Categorii: AccesoriiDiverse

Ochelari Nerv Atom la test: all-rounder la pătrat

Nu auzi prea des de o firmă românească producătoare de ochelari, la fel cum nu auzi nici de lansarea unei perechi de ochelari polivalente. Iar ceea ce conține pachetul ochelarilor Nerv Atom, pe mine m-a impresionat. Toate acestea sunt completate și de un preț mai mult decât decent, chiar dacă este imposibil să-i compari la nivel de renume cu brand-uri mari. Dar așa cum am învățat din această lecție, nu trebuie să fie neapărat vorba despre un brand de renume ca să te bucuri de calitate. Şi până la urmă, branding-ul celor de la Nerv este mai mult decât în regulă.

Lentilă mare, protecție mare. Simplu.
Nici design-ul nu este de ignorat. Arată bine.

Acum că am creat acest preambul, ar trebui să le iau pe rând și să le explic cum se cuvine. Born in Transylvania este menționat pe aceștia, iar compania a fost înființată în 2013, deși iată, eu de abia acum am auzit de ei. Apoi, polivalent înseamnă că poți folosi aceeași pereche de ochelari și pentru bike, ski, snowboard sau ce-ți mai trece ție prin cap, dar nu îi pui pur și simplu pe față și practici disciplina respectivă, ci te ajuți de niște accesorii separate pentru a-i converti, ceea ce mi se pare de apreciat. Îi poți transforma chiar și-n goggle-și, deși desigur, vor fi unii mai mici, dar trebuie reținut că se poate. Din nou, foarte interesant: acești ochelari vin în același pachet cu o ramă adaptoare pentru lentile, asta dacă porți ochelari în mod normal. Lentila standard este închisă, deci nimic fotocromatic aici. În fine, dat fiind prețul, era culmea să mai găsești în cutie și o astfel de lentilă.

Nerv îți pune la dispoziție toate lentilele. Cea de ceață și cea transparentă – contra cost.
Rama adaptoare inclusă în pachet.
Şi aici este modul de goggle-și. Mini goggle-și.

În ceea ce privește ergonomia acestora, s-au potrivit foarte bine pe cap, au avut o poziție fixă dar fără să-mi dea dureri în timp (de regulă experimentez aceste dureri fie în prajma tâmplelor, fie deasupra urechilor acolo unde stau ramele), buretele din partea de sus mi-a plăcut în mod special deoarece nu l-am mai văzut de la ultima pereche de ochelari Adidas pe care am purtat-o, însă în cazul ochelarilor Nerv, acest burete este gros și cât se poate de eficient, deoarece stă lipit de piele. Lentila închisă se descurcă de minune în zonele cu soare, iar în pădure aș spune decent. Dacă se lasă seara, nu prea te mai ajută cu nimic, fiind necesar eventual să o înlocuiești cu lentila transparentă. Aici am observat lipsa unei lentile fotocromatice, mai ales că eu port ochelari aproape toată ziua – iar după cum se zvonește, chiar și noaptea când dorm. Distorsiunile sunt minime și în extremele lentilei. Dimensiunea lentilei este generoasă și te protejează de majoritatea obiectelor sau insectelor care ar putea să-ți intre-n ochi într-o tură. De menționat, că în ture temperatura medie a fost undeva la 3-4 grade, iar pe urcări lentila nu s-a aburit.

Zona cu buretele – foarte lată. Şi eficientă.
Zone cauciucate pe porțiunea de contact cu capul. Asigură mai multă aderență dar și confort.

Înlocuirea lentilei se face relativ ușor, dar nu am reușit să nu las urme pe ea când am schimbat-o. La fel de ușor se montează și rama adaptoare pentru lentile sau trecerea la prinderea cu bandă elastică – atunci când îi transformi într-o pereche de mini goggle-și. Sunt ușori și după cum ne spune producătorul, rezitenți la șocuri. Iar închiderea ramelor se face cu click, ceea ce-i face să pară mai scumpi decât sunt de fapt.

În orice caz, pentru prețul la care sunt comercializați, pachetul este uimitor de complet și nu cred că am mai văzut pe undeva atâta dărnicie. Lentila nu se ridică neapărat la nivelul unor ochelari care costă de 3 ori mai mult, însă poți compensa la nevoie și cu un pic de efort, prin schimbarea acesteia. Iar pentru partea utilă, primesc maximul de punctaj din partea mea, atât pentru calitatea cameleonică de a se adapta de la bike la ski cât și pentru micile idei superutile, precum buretele instalat în partea superioară (și care se demontează foarte rapid la nevoie). Sunt aproape convins că ochelarii Nerv o să reprezinte o alternativă foarte interesantă pentru piața de bike, unde concurența este destul de mare. Dar toate cele enumerate mai sus, plus faptul că sunt produși de o companie locală, îi face cu atât mai interesanți.

Preț: 449 lei
Producător: Nerv

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma