La test: ochelari Rudy Project Fotonyk și casca multifuncțională Airstorm

Începem o nouă rundă de teste pentru produsele Rudy, similar cu testele precedente: o pereche de ochelari împreună cu o cască. De data aceasta este vorba despre noii ochelari Fotonyk, despre care veți afla amănunte interesante mai târziu și despre casca Airstorm, multivalentă prin construcție.

Voi începe desigur cu ochelarii, căci sunt un produs mai recent al celor de la Rudy și au un preț care-i încadrează undeva în clasa mid-level: 100 de euro. Este suma pe care mulți o consideră decentă pentru o pereche de ochelari, iar aici concurența este una serioasă. Față de alte perechi de ochelari testate în acest buget, Rudy vin cu câteva specificații demne de luat în considerare. Spre exemplu, lentila nu doar că poate fi schimbată foarte ușor, însă se poate regla astfel încât să existe un airflow mai mare, reducând astfel riscul de aburire. Această operațiue se face extrem de facil prin tragerea lentilei în jos, o singură treaptă. Dacă nu există riscul ca aceștia să se aburească pur și simplu împingi lentila la loc și gata.

În partea de jos a lentilei ai impresia că se află o ramă însă te înșeli. Aceea este o porțiune gumată, moale, ce pote fi înlocuită oricând pentru a schimba aspectul ochelarilor. Asta mi se pare o chestiune excelentă, dat fiind faptul că mulți nu-s mereu siguri în ce culoare să-și cumpere ochelarii. Cu sistemul celor de la Rudy îți poți achiziționa mai multe astfel de segmente gumate, pe care le poți monta și facil, iar astfel să te asortezi mereu cu echipamentul pe care-l porți.

Rama este construită din Grilamid, un plastic foarte ușor, gumat și relativ moale, care s-a potrivit perfect pe fizionomia feței mele și cel mai important, a rămas în permanență acolo fără a-mi lăsa impresia că aș putea să-i pierd pe drum. Iar cu o greutate de 27 de grame, nici nu se poate spune că-i simți pe față.

Reglajele se fac din elementul cauciucat care se fixează pe nas, fără a mai exista alte reglaje separate pentru ramă. Desigur, în acest buget nici nu puteu abunda prea mult opțiunile.

Lentila este cea care face diferența dintre modele, căci cea de față, impactX fotocromată, costă cu 50 de euro mai mult decât versiunea standard. Iar capacitatea de a se închide la lumină puternică este surprinzătoare: în funcție de condiții, aceasta are o plajă între 9 și 74% închidere. Cei de la Rudy ne spun despre aceste lentile că sunt foarte greu de zgâriat și imposibil de distrus, chiar dacă treci cu roata unui automobil peste ei.

Per total, o pereche de ochelari cu un preț rezonabil, care oferă câteva specificații de personalizare interesante. Îi văd mai mult ca pe o pereche de ochelari pentru MTB, cu un aer de enduro, dată fiind și porțiunea gumată de jos care joacă perfect rolul unei rame complete. Sunt bine aerisiți și ușori.

Preț de raft: de la 450 de lei, în funcție de lentilă

Revin la al doilea produs despre care vă vorbeam în introducere, casca Airstorm. Aceasta nu este chiar nouă în gama Rudy însă este un produs multivalent, de asemenea cu un preț decent (la raft: 140 euro). Ținând cont că se „pricepe” la mai multe capitole, este genul de cască pe care o poți purta și pe MTB cât și pe cursieră, așadar eleimină necesitatea de a achiziționa două căști separat.

Casca cu cozorul pentru MTB.

Casca a purtat-o mai mult colega mea Irina, căci parcă era croită după dimensiunile ei, iar feedback-ul a fost unul pozitiv. Casca este foarte bine aerisită, însă nu este necesar s-o porți ca să-ți dai seama de asta, uitându-te doar un pic la numărul de guri de ventilație. În turele pe care le-a parcurs cu casca mi-a spus că este foarte comodă și nici culorile nu-s deloc rele, deși print-ul acesta de camuflaj s-ar putea să nu fie chiar pe gustul tuturor. Prinderea este comodă, nu jenează sub barbă, și dispune de reglaje sub urechi, pentru o ajustare corectă.

De asemenea, o rotiță mare și gumată îți va permite să fixezi casca perfect. Ai la dispoziție două tipuri de padding-uri, unul cu plasă de insecte, iar altul mai subțire, pentru a putea folosi casca pe timp de iarnă în timp ce porți sub ea o cipilică. Ambele padding-uri sunt demontabile și pot fi spălate.

Conversia de la șosea la MTB se face prin montarea sau demontarea unui cozoroc din plastic mai lung (sau mai scurt), cât despre utilizarea la triatlon, așa cum o mai recomandă producătorul, se poate folosi așa cum știi tu mai bine.

Iar pentru cei mai pretențioși la culori, cei de la Rudy au construit această cască în 8 scheme diferite, în mod normal, oricine trebuind să-și găsească un aspect preferat. Greutatea pentru dimensiunea S/M este de 260 de grame, pe când cea în dimensiunea L este de 290 de grame.

Preț de raft: 629 lei

Importator: Rudy Project România

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

6 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma