La test: trusă de scule pentru acasă, Super B TBA-2000

Cu sediul în Taiwan, cei de la Super B și-au început activitatea în domeniu încă din 1990, însă în ceea ce privește sculele profesionale pentru biciclete, aceștia au debutat în urmă cu 10 ani. Pe o piață dominată în principal de către cei de la Park Tools și Unior, cei de la Super B au nevoie de pachete atractive pentru a se impune. Iar cu setul de față, TBA-2000, o trusă de scule necesară oricărui pasionat, aceștia se prezintă cu o ofertă cât se poate de atractivă: pentru aproximativ 95 de euro, primești nu mai puțin de 36 de scule diferite, comparativ cu Park Tools, care, pentru 120 de euro, oferă o trusă cu 20 de scule. Cei de la Unior, au în ofertă o trusă tot cu 36 de scule (1600FN), dar care este oferită pentru nu mai puțin de 750 de euro.

Carcasă din plastic, cu două prinderi și mâner pentru transport. Dimensiuni compacte.

Cutia din plastic are un design atractiv, însă din prima trebuie să spun că nu putem discuta de o calitate strălucită a materialului. Este o carcasă din plastic care-și face treaba, completată fiind de o placă de mici dimensiuni din tablă ce tronează pe partea din față a trusei. Deschiderea se face cu ajutorul a două clapete, iar la nevoie, există o gaură ce permite prinderea unui lacăt.

Lera și cheia de îndreptat discul sunt adăugate de mine ulterior, întru completare.

Înăuntru găsim o gamă largă de scule, 36 la număr, în principiu cele mai importante. Ca să nu le înșir pe toate, o să menționez doar câteva din cele mai importante și câteva care lipsesc. Astfel, mi-aș fi dorit să văd o cheie pentru îndreptat discul, o leră pentru măsurat viața lanțului, un patent pentru tăiat cablurile dar și un patent pentru lanțurile cu quick release. Dar cum într-un buget redus, nu poți avea prea multe pretenții, o să enumăr sculele care îți vor fi cât se poate de utile. Voi începe cu cheia pentru pedale cu cap imbus, de 8, care poate primi și alte extensii. Pârghia oferită de aceasta este foarte mare, prin urmare este foarte ușor de manevrat. Cheile pentru contrat butucii sunt de asemenea surprinzătoare în acest set. Cheia de cuvete, de 32, respectiv 35, va fi de asemenea utilă pentru cei cu biciclete mai vechi. O altă cheie cu pârghie mai lungă permite instalarea diverselor capete, de imbus sau tubulare, fiind ușor de acționat. Mai regăsim de asemenea o presă de lanț, una de angrenaj, chei pentru Bottom Bracket (capsulat cu ax, de tip vechi sau cu rulmenți exteriori), o cheie de pinioane, una de pedale, imbusuri sau un set de 3 leviere. Cheia pentru spițe este în formă de B și arată foarte bine, dar cel mai important, oferă o prindere bună pe degete atunci când centrezi roțile. Surprinzător de bună chiar, dată fiind forma diferită.

Presa de lanț pentru 9 sau 10 viteze. Funcționează și cu cel de 11.
Cheile de contrat și cheia de BB.
Cheie de 36 pentru cuvete. Standarde vechi, nu-s foarte sigur că au ce să caute în această trusă.

Majoritatea cheilor oferă o poziție confortabilă și sigură atunci când le ții în mână, însă din nou, trebuie să remarc că plasticele nu se bucură de o calitate prea crescută. Cu toate acestea, oțelul din care sunt construite este foarte solid, nereușind să deteriorez niciuna până în prezent. Doar capetele imbusurilor de culoare neagră au început să devină mai strălucitoare, dar asta nu este nimic grav.

Cheie cu lanț? Da, cu acea cheie fixezi pinioanele atunci când desfaci prinderea.
Cheia pentru BB-urile capsulate.

În principiu, trusa de scule de la Super B, TBA 2000, impresionează prin dimensiunile relativ reduse, aceasta putând fi transportată chiar și într-un ghiozdan la nevoie. Calitatea plasticelor și a mânerelor nu este dintre cele mai bune, însă important este că oferă o poziție foarte bună atunci când ții cheile în mână, iar oțelul este durabil și de calitate. Altfel spus, este o trusă care oferă în principal cam tot ce-ai nevoie pentru a-ți asigura service-ul bicicletei acasă, cu minusurile menționate în introducere, oferită la un preț incomparabil cu cel al concurenței, în cazul comparației cu Unior, de 7 ori mai mic.

Preț online: aproximativ 420 Lei
Preț emag: 650 lei
Importator în România: sportxteam.ro

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma