Test – Maiou tehnic Northwave Light

Contrar intuiției și bunului simț, dacă pui un strat suplimentar de haine pe tine nu înseamnă obligatoriu că-ți va fi mai cald. E drept că depinde de haine însă în cazul unui maiou tehnic, purtat pe dedesubtul tricoului din poliester, ventilația și drenajul transpirației se vor face mult mai eficient. Acesta este practic principalul avantaj al lenjeriei tehnice de corp, de utilizat vara, folosite în timpul exercițiilor fizice intense cum ar fi participarea la un concurs, antrenament sau chiar și în timpul unei ture obișnuite de bicicletă.

Sunt mai multe tipuri de lenjerie tehnică pentru corp, construite din diferite tipuri de materiale, de la poliester (plastic) la lână (Merino). Denumite și „base layer” sau „first layer”, acestea ajută în principal la reglarea temperaturii corpului prin eliminarea rapidă și eficientă a transpirației. „Eliminare” înseamnă practic că transpirația este mutata de la nivelul pielii spre următoarele straturi de haine, unde se usucă. În termeni tehnici fenomenului i se spune „wicking”, de la efectul de fitil pe care îl are o lumânare când absoarbe combustibilul și-l arde la capătul său. La noi îi spunem „drenare”.

Efectul de drenare a transpirației îl simți prin faptul că nu-ți mai este la fel de frig în timpul efortului, atunci când vreamea se schimbă și devine rece sau nu-ți mai este la fel de cald, atunci când e caniculă. Celălalt efect, de care nu ești la fel de conștient, este că mulțumită reglării constante a temperaturii corpului, poți susține efort intens mai mult timp folosind aproximativ aceeași cantitate de energie. La finalul antrenamentului, când vezi că ai scos un timp mai bun, vei spune că este de la antrenament, dar în realitate te-a ajutat mult și echipamentul tehnic folosit.

E adevărat că tricoul de bicicletă se udă la fel de mult și dacă stă direct pe piele, atunci când transpiri abundent vara. Dar în cazul ăsta, tocmai faptul că umezeala este direct pe piele reprezintă dezavantajul. Când interpui acest maiou tehnic suplimentar între piele și tricou, transpirația se va muta în tricou, lăsând pielea cel mult umedă și nu udă. Iar, așa cum am spus deja mai sus, transpirația se va usca imediat ce ajunge la suprafața tricoului. Asta înseamnă că nu se va mai acumula în material și practic nu o vei simți.

Timp de câteva luni am testat maioul tehnic Northwave Light, cam în toate situațiile. De la efort intens și susținut în timpul concursurilor, antrenamentelorsau testelor, la plimbări pe bicicletă mai puțin obositoare. Este un produs special gândit să fie purtat ca „first layer” direct pe piele. Construcția din 95% poliester și 5% elastan este ciudată fiind o plasă relativ delicată, dar robustă în același timp… O mulțime de firișoare și filamente formează o rețea care transportă transpirația din interior spre exterior. Sunt puține astfel de echipamente tehnice care dispun de o construcție atât de complexă și eficientă. Odată pus pe tine maioul, nu-l vei mai simți în următoarea secundă. Se mulează și devine o „a doua piele”. După ce ai pus deasupra și tricoul tehnic, esti gata de „luptă”.

În timpul efortului l-am găsit nu foarte ci extrem de eficient. În pauze puneam mâna pe tricoul exterior și-l simțeam umed și rece. Era semnul clar că transpirația din el era în proces de uscare. Faptul că era și rece însemna că pe vreme caniculară, temperatura corpului era scăzută și controlată.

În timp ce la exterior situația era cea descrisă mai sus, la interior pielea rămânea „plăcut uscată”, vorba reclamei. Mai mult de-atât nici nu pot spune. Desigur, treaba e totuși subiectivă pentru că suntem cu toții diferiți, iar unii transpiră mai abundent decât alții. Cred că cel mai clar efect benefic a fost în timpul concursurilor când purtăm echipamentul Freerider. Tricourile de bicicletă Freerider au fermoar scurt. Deschis la maxim, pe căldură mare acesta nu ajută atât de bine la aerisire. Țin minte că înainte de a folosi acest maiou simțeam nevoia să rup fermoarul pentru a-l deschide mai mult. Din momentul în care am început să folosesc maioul Northwave Light, nu am mai avut senzația asta.

Concluzia este mai mult decât pozitivă. Northwave Light chiar funcționează, vorba altei reclame. E drept că reprezintă o nouă investiție în garderoba ta sportivă însă este o investiție bună, care te ajută pe termen lung. După o mulțima de spălări, maioul arată în coninuare ca nou. Dacă scrisul de pe etichete abia se mai distinge, materialul este în continuare la fel de moale, confortabil și eficient în acțiune.

  • Material: 95% poliester, 5% elastan
  • Greutate: 110g (mărime L)
  • Preț la data testului: 85 Lei
  • Importator: BikeFun
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma