Test – echipament ciclism Merida Gravel

Odată cu apariția acestui nou segment al bicicletelor, cele gravel, o serie întreagă de produse au fost scoase pe piață, aparent „speciale” pentru gravel. Dacă nu știai încă ce este gravel-ul, această bicicletă eu o numesc „cursiera de off-road”, practic un ciclocros cu geometrie „îndulcită”, prietenoasă cu turele lungi, confortabilă.

Merida a fost printre primele mărci din lume care a lansat biciclete gravel, modelul fiind denumit Silex. Odată cu această bicicletă, au început să apară și colecțiile dedicate acestui segment, cum ar fi gențile/coburii pentru gravel și, desigur, echipamentul, hainele.

În cazul de față vorbim despre noul tricou și pantalon denumite simplu Merida Gravel, și acestea „speciale” pentru gravel. Însă trebuie clarificat din start că nu se întâmplă absolut nimic cu ele, nu se strică, nu se sparg, dacă le folosești “greșit” pe un mtb sau cursieră. Sunt perfect „compatibile”.

Acestea fiind spune, haideți să vedem ce înseamnă mai precis echipamentul Merida Gravel pentru că, spre deosebire de echipamentul obișnuit, mulat, de bicicletă, pe care îl cunoaștem, acesta vine totuși cu câteva noutăți interesante. Le pot numi chiar îmbunătățiri utile.

Merida Gravel – tricou „close fit”

Tricoul Merida Gravel este, pe scurt, absolut superb. Nu mă refer neapărat la înfățișare, care nu este deloc rea, ci la confort și utilitate.

În primul rând materialul – este un simplu poliester (plastic), dar țesut în așa fel încât se simte ca cel mai moale și confortabil bumbac pe care l-ai pus pe piele vreodată în viața ta. Este absolut superb. Este țesut în așa fel încât dă impresia de cea mai fină lână Merino. Sunt cu adevărat impresionat de material în primul rând și apoi de potrivire. Acest poliester are și proprietatea de a muta transpirația de la nivelul pielii spre partea exterioara a tricoului, caracteristică ce ajută la evaporare și răcire bună a corpului tău în timpul pedalării, chiar și pe vreme foarte caldă, așa cum am aflat în tura făcuta pe Colinele Transilvaniei.

Tricoul Merida Gravel mai vine cu o particularitate interesantă, faptul că, spre deosebire de echipamentul clasic de ciclism, pe care îl știm a fi mulat, acest tricou este mai larg, dar nu ca un tricou obișnuit din bumbac. Croiala este „close fit”, în sensul că stă apropiat de corp însă fără să-l strângă. Pe mine s-a potrivit absolut perfect.

În partea de sus, tricoul este echipat cu fermoar. Acesta este scurt și, recunosc că mi-ar fi plăcut să fie măcar trei sferturi, dacă nu chiar pe întreaga lungime. În acest fel, cu fermoar scurt, ești limitat la câtă ventilație primești atunci când îl desfaci. În partea de sus, fermoarul se „parchează” într-un buzunăraș, pentru a nu te ciupi de gât când tricoul este complet închis.

La fel ca la un tricou obișnuit de ciclism, și la Merida Gravel avem la spate trei buzunare. Le cunoaștem, sunt foarte utile, însă aici, datorita particularității echipamentului Gravel, mai precis faptul că tricoul nu este mulat și strâns jos, în jurul brâului, dacă pui obiecte în aceste buzunare – portofelul, telefonul, acestea vor atârna mai tare decât în cazul tricourilor clasice de ciclism care, în dreptul brâului, au și o bandă de silicon, al cărei rol este să țină tricoul la locul lui, chiar dacă pui acolo obiecte mai mari.

Echipament Merida Gravel – pantalonii cu bazon

Și pantalonii Merida Gravel sunt deosebiți, puțin altfel decât obișnuiții pantaloni cu bazon pentru bicicletă. Și aceștia sunt mulați, dar parcă strâng mai tare decât cei normali. Iar asta fără să fie o măsură mai mici. Pur și simplu oferă mușchilor și compresie și susținere. Este un lucru bun și de ajutor la turele lungi.

Însă diferența principală vine de la buzunarele amplasate pe laterale. Sunt excelente, extrem de utile și sincer, nu înțeleg de ce nu au toți pantalonii mulați buzunarele astea? Sunt mari, încăpătoare, elastice și estetice, mulate. Absolut perfecte pentru telefon, să-l ai la îndemână pentru poze, dar poți pune cam orice este plat aici, de la geluri energizante și batoane, la… batistuță. Materialul din care sunt fabricați este 72% poliamidă și 28% elastan.

Pantalonii dispun de o construcție clasică, cu bretele, însă și acestea sunt mai interesante, fiind perforate, pentru ventilație mai buna. Spatele este mic și oferă la rândului lui ventilație foarte bună.

Bazonul este, și acesta, confortabil. Este alcătuit din patru straturi care susțin bine greutatea ta. Este special gândit să ofere stabilitate foarte bună pe distanțe mari. La ture de peste 100 km, cu porțiuni destul de lungi de off-road, am stat foarte bine și nu am simțit nevoia ca pe final de tură și de zi, să stau mai mult ridicat din șa decât așezat.

Concluzie echipament ciclism Merida Gravel

Per ansamblu, sunt extrem de mulțumit de acest „nou” tip de echipament. Și tricoul și pantalonul sunt de nota 10. La tricou cel mai mult mi-a plăcut materialul moale și confortabil, iar la pantaloni buzunarele laterale. Nici din punct de vedere al prețului nu stau rău. Deși nu sunt cele mai ieftine, pentru acest nivel de calitate și confort, foarte apropiat de premium, prețul este competitiv, când te uiți la produse similare de pe piață, precum Northwave sau Castelli.

Importator: BikeFun

Specificații:

Tricou Merida Gravel

  • Croială: sportivă, close fit
  • Trei buzunare la spate
  • Fermoar scurt
  • Material: 100% poliester
  • Măsuri: XS-XXL
  • Culori: Turmeric (maro / galben închis); Sumac (mov / cărămiziu închis); Grey pepper (gri)
  • Preț la data recenziei: 329 lei

Pantalon Merida Gravel

  • Cu bretele
  • Două buzunare laterale
  • Susținere și compresie musculară
  • Material: 72% poliamidă și 28% elastan
  • Măsuri: XS-XXL
  • Culori: Turmeric (maro / galben închis); Sumac (mov / cărămiziu închis); Grey pepper (gri)
  • Preț la data recenziei: 419 lei

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma