Prin redacția noastră au trecut la test o mulțime de computere cu GPS de la mulți producăori, incluzând aici și toate modelele recente Garmin. Pentru prima dată, a ajuns la noi și un computer Wahoo, pus la dispoziție de SportGuru, importator autorizat. Este vorba de modelul de top Wahoo Elemnt Roam. Eu sunt utilizator înrăit al modelelor Garmin dar Elemnt Roam m-a impresionat mai mult ca orice alt computer ce mi-a trecut prin mână! O să încerc să explic de ce!
Mulți producători încearcă cu produsele lor să imite liderii de pe piață, alții vin cu interfețe proprii. Wahoo după părerea mea a inovat total modul în care interacționăm cu computerul de bicicletă, din multe puncte de vedere! Ideile puse de ei în aplicare sunt simple, eficiente și impresionant de funcționale! În plus, conectivitatea este de excepție, stabilă iar modul de interacționare cu accesoriile este de asemenea gândit excelent, peste orice alt produs similar de pe piață!
Elemnt Roam este un computer de dimensiuni generoase, cu un ecran color care nu ocupă însă foarte mult din suprafață, destul de puțin în comparație cu alte modele. Carcasa este extrem de solidă și inspiră rezistență de top. Comenzile se fac prin 6 butoane situate 1 în lateral stânga, 2 în lateral dreapta și 3 în partea inferioară. Nu are touchscreen, așa că întră în competiție directă cu modelul Edge 530 de la Garmin. Calitatea ecranului e bună, contrastul e suficient însă personal consider că rezoluția e destul de mică și culorile cam șterse în comparație cu concurența. Totuși este vorba doar de o părere, ecranul fiind perfect lizibil în orice condiții.
Prinderea pe ghidon se face cu un sistem prin rotație, asemănător cu cel folosit de alte computere și chiar oarecum compatibil cu acestea, însă poziționat la 90 de grade. Adică se poate monta un Wahoo pe un suport Garmin dar va fi rotit cu 90 de grade. Oficial, nu se recomandă montarea pe alt suport deoarece se poate rupe partea de prindere iar adevărul e că intră un pic forțat. În pachet sunt oferite 2 suporturi: unul clasic ce se poate prinde pe ghidon sau pipă și care, surprinzător, vine cu 2 bride de plastic în loc de inele elastice, lucru pe care personal nu prea îl înțeleg. Al doilea suport însă, cel montat în fața pipei, este mare, masiv dar este conceput pentru ca atunci când computerul e montat, să se formeze un obiect unitar, ca și cum computerul ar fi din aceiași piesă cu acesta. Un mic șurub inclus în pachet permite fixarea permanentă a computerului pe suport, lucru aparent inutil dar se pare că a fost introdus pentru profesioniști, pentru a lua computerul în calcul ca fiind parte din bicicletă când aceasta e cântărită.
Dar să trecem la partea de funcționare, care e senzațională. Elemnt Roam are navigație cu hărți inclusă, conectivitate completă ANT+, BTLE și WiFi, ecran capabil să afișeze 12 câmpuri de date, rețeta perfectă pentru un dispozitiv reușit. Dar totuși nu e suficient pentru succes, Elemnt Roam venind cu alte elemente absolut noi și interesante.
Primul element care ”sare în ochi” este perechea de bare de led-uri colorate situate în stânga și deasupra ecranului. Cele 7 led-uri laterale și cele 5 superioare sunt un element distinctiv al computerelor Wahoo și pot fi programate să indice diverse lucruri, fiind extrem de ușor de observat chiar și la efort maxim. Led-urile laterale arată cum ne situăm față de valoarea medie de viteză, putere sau puls. Dacă valoarea instantanee e aceiași cu cea medie, se aprinde doar LED-ul central, dacă suntem deasupra sau sub medie se aprind restul led-urilor, succesiv. Cu colțul ochiului putem vedea imediat cum ne situăm. LED-urile superioare au rolul standard de navigație, ele indicând direcția de urmat în următoarea intersecție: clipesc toate pentru înainte sau succesiv în lateral indicând direcția. De asemenea, ele se aprind și pentru a indica viteza cu care vin mașinile din spate dacă se folosește un radar Garmin: verde, portocaliu sau roșu, în funcție de viteză. Tot pentru radar pot fi folosite dacă se vrea și LED-urile laterale.
Elemnt Roam are interfața bazată pe ecrane principale, nefiind organizate după diverse activități (gen Road, MTB, etc…). Vine inițial cu câteva ecrane standard: cel principal de date, cel de urcare, de ture (laps), cel cu harta/navigație, plus câte unul pentru trainer, antrenamente structurate și unul de segmente, dacă acestea sunt pornite. Pe lângă acestea se pot programa ecrane suplimentare, după nevoia fiecăruia. Interesant e modul de interacționare cu acestea! Ecranul principal poate primi 12 câmpuri de date. Acestea trebuie declarate în ordinea importanței pentru noi. Asta pentru că odată aflat în ecranul respectiv, putem face zoom pentru a vedea mai puține date, respectiv 12/10/8/4/3/2/1. Pentru restul ecranelor numărul de date e mai puțin, între 6-8. Este fantastic de comod de utilizat, singurul dezavantaj ar fi că dacă folosești mai multe biciclete cu același computer, s-ar putea să ai date irelevante pe ecran: de exemplu pe cursieră am puterea ca prioritate 1, dar pe MTB nu am senzor.
Din păcate, un lucru pe care nu îl prea agreez e că Elemnt e dependent de telefon pentru orice aproape orice configurare. Aplicația dedicată trebuie să fie deschisă pe telefon pentru a putea avea acces la toate posibilitățile de personalizare și la funcțiile complete de navigație. În plus, pentru a descărca actualizări de soft sau de hărți are nevoie de rețea WiFi, lucru uneori destul de incomod. Încărcarea turelor se face însă direct prin telefon. Aplicația Elemnt nu stă deschisă în background, cum face de exemplu Garmin Connect, așa că va trebui deschisă mereu când începe tura.
Cu aplicația deschisă pe telefon, avem parte atât de notificări SMART pentru apeluri telefonice și mesaje cât și de tracking live pentru câteva persoane selectate, tracking care merge impecabil.
Un element interesant e că spre deosebire de alți producători, Wahoo nu a considerat necesar să creeze un mediu online unde să fie păstrat istoricul turelor. Computerul Wahoo se va conecta pentru asta cu o aplicație externă, ce poate fi aleasă dintr-o lungă listă. Pentru majoritatea lumii aceasta va fi cu siguranță Strava. Practic odată terminată tura, aceasta se încarcă imediat pe Strava.
Interacțiunea cu Strava merge însă mai departe de atât. Elemnt Roam poate să descarce automat trasee din lista de rute Strava și să ofere indicații de navigație pe acestea. De asemenea, pentru abonații Strava Premium, Elemnt descarcă și segmentele preferate și oferă funcție live pe acestea, foarte frumos implementată.
Wahoo Elemnt Roam a venit în pachet cu senzorii de viteză, cadență și de puls originali, pe sistem cu accelerometru. Nu am considerat necesar să îi desfacem, am folosit ce aveam deja instalat pe bicicletă, dar arată foarte bine, în special centura de puls.
Ceea ce mi s-a părut senzațional la Elemnt Roam este cum funcționează acesta împreună cu radarul Garmin Varia și cu transmisia electronică Ultegra Di2 de pe cursiera pe care l-am testat!
Implementarea radarului Garmin a venit târziu, fiind cerută de multă lume. A fost nevoie de un update de software pentru a o activa. În schimb părerea mea e că arată mult mai bine decât pe computerele Garmin, cel puțin din punct de vedere grafic. Precizia și rapiditatea de reacție e identică cu cea de pe Garmin, deoarece nu cred că ține de computer ci de senzor. Ce am remarcat e că pe Wahoo există o linie verde în lateral permanent dedicată radarului, în timp ce la Garmin linia apare doar când e nevoie. Afișarea e însă clară iar în loc de puncte avem… mașinuțe! Afișarea mașinilor se poate face și cu ajutorul led-urilor laterale iar cele superioare clipesc în culoarea corespunzătoare vitezei mașinii: verde, galben sau roșu! Sincer, impresonant!
Nu la fel de impresionant însă ca modul în care a fost implementată interacțiunea cu Shimano Di2! Wahoo a ales ca butoanele de comandă de pe manetele Di2 să nu fie asociate unor funcții ci unor butoane de pe computer! Astfel, funcționalitatea acestora se schimbă în funcție de situație! Sunt asociate standard butoanele laterale din partea de jos dar și cele de zoom din lateral. Practic, pe lângă schimbarea paginilor, putem să intrăm în meniuri, să navigăm prin acestea și să alegem opțiuni doar cu butoanele de pe manetă. Mai mult, butoanele pot face acum zoom, atât pe hartă cât și pe ecranele cu date. Eu îmi doream de multă vreme să pot să fac zoom pe hartă de pe manetele Di2 dar Garmin nu oferă posibilitatea asta!
Navigația este foarte bine implementată. Nu există căutare după adresă, dar se poate naviga spre un punct ales de pe harta din aplicația de pe telefon. De asemenea, se poate naviga pe o rută Strava sau se poate folosi funcția Back to start care funcționează impecabil. Rutele, punctele salvate și întoarcerea la start pot fi accesate din meniul computerului. Și da, pot fi accesate doar folosind butoanele Di2!
Concluzie
Computerele de top cu GPS sunt dispozitive complexe, care îți dezvăluie multă vreme după cumpărare secrete și funcții noi, așa că e greu de cuprins totul într-o prezentare. Cu atât mai mult cu cât am luat contact pentru prima dată cu produsele Wahoo și modul în care acestea sunt gândite. Ce pot să spun cu siguranță e că am rămas impresionat: modul în care a fost gândită interfața, ideea de zoom pe ecranul de date, led-urile laterale, modul genial de interacțiune cu radarul și cu sistemul Di2, toate au făcut din Wahoo Elemnt Bolt cel mai surpinzător computer pe care am avut ocazia să îl testez. Nu se ridică la complexitatea funcțiilor de pe un Garmin Edge 530 – concurența directă însă are tot ce e nevoie și totul e implementat fantastic de original și inteligent! Este un computer cu care aș fi extrem de fericit dacă l-aș avea permanent pe bicicleta mea!
Primit la test de la SportGuru, importator autorizat Wahoo.
Preț pachet bundle: 2065 lei
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…