comunelor si satelor care se afla in vecinatate.. fie sunt concesionate fie sunt proprietate privata ..deci nu-s ale "numanui" Si aici intervine problema sa zicem tu ai cumparat o pasune ( are pretul cel mai mic dintre padure, faneata (loc unde cosesti) pentru ca iarba este mai putina si nu este ingradita plus ne "plimbam" si noi pe acolo.. ei bine tu cumperi acea pasune da? si dupa ce iti vin oile acasa toamna nu vrei sa le tii in grajd ( ar fi oricum imposibil... "iau foc" se "aprind" ) si nici nu vrei sa incepi sa le dai din fanul cosit vara(inca) si atunci le scoti pe pasunea ta ca sa mai manance pana vine zapada... deci pasunea ta da? ei bine legea asta le interzicea acest lucru si ii obliga sa isi tina animalele in grajd sau curtea de acasa motivul? ca stimabilii sa poata vana in liniste pe pasunea "ta"

  • Stimate domn, initial am vrut sa va las un comentariu in care combat cu argumente ceea ce ati scris, dar in momentul in care am analizat mai cu atentie mi-am dat seama ca textul e atat de imbecil incat ar fi o pierdere de vreme, pana si poza e o cretinitate, e un mastiff tibetan in lesa, dupa cum arata e chiar un exemplar de expozitie, aceasta rasa este prezenta putin spre deloc in Romania si cu atat mai putin la stane, deci v-ati inceput articolul printr-o incercare grosolana si nereusita de manipulare. Nu ati vrea ca si ursii sau alti pradatori de pe munte sa fie frumos tinuti in lesa ca sa va puteti da linistiti cu bicicletele? Poate ca mersul pe munte nu este pentru dumneavoastra, pentru sotie este clar ca nu este cazul.

  • Bro, fara suparare, din primele randuri am vazut ca este deviat de la realitate! esti subiectiv maxim!

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

o săptămână in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

2 săptămâni in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma