Test de lungă durată – Polar M200

M200 este modelul entry level al finlandezilor de la Polar, un ceas sport destinat celor care doresc să-și monitorizeze activitatea sportivă oricare ar fi aceasta, ciclism, alergare, trekking, spinning, înot, ski etc. Polar M200 este “entry”, dar performanțele sale și specificațiile pe care le oferă, sunt pe picior de egalitate cu ale celorlalți lideri mondiali din domeniu. Și toate acestea la un preț cel mult egal, dacă nu de multe ori mai mic.

M200 este în primul rând un ceas ușor, doar 40 grame, lucru care îl face foarte ușor de utilizat la ciclism, mtb în special. Am folosit acest ceas în mai multe competiții unde un ceas greu devine în foarte scurt timp o povara datorită vibrațiilor din teren. Așadar, chiar dacă Polar îl anunță un ceas pentru alergare, M200 poate fi folosit fără probleme pentru aproape orice sport. Acesta este și motivul pentru care din Polar Flow, platforma online unde îți analizezi evoluția și configurezi profilul personal și ceasul, poți alege tot felul de profiluri sportive, unele pentru care se activează GPS-ul, altele pentru care nu se activează, cum ar fi sporturile practicate indoor.

Tot cu platforma Polar Flow poți configura ceasul să afișeze pe ecran ce informații dorești din cele disponibile pentru acest model. În timpul efortului, pentru fiecare ecran în parte poți vizualiza maxim două informații: viteza și distanța parcursă, timp și puls etc. Poți alege inclusiv să folosești funcția „autolap”, dacă te antrenezi sau participi la un concurs cu mai multe ture identice.

Polar Flow este disponibilă atât online pentru PC, cât și sub formă de aplicație pentru telefonul smart.

Polar M200 se poate sincroniza cu rețelele tale favorite de socializare. Defapt Polar Flow se sincronizează. Pasul întâi este să-ți conectezi de contul Flow rețelele care te interesează. Poți lega Facebook, Strava, TrainingPeaks, MyFitnessPal și Nike+. Apoi, la final de tură, antrenament sau concurs, oprești cronometrarea de pe ceas și apeși lung pe butonul din stânga. Ceasul se va sincroniza prin BT cu telefonul tău pe care trebuie să existe Polar Flow. Iar de acolo informațiile se duc automat pe rețelele de socializare alese de tine.

Ceasul dispune de o mulțime de specificații toate integrate într-un pachet compact și foarte elegant. M200 oferă conectivitate USB și Bluetooth cu un telefon smart, senzor optic de puls integrat sau separat pentru piept, conexiune GPS și rezistență nu doar la ploaie ci și înot. Însă ecranul este alb/negru (defapt mov deschis/negru) și nu este senzitiv.

Din start trebuie spus că cel mai mult mi-a plăcut la acest ceas ușurința în utilizare. Are doar două butoane și ca să înceapă să te înregistreze tot ce trebuie să faci este să apeși de 3 ori pe butonul din dreapta. Fără meniuri și submeniuri, fără ok-uri și confirmări, fără configurări. Clic și gata. GPS-ul și senzorul de puls se activează automat, iar la final totul se salvează automat. Odată antrenamentul pornit acesta poate fi în orice moment întrerupt. Spre exemplu ești pe bicicleta pe trainer și sună telefonul sau ești la alergare și sună telefonul. Cât te oprești să vorbești, poți pune pe pauză totul.

De-a lungul unei zile ceasul te informează și în legătură cu „țelul zilnic” pe care l-ai ales dintr-o listă prestabilită sau ți l-ai impus singur. O funcție care mi-a plăcut este cea de „Inactivity stamp”. Mai precis, dacă nu te miști o anumită perioadă de timp, spre exemplu lucrezi la calculator, ceasul va vibra și-ți va aduce aminte sa te deplasezi. În acel moment te poți duce să dai o tură rapidă pe scări sau să-ți mai faci o cană de ceai. O funcție amuzantă pe care Polar M200 o are este să-ți compare viteza pe care o ai în momentul respectiv cu recordul mondial la maraton. Îți spune dacă ești mai rapid sau mai încet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Legat de țelul zilnic, în orice moment al zilei poți consulta cum stai. Ceasul îți spune cât la sută ai făcut din țelul zilnic și îți recomandă ce să faci mai departe pentru ca la final să fie 100% sau peste. Spre exemplu să mai alergi 39 minute, să mergi la pas 1:30 minute sau să urci 3686 trepte.

A, și îți urează și La Multi Ani de ziua ta!

Conectarea la Polar Flow și încărcarea se fac ușor. Spre deosebire de electronicele de azi care majoritatea dispun de mufă micro USB, M200 are USB normal pe care îl introduci fie într-un port standard USB fie într-un cablu prelungitor. Îți recomandăm să folosești un cablu pentru că introdus direct într-un port USB de laptop, se cam lovește de masă, iar legătura se poate întrerupe. Este o senzație interesantă să vezi că-l poți ține sub jetul de apă la chiuvetă pentru a-l spăla, cu toate acele părți metalice expuse ale USB-ului.

Pentru a începe încărcarea, ceasul trebuie scos complet din cadrul brățării de cauciuc. Este o metoda interesanta și ușor de aplicat. Dar trebuie văzut însă în timp dacă siliconul va rezista suficient și nu va începe să se lărgească. Brățara în sine poate fi schimbată pentru a se asorta cu stilul tău. Există pe piață mai multe opțiuni de culoare: neagră, roșie, albă, albastră și galbenă.

Autonomia ceasului variază în funcție de modul de utilizare. Spre exemplu dacă vrei să-ți monitorizezi pulsul continuu, va dura 3 zile. Dacă îl folosești doar ca ceas, va dura foarte mult, nu am reușit să măsor. Dar dacă îl folosești așa cum a fost gândit, cu activitate zilnică de birou și aproximativ o oră de sport zilnic, va trebui să îl încarci tot cam după 3 zile. Pe de altă parte dacă îl folosești continuu cu GPS și puls atunci durata de viață se reduce cam la vreo 6 ore. Așadar dacă ai o competiție la care participi și vrei să-l folosești, asigură-te că termini suficient de repede.

Per ansamblu Polar M200 este un ceas foarte ok cât privește specificațiile și performanțele vis-a-vis de preț. Nu este cel mai avansat, dar pentru prețul pe care îl are este unul din cele mai accesibile de pe piață. Nici ecranul nu este cel mai interesant, dar își face treaba foarte bine. Dacă vrei mai bine de atâta, rezoluție mai mare sau culori, în general trebuie să plătești destul de mult în plus. Dacă ești în căutarea unui ceas sport cu GPS, senzor de puls integrat sau separat, notificări smart și analiza activității atunci realist vorbind aceasta este una din cele mai ieftine opțiuni care vine din partea unei mărci de prestigiu precum Polar.

  • Importator: Living Well
  • Preț recomandat: 679 Lei
  • Brățară de schimb: 119 Lei
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma