Test – șosete de recuperare/compresie CEP

Modul în care ne antrenăm sau participăm la concursurile de ciclism evoluează de la sezon la sezon, iar în acest proces contează nu doar bicicleta, care desigur trebuie să fie din ce în ce mai bună, dacă țelul tău este podiumul. Bicicleta este poate cea mai importantă verigă, dar la fel de mult contează și antrenamentul pe care îl facem. De multe ori neglijat este însă echipamentul pe care îl folosim, în special la competiții și mai neglijat este apoi timpul petrecut după concurs sau în general după efort. Recuperarea contează poate la fel de mult ca și antrenamentul. O recuperare făcută corect îți permite să te apuci mai repede din nou de antrenament.

Printre altele recuperare înseamnă și echipamentul folosit după efort și anume cel de compresie. Compresia mușchilor este necesară pentru a ajuta organismul și în special mușchii, să-și revină prin procedeul de irigare optimă cu sânge. Un sânge care curge mai repede are ca rezultat o recuperare mai rapidă, iar compresia oferită de șosetele speciale, asigură acest lucru. Imaginează-ți un râu a cărui albie se îngustează când întâlnește un defileu. Deși debitul este același apa va curge mai repede.

Pentru a afla dacă sistemul funcționează am testat două produse de la CEP, o sub-divizie a companiei medicale germane Medi ce are o istorie de peste 60 de ani în domeniu. La rândul ei marca CEP există pe piață de mai bine de 10 ani. Așadar cel puțin garanția calității există. Vom vedea în continuare și dacă efectele benefice ale acestor produse sunt vizibile.

Produsele CEP sunt fabricate în Germania, așadar nu doar concepute și apoi produse undeva în Asia. Partea interesantă ține însă nu doar de efectele șosetelor asupra organismului ci inclusiv procesul de fabricație care a ajuns la un nivel de detaliu incredibil. Imaginați-vă că Medi ține cont inclusiv de culoarea fibrei din care este produsă șoseata pentru a ajusta nivelul de compresie oferit. De asemenea compania garantează păstrarea proprietăților șosetelor pentru cel putin 180 de cicluri de purtare și spălare în sensul că acestea păstrează elasticitatea respectiv același grad de compresie și după ce au fost spălate de foarte multe ori.

Procesul de producție este minuțios și, per total, durează destul de mult. O șosetă este țesută în aproximativ 10 minute însă procedura continuă alte 8 ore timp în care șoseta este spălata și tratată, asta pentru că la început șoseta este cu aproximativ 30% mai mare decât produsul finit. Țesutul în sine începe de la vârf și constă într-o singură etapă lucru care elimină orice cusătură. Practic șoseta este un tub. Cele mai bune produse de lenjerie sportivă sunt cele care nu prezintă cusături. Acestea pot deveni puncte de presiune care produc disconfort sau chiar răni. În timpul procesului de spălare șosetele sunt tratate inclusiv cu particule de argint. Rolul acestora este de a păstra igiena produsului. După uscare fiecare șosetă este ambalată manual și pregătită pentru livrare.

Dar, dacă vă vine să credeți, Medi ține cont inclusiv de duritatea apei folosită la tratamentul șosetelor. Întrucât în general apa din orașe conține mult calcar, CEP este alimentată cu apă „specială”, curată, adusă prin țevi tocmai din munții din apropiere. Este aceeași apă folosita inclusiv de fabrica de bere Maisel aflată în apropiere, și știm foarte bine că unul din cele mai importante ingrediente din bere este o apă cât mai pură.

Toate bune și frumoase, dar cum se prezintă în realitate? Șosetele înalte de compresie și recuperare pe care le-am folosit le-am simțit foarte bine odată instalate pe picioarele mele. Acestea dispun de o compresie cu 20% mai mică în partea lor superioară, pentru a oferi mai mult confort, dar și susținere și compresie metatarsiană în porțiunea de mijloc a labei piciorului. Alte produse similare oferă o compresie mult mai puternică și nu neapărat optimă. În trecut am simțit că îmi îngheață picioarele când am folosit un produs similar, semn că această compresie era prea puternică. La CEP nu am simtit asa cea. Mai mult, „instalarea” pe picior s-a făcut mult mai ușor.

Gradul de compresie variază de la degete până sus sub genunchi. De-a lungul experienței și studiilor sale CEP a aflat care sunt zonele importante și cât de mult trebuie comprimat. Dacă strângi prea mult până la urmă oprești sau îngreunezi fluxul sanguin. Ideea este să comprimi atât cât trebuie pentru a mări viteza de curgere a sângelui și nu a-l întrerupe.

Le-am folosit cu mai multe ocazii pe acest final de sezon însă cel mai mult la Ciclaton anul acesta, unde pedalam în jur de 150 km în fiecare zi timp de 5 zile. Înclin să cred ca șosetele pe care le-am folosit au avut un efect foarte bun asupra mea întrucât în fiecare seară le purtam 2-4 ore, iar a doua zi îmi simțeam picioarele cât se poate de proaspete. Spun „înclin” în primul rând pentru că suntem cu toții diferiți, iar efectele pot să difere. La mine a funcționat în sensul că ar fi fost șanse să mă simt mai rău a doua zi, să simt picioarele în continuare grele.

Construcția șosetelor înalte de recuperare este gândită nu doar să ofere compresia necesară și corectă, dar și să reziste în timp. Așa cum am spus mai sus, spălarea poate altera proprietățile șosetelor însă nu și la CEP potrivit fabricantului. Însă mai mult de-atât șosetele dispun de zone întărite, protejate, care susțin sau protejează suplimentar părțile sensibile precum talpa sau tendonul lui Achile.

Nu în ultimul rând am folosit aceste șosete inclusiv pentru drumul cu mașina de la concurs înapoi acasă. Fie că ești șofer sau doar pasager, cele câteva ore petrecute staționar în mașină cu picioarele în jos nu reprezintă chiar modul ideal de recuperare. Însă cu aceste șosete și potrivit specificațiilor, sângele circulă cel puțin cu viteza lui normală atunci când ești în mișcare. Așadar drumul înapoi spre casă poate fi folosit cât se poate de eficient pentru recuperarea activă a mușchilor după efort.

Un alt produs încercat de la CEP au fost șosetele scurte utilizate în timpul efortului. Folosite spre exemplu într-un concurs, șosetele ajută la atenuarea sau eliminarea senzației de picior umflat. Folosite la ciclism efectul este poate mai diminuat însă la alergare cu siguranță șosetele oferă și mai multe avantaje. Și acestea sunt tratate antibacterial pentru a elimina mirosurile neplăcute. Nu în ultimul rând, în materialul propriuzis sunt integrate canale de aer prin care se obține o ventilație bună în zona labei piciorului.

În teren m-am simțit excelent cu aceste șosete. Le-am folosit în timpul mai multor concursuri de ciclism când nevoie de susținere suplimentară este evidentă. Le găsesc numai bune de folosit în combinație cu un pantof tehnic de ciclism acesta fiind în general mai rigid. Faptul că șoseta este perfect mulată pe picior și că îl strânge exact cât trebuie mi-a permis să mă concentrez asupra traseului și asupra efortului depus și deloc asupra vreunei senzații neplăcute la picioare.

Mai mult, la final de concursuri labele picioarelor le simțeam mult mai „fresh” întrucât sângele a circulat prin ele mai repede decât în mod normal. Combinat apoi cu șosetele înalte de recuperare, despre care am vorbit mai sus, senzația de oboseală a trecut mult mai repede.

Mărimea acestor produse este însă esențială. Dacă la șosetele normale elasticitatea fibrei poate acomoda mai multe mărimi de picior, la CEP, și în general la toate produsele de acest fel, mărimea contează. Alegerea se face în funcție de circumferința gleznei, zona cea mai îngustă a piciorului, și nu după laba piciorului. Mai mult, există mărimi speciale separate pentru bărbați și femei.

Am simțit inclusiv efectul de „fitil” prin care umezeala este îndepărtată de corp. Acest efect de fitil, sau „Kangaroo” cum mai este cunoscut, permite transpirației să circule prin fibra șosetei de la piele spre exterior. Se numește Kangaroo întrucât s-a observat că de multe ori cangurii își umezesc labele cu salivă. Explicația ar fi că odată umezită, blana îi răcorește și le permite să-și echilibreze temperatura corpului.

S-au făcut studii și pe produsele CEP aflându-se că efectul este asemănător. Fibra din alcătuire permite un efect similar în timpul efortului, când organismul transpiră. Chiar și în cazul șosetelor lungi purtate de alergători, temperatura la nivelul pielii pe gambe rămâne constantă. În plus, țesătura specifică de poliamidă, spre deosebire de alte fibre, permite aerisirea și eliminarea eficientă a umezelii în exces.

Nu în ultimul rând șosetele de compresie sunt recomandate a fi folosite de cei cu probleme de circulație sanguină. Personal nu am astfel de probleme însă cineva aflat într-o astfel de situație mi-a spus că efectul benefic este incredibil. Senzația de „mai bine” este de necontestat, atât în timpul efortului cât și după. Voi continua să folosesc aceste șosete în timpul și după efort, pentru recuperare și poate chiar inclusiv în viața de zi cu zi întrucât în specificații este menționat și că șosetele CEP pot fi folosite zilnic, cel puțin șosetele înalte pentru recuperare.

Suntem acum pe final de sezon moment în care ieșirile pe bicicletă în natură, sau participarea la concursuri, se răresc. Însă astfel de șosete le consider mai departe folositoare întrucât ne permit continuarea antrenamentelor pe care le facem acum „indoor” fie că mergem la ore de spinning fie că rămânem în casă pe trainer sau rulou, mai ales când vremea de afară este chiar neprietenoasă.

Importator: Quantum Sport
CEP – Șosete inanlte de recuperare: 170 lei
CEP – Șosete scurte: 85 lei

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma