Am primit la test două pompe compacte, Spaero și Supershort, o pompă de podea, Airkompressor 12.0 dar și Airgun-ul cu cartuș de CO2. De ce le-am ales astfel? Primele două sunt ideale pentru ture, având dimensiuni mici și fiind ușor de transportat. Airkompressor-ul l-am ales ca pompă de casă, cu care-ți umfli rapid anvelopele înainte de tură, iar Airgun, pentru capacitatea sa de a umfla camera în mai puin de 2-3 secunde, atunci când rezolvi o pană într-o competiție sau pur și simplu nu vrei să utilizezi o pompă clasică.
SKS Spaero Sport
La o primă vedere poate fi confundată cu o pompă oarecare, însă secretul acesteia stă de fapt în partea superioară. De acolo, se poate scoate un mic furtun ce conține și conectorul pentru valvă, pompa devenind astfel mult mai practică. Nu ești obligat s-o ții într-o poziție fixă, deoarece furtunul este suficient de lung pentru a-ți oferi libertate de mișcare. Ideea nu este tocmai nouă, însă cei de la SKS au reușit să câștige mult râvnitul IF product design award în 2012.
Și se vede că pune mai mult accent pe design, datorită formei simple și suple, însă în viața reală am fi preferat un mâner cu mai multă aderență. Plasticul este de calitate, dar dacă ar fi avut cel puțin o porțiune cauciucată, pompa ar fi avut o priză mai bună în palme.
Greutatea de 96 de grame este cât se poate de acceptabilă și vine livrată cu tot cu prindere pentru cadru. Are o capacitate maximă de 8 bar.
Preț recomandat: 29.99 euro
SKS Supershort
Chiar dacă nu are un cap detașabil, această pompă ne-a plăcut cel mai mult datorită sistemului inventiv, care o face ușor de manevrat. Corpul pompei este de fapt un capac, cilindric, gol pe interior, care este folosit drept mâner pentru a împinge aer în cameră. După scoaterea capacului, acesta se prinde de partea din spate a pompei, formând practic un T. Priza în mâini este astfel foarte bună, la fel puterea și viteza cu care poți umfla anvelopa.
Capul poate fi inversat în situația în care vrei să-l utilizezi pentru o valvă Schrader sau Presta, iar acesta este prevăzut și cu o protecție suplimentară împotriva prafului, pentru situația când nu folosești pompa și o fixezi de bicicletă. Pe lângă faptul că are o lungime de doar 16 cm, aceasta este și ușoară, cântărind doar 105 grame.
În materie de pompă pentru ture montane, rămâne preferata noastră.
Preț recomandat: 19.99 euro
SKS Airgun
Airgun este un concept relativ recent, conceptul fiind abordat de mai mulți producători. Utilizează un cap de mici dimensiuni, compatibil cu valvele Presta sau Schrader și un cartuș de CO2. Acesta se introduce prin înșurubare în cap, apoi capul se conectează la valva Schrader sau presta. Este ideal în situațiile în care nu ai mult timp de pierdut, umflarea fiind o chestiune de câteva secunde. Bineînțeles, va trebui să mai corectezi din presiune, Airgun având o capacitate maximă de 5 bar.
Capul poate fi achiziționat împreună cu un singur cartuș, cântărind 100 de grame. Un cartuș însă înseamnă o singură umflare, deoarece în momentul în care-l introduci în valvă, întreaga cantitate de CO2 este eliberată. Un dezavantaj ar fi faptul că trebuie să-ți cumperi mai multe cartușe pe care să le cari cu tine, iar puse cap la cap, ocupă mai mult spațiu decât o pompă și sunt ceva mai grele. Însă, este singura soluția prin care-ți poți pune bicicleta pe roți rapid.
La doar 20 de euro, este cea mai ieftină și rapidă soluție pentru umflat anvelope, dar trebuie să iei în calcul investițiile ulterioare: un set de două cartușe costă 7.50 euro.
Preț recomandat: 19.99 euro cu un cartuș inclus
SKS Aircompressor 12.0
Am apreciat această pompă enorm datorită volumului mare de aer pe care este capabil să-l introducă în cameră. Deținem o astfel de pompă în atelierul FreeRider, însă la sediu nu aveam până acum decât pompe compacte, cu care dura ceva timp să umflu o roată de la 2 la 3 bar. Airkompressor este o pompă dedicată service-urilor de biciclete în general, dar în particular poate fi folosită cu succes și în casă, atunci când îți pregătești bicicleta pentru tură. Din câteva mișcări obții presiunea ideală în anvelopa, iar rapiditatea trebuie apreciată. Mai ales că te scutește de multă transpirație, în special pe perioada verii. Nici nu este de mirare dacă stai să te gândești că această pompă are o înălțime de 73 de cm!
Este dotată cu un manometru de mari dimensiuni ce poate fi citit ușor și care indică presiunea în Bar și în PSI. Pompa are o capacitate maximă de 12 Bar sau 174 PSI. Mai mult decât ai avea nevoie, pentru orice tip de cameră, fie că este pentru bicicletele de munte sau pentru cursiere.
Preț recomandat: 29.99 euro
Concluzie
Toate aceste pompe vin cu câte o caracteristică specială și fiecare este concepută pentru nevoi diferite. Dacă nu participi la concursuri sau nu ai nevoie să-ți umfli foarte rapid camera, pompa Supershort rămâne alegerea ideală dintre toate cele prezentate. Oferă de asemenea și cel mai bun raport calitate/preț.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Cautam de ceva timp o pompa de podea, si dupa mai multe reviews-uri citite( abia acum l-am descoperit si pe al vostru), m-am oprit la SKS Aircompressor 12.0.
Am cumparat-o, e o pompa care arata bine, e usoara, are un grip bun la maini, e inalta(nu ma aplec f mult, avand vreo 1.85).
Um fla f usor si repede cauciucurile de cursiera, in sensul ca pt a baga 8 bari(pornind de la 0) am dat de maximum 20 de ori.
Cand a trebuit sa umflu cauciucul de mtb, s-a schimbat treaba.
Pana la cei 4 bari pe care ii doream( si maximul suportat), am dat de nu mai putin de 40 de pompe.Poate si pt ca e tubeless roata, habar n-am.
Oricum, ma asteptam sa nu dau atatea pompe.
Un alt aspect mai putin placut pt mine e faptul ca are suportul pt picioare facut din plastic si e destul de ingust. Comparativ, SKS Airworx 10.0 Floor Pump, are baza din metal si mai lata si mai solida. Este si cu vreo 7 euro mai scumpa, totusi.
Este totusi o pompa buna, isi face treaba, nu imi pare rau ca am cumpart-o.