Prim contact: Garmin Forerunner 955/255 de la magazinul Stonefeet

Forerunner este gama de ceasuri multisport Garmin dedicate sportivilor, fiind o gamă complexă ce cuprinde de la modele foarte simple până la modelele din seria 9xx, acestea din urmă fiind mereu la același nivel cu modelul cel mai apreciat al producătorului, Fenix, ba chiar mai sus puțin, deoarece Garmin ne-a obișnuit ca la fiecare lansare a unui Forerunner 9xx să introducă elemente noi care nu se regăsesc pe gama Fenix curentă.

Trebuie precizat că gama de ceasuri Fenix nu este gândită de Garmin ca o gamă de modele pentru sport, ele sunt concepute pentru outdoor și aventură. Diferența este în carcasa și materialele folosite, care la Fenix sunt mai solide, mai rezistente, adaptate pentru condițiile dificile în care va fi folosit, însă cu o penalizare serioasă de greutate și implicit de confort pe mână. Forerunner folosește materiale mai sensibile dar mult mai ușoare, are un aspect mai puțin masiv și o greutate mai mică, fiind mult mai confortabil pe mână. Practic, Forerunner ar fi recomandat clar celor ce nu vor abuza de ceasul lor în condiții potrivnice și care nu preferă look-ul adventure pe care gama Forerunner nu îl are.

Garmin Forerunner 955 vine ca o completare a gamei în urma lansării modelului gamei Fenix 7 și preia caracteristicile hardware și software ale acestuia, ca de obicei venind și cu ceva mic în plus. De fapt, ceva nu chiar așa de mic ci chiar destul de important.

Forerunner 955 e disponibil într-o singură dimensiune, de 43 mm, echivalentă modelului Fenix 7, dar în două versiuni: cu sau fără încărcare solară.

Noutățile regăsite pe Forerunner 955 sunt următoarele, în comparație cu vechiul model Forerunner 945:

  • pentru prima dată, gama Forerunner primește încărcare solară
  • tot pentru prima dată, pe gama Forerunner regăsim ecranul cu touchscreen identic cu cel de pe gama Fenix
  • Forerunner 955 vine acum echipat cu noii senzori GPS Multi-Band (GPS, Galileo, Glonass și Beidou) și de puls/Ox
  • marea noutate software este running power – alergarea pe bază de putere permite antrenamente mult mai eficiente și precise, la fel ca la ciclism. Până acum, pentru a folosi puterea la alergare era nevoie de senzori și aplicații third party cum ar fi cele de la Stryd, însă de acum puterea e implementată nativ și pe Gamin, cu condiția folosirii unei centuri de puls compatibile (HRM Pro/Tri) sau a senzorului Running Dynamic Pod – practic nu ar fi posibilă măsurarea puterii doar cu senzorii incluși în ceas. Această funcționalitate va fi implementată cu siguranță și pe gama Fenix 7 și nu e exclus să apară și pe Fenix 6. De remarcat este că se pare că în programele de antrenament din Garmin Connect a apărut posibilitatea de a introduce sesiuni de alergare în funcție de putere, ceea ce înseamă că e foarte posibil să apară întregi programe de antrenament pe bază de putere, lucru care ar atrage din utilizatorii altor aplicații pe care le folosesc pentru că Garmin Connect nu avea această facilitate
  • au apărut și funcționalități software noi: Morning Report l-am văzut și noi și este un mic raport de dimineață despre starea de oboseală și de antrenament și despre oportunitatea de a face un antrenament dur sau doar unul mai ușor în ziua aceea, Race Widget care oferă informații despre starea necesară participării la o competiție, Training Readiness cu informații despre capacitatea reală de a susține un antrenament, HRV Status cu informații despre variabilitatea pulsului și câmpul de date Real Time Stamina care ne dă o măsură a energiei pe care o avem la dispoziție în timp real.
  • au fost îmbunătățite funcțiile deja existente Training Status și Daily Workout Suggestion, ultima oferind în orice zi o idee de antrenament potrivit, în cazul în care nu există deja un plan de antrenament în curs
  • se regăsesc în continuare funcțiile Garmin Pay pentru plata cu ceasul, Music cu posibilitatea de a stoca pe ceas până la 2000 de melodii sau playlisturi din aplicații de streaming gen Spotify, peste 30 de tipuri de activități sportive implementate, cu posibilitatea de a instala și alte aplicații, câmpuri de date, widget-uri sau fețe de ceas din Connect IQ, posibilitatea de navigație cu hărți detaliate și personalizabile, antrenamente personalizate cu Garmin Coach, câmpuri de date specifice cum ar fi cele Running Dynamics, compatibilitate cu powermetre pentru ciclism și cu sistemul Varia Radar sau funcții automate de siguranță cu tracking în timp real și detectarea automată a incidentelor.
  • cureaua folosită este de 22 mm și nu este de tip QuickFit, dar este compatibil cu acest tip de curele

Garmin Forerunner 255 este fratele mai mic al modelului 955 și este la rândul său un dispozitiv multisport foarte puternic, dar la un preț mai accesibil, care are o mulțime de funcții utile sportivilor. Forerunner 255 este disponibil în două mărimi: 255 clasic – de 46 mm, aproximativ la fel de mare ca 955 și modelul 255s, mai mic, de 41 mm, perfect pentru fete și cei cu mâna mai subțire. Ambele modele sunt disponibile în variantă cu sau fără muzică.

Și Forerunner 255 vine cu noutăți importante față de modelul anterior 245:

  • Forerunner 255 vine acum echipat cu noii senzori GPS Multi-Band (GPS, Galileo, Glonass și Beidou) și de puls/Ox
  • implementarea pentru prima dată în această serie a activităților multisport: triatlon, duatlon, etc… – acestea pot fi ușor configurate
  • posibilitatea de a alege între peste 30 de aplicații sportive cu posibilitatea de a instala alte aplicații, câmpuri de date, widget-uri sau fețe de ceas din Connect IQ
  • gama 255 a primit și ea funcția importantă running power despre care am scris deja la 955
  • gama 255 a primit și posibilitatea de plată cu cardul prin Garmin Pay
  • au fost implementate noi funcții software, prezente pe modelele mai scumpe: Morning Report, Race Widget, Training Status, HRV Status, Daily Suggested Workout dar și Accute Load, un instrument pentru măsurarea intensității antrenamentului

Am primit de la magazinul Stonefeet înainte de lansare câteva exemplare din noile ceasuri Forerunner: un 955 simplu, un 255, un 255 Music și un 255s cu care ne-am jucat câteva zile, părerile le puteți găsi în video-ul de mai jos.

Modelele Garmin Forerunner 955 și 255 sunt de astăzi disponibile la distribuitorii Garmin și le puteți găsi deja în stoc la magazinul Stonefeet!

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma