Test: cască Catlike Yelmo și Forza 2.0 cu mandibulă detașabilă

Două căști au trimis spaniolii de la Catlike la test, ambele marcând câte o premieră: casca pentru XC și Trail, Yelmo, este prima cu o prindere ceritifcată pentru utilizarea împreună cu o cameră video GoPro, iar a doua este prima cască cu mandibulă detașabilă construită de Catlike. Pe scurt, ambele sunt excelent finisate, sunt construite din materiale de calitate și desigur, sunt ușoare, prețurile fiind totodată pe măsură.

Hello Yelmo!

Voi începe cu Yelmo, casca care a deservit rider-ului nostru trimis să filmeze la Carpathian Epic și am făcut asta din două motive: este comodă și oferă o prindere stabilă. Iar la prindere nu mă refer doar pentru GoPro ci la sistemul de reglaj BOA de care dispune și care fixează foarte bine casca pe cap. Nu e de mirare, căci filmările au ieșit destul de bine, fără să fie necesar un stabilizator. Legat de prinderea certificată, aceasta nu face altceva decât să-ți ofere maximul de siguranță în cazul unei accidentări, fără a exista riscul ca bucata aceea de plastic să treacă prin cască. De asemenea, cei de la Catlike ne-au explicat că există companii de asigurări care ar putea să nu despăgubească pe cei care s-au accidentat utilizând o cască necertificată pentru prinderea de GoPro (dacă aceasta va fi cea care-ți va produce pagube). În orice caz, ceva ce nu poate fi valabil pentru România.

Guri de ventilație mari și ovale.
Prinderea de GoPro poate fi demontată, la nevoie. Dar nu-i nevoie.
Prinderea de google-și, foarte utilă pentru cei care îi folosesc.
Sistemul BOA cu cele două elemente suplimentare de fixare.
Made in Spain! E pe bune!

Din punct de vedere al costrucției, aceasta oferă suficientă protecție pentru ceafă, având un design care acoperă bine această zonă. Prinderea BOA după cum spuneam este foarte ușor de utilizat, fiind dotată cu rotiță, însă cu ajutorul a alte două elemente de fixare în partea din spate, aceasta stă foarte bine pe cap, indiferent de situație. Mai mult decât atât, vine și cu o prindere de ochelari (goggles), banda acestora putând fi prinsă într-o clemă montată în partea din spate a căștii. Așadar, gata pentru orice potecă, indiferent de preferințele rider-ului. Cozorocul este mare și se poate demonta, iar cele 22 de guri de ventilație sunt mai mult decât binevenite în anotipul călduros, mai puțin în cel rece. Aceasta este disponibilă în două dimensiuni, poate fi achiziționată pentru 140 de euro, iar dacă nu ești mulțumit de cele 8 culori disponibile, poți intra în programul de personalizare al celor de la Catlike, iar astfel poți combina culorile cum dorești (culori diferite pentru cască sau cozoroc), inclusiv să-ți marchezi numele pe aceasta, ca să știe toată lumea cine ești!

Ca minusuri pot menționa doar curelele de prindere care nu sunt neapărat pe gustul meu. Îți fixează bine casca sub bărbie însă procesul durează un pic de fiecare dată, căci trebuie să le treci cum trebuie peste urechi.

Greutatea pentru modelul 57/59cm este de 360 de grame, absolut în regulă pentru segment.

Forza 2.0 este noua cască Catlike cu mandibulă detașabilă. O cască ce arată de altfel foarte bine, culorile fiind bine alese. Rămâne doar să ai un echipament corespunzător cu care să le asortezi. Aceasta se poate monta direct pe cap cu mandibula atașat, asemenea căștilor Bell (spre exemplu la Giro nu se poate), ceea ce oferă un plus de confort. Mandibula însă mi s-a părut mult prea strâmtă pentru fizionomia mea. După mai bine de 30 de minute am fost nevoit să detașez mandibula din cauza durerilor pricinuite și am rămas, cum s-ar spune, cu jumătate de cască, foarte comodă de altfel. De reținut: testeaz-o neapărat înainte de achiziție.

Ca formă, mi-a plăcut extrem de mult Forza.
Păcat că nu m-am asortat eu cum trebuie.
Casca arată destul de high-tech cu mandibula atașată. Cred că o să sperii câțiva cicliști cu ea.
Prinderea BOA.
Doi magneți laterali pentru fixare suplimentară.

Revenind la mandibulă, aceasta este foarte ușoară, are doi bureți laterali care-ți strâng obrajii încât să pari dojenit de o băbuță, iar atașarea de cască se face relativ simplu, însă necesită exercițiu. Trebuie să nimerești două găuri, apoi să fixezi două mici clapete, ca apoi să prinzi două șuruburi (pentru extra-siguranță, eu nu le-am mai pus din lipsă de răbdare și nu s-a întâmplat nimic – nu știu însă în caz de accident cum stau treburile). După cum poți vedea și în poze, mandibula este destul de lungă, deci nu-mi fac griji în caz că pic în bărbie, cu mențiunea că mi-aș fi dorit să o suport mai mult pe cap.

Casca ce rămâne după detașarea mandibulei este de asemenea ușoară, cântărind 470 de grame, cu același sistem comod de prindere BOA și cu suport în spate pentru goggle-și. Vizorul este detașabil, dar n-ai niciun motiv ca să-l scoți, iar finisajele, după cum era de așteptat, foarte bune. Ceea ce lipsește cu adevărat acestei căști este o prindere de GoPro, un detaliu care nu înțeleg cum le-a scăpat spaniolilor. Aerisirea este bună, aș spune că este o cască ideală pentru toamnă, iar cu mandibula atașată poți să respiri în voie.

Prindere de goggle-și.
Design destul de agresiv cu linii drepte.
De sus o poți vedea doar înainte să o pui pe cap.
Mandibula chiar e lungă, așa cum ți-am spus. Asta este foarte bine.
Forza 2.0 desperecheată.

Așadar, dacă m-ar întreba cineva ce-mi place cel mai mult la această cască, i-aș răspunde că Forza 1.0 este exact ceea ce trebuie, iar Forza 2.0 mai are nevoie de câteva îmbunătățiri pentru a fi la fel de comodă sau la fel de ușor de utilizat precum căștile concurente. Indiciu: Forza 1.0 este casca fără mandibula atașată. Costul de achiziționare este de 200 de euro

Ținând cont de cele de mai sus, dacă ar fi să aleg între cele două căști, în teorie una pentru All-Mountain, iar cealaltă pentru All-Mountain-Enduro, aș alege fără să mă gândesc prea mult modelul Yelmo: vine cu mai multe avantaje legate de confort și funcționalitate și este chiar mai ieftină. Pe de altă parte, în segmentul căștilor pentru Enduro, Catlike este una dintre cele mai accesibile din punct de vedere al prețului.

Importator: mosionroata.ro.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

6 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma